amalfi 11.06.2012 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2012 (edytowane) Jeśli ktoś ma ciekawe przepisy na sprawdzone, bezmięsne dania, będę wdzięczna. Edytowane 13 Lutego 2013 przez amalfi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 11.06.2012 23:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2012 Ja oczywiście też będę wklejać swoje propozycje. Jutro postaram się coś zamieścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 14.06.2012 15:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 Stronka: http://www.wegetarianizm.net/mieso-morderstwo.html Czas na przepis. Dziś zapraszam na kotleciki z kaszy jęczmiennej. Ugotować torebkę kaszy, wystudzić. Średnią cebulę pokroić w kostkę i zesmażyć na oliwie. Pół kajzerki namoczyć na 5 minut w mleku. Do kaszy dodać odciśniętą bułkę, zesmażoną cebulkę, sól, pieprz, paprykę słodką, ostrą, majeranek i co kto lubi. Wbić jajko. Wyrabiać masę, dosypując suchej tartej bułki, aż masa się stanie dość gęsta, zwarta i lepka. Mokrymi rękami formować kotleciki, obtaczać w bułce i samżyć na złoto. Z jednej torebki wychodzi 6 do 7 kotlecików. Dziś podałam z młodą kapustką. http://s1.zmniejszacz.pl/107/kotleciki_z_kaszy_jeczmiennej__36681.jpg http://s1.zmniejszacz.pl/107/kotlecikkasza__57608.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 15.06.2012 23:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 (edytowane) Zupa z czerwonej soczewicy. Nie mam zdjęcia, ale przepis jest wypróbowany. Polecam szczególnie na zimne dni, bo wspaniale rozgrzewa. Składniki: - szklanka soczewicy - 5 marchewek - cebula - biała część pora - pół selera - korzeń pietruszki - pół szklanki przecieru (nie koncentratu) pomidorowego lub zesmażonych pomidorów - ząbek czosnku - ziele angielskie - liść laurowy - 2 l wody - oliwa - pół łyżeczki słodkiej papryki - pół łyżeczki chili - sól i pieprz Kilka godzin przed gotowaniem soczewicęzalać wodą i odstawić. Cebulę i czosnek siekamy i w garnku przez chwile podsmażamy na oliwie. W czasie smażenia obieramy 2 lub 3 marchewki, seler, por, pietruszkę i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą, wrzucamy liść i ziele i solimy. Gotujemy około pół godziny. Po tym czasie warzywa wyjmujemy i odkładamy do miski. Do pozostałego wywaru wsypujemy odcedzoną soczewicę z resztą drobno pokrojonych marchewek. Gotujemy 15 minut. Warzywa wcześniej wyjęte miksujemy blenderem z pomidorami na jednolitą masę. Doprawiamy paprką i pieprzem (zależy od gustu). Zmiksowane wlewamy do garnka z soczewicą, mieszamy i gotujemy jeszcze kilkanaście minut. Smacznego. Edytowane 15 Czerwca 2012 przez amalfi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 16.06.2012 20:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2012 Tarta szpinakowa na francuskim cieście Zesmażyć szpinak doprawiając solą, pieprzem, czosnkiem i gałką muszkatołową. Dodać ser ricotta, starty parmezan i wbić jajka (na 2 opakowania mrożonego szpinaku 3 jaja) Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozlożyć gotowe ciasto francuskie robiąc brzegi z ciasta. Wylać masę i wstawić do nagrzanego do 210 st. piekarnika. Piec, aż szpinak nabierze złotawego koloru. http://s1.zmniejszacz.pl/107/p6160238__215115.jpg Masa szpinakowa na cieście: http://s1.zmniejszacz.pl/107/p6160240__745950.jpg Upieczone. http://s1.zmniejszacz.pl/107/p6160241__53932.jpg Smacznego. http://s1.zmniejszacz.pl/107/p6160243__514162.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 21.06.2012 06:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 Szybki, ale smaczny sos do makaronu. Jedną cebulę posiekać drobno. 4 - 5 średnich pomidorów sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Na rozgrzaną oliwę wrzucić cebulę, wcisnąć 2 ząbki czosnu. Jak cebula się zeszkli, wrzucić pomidory i na małym ogniu smażyć, aby około połowa wody odparowała. 8-10 czarnych oliwek bez pestek pokroić w krążki i wrzucić do sosu. Doprawić trzema szczyptami tymianku (nie za dużo, aby nie zdominować smaku), solą i pieprzem. Twardy żółty ser zetrzeć na tarce i wrzucić do sosu. Chwilę posmażyć, aby ser się rozpuścił. Sera ma być około 5 łyżek. Gdy pomidory odparowują, ugotować makaron (ja użyłam penne rigate) około 200 g, czyli na dwie dość spore porcje. Gdy sos jest gotowy, wrzucić do niego makaron i dobrze wymieszać. Dlatego warto użyć głębszej patelni albo rondla. Gotowe. http://s1.zmniejszacz.pl/107/p6200244__985033.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_123 21.06.2012 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 To ja Ci Amalfi dorzucę makaron z sosem orzechowym, który bardzo lubię. Do sosu potrzeba: 100g orzechów włoskich 2 ząbki czosnku (lub mniej, jak pasuje) 2-3 łyzki tartego parmezanu 1/3 szkl. oliwy z oliwek 1/2 szkl. śmietany kremówki sól, pieprz, natka pietruszki (sporo!) Orzechy, czosnek, parmezan utrzeć, dodać oliwę i śmietanę. Ugotować ulubiony makaron, połączyć z sosem, posypać parmezanem, pietruszką i udekorować połówkami orzechów. W wersji dla mięsożerców, można dodać zgrillowaną i pokrojoną w kostkę pierś kurczaka. Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 21.06.2012 14:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 Dzięki Indy-k za przepis. W najbliższym czasie na pewno zrobię taki sosik. Dziś robiłam coś w rodzaju gulaszu. Wyszło bardzo dobre. Opakowanie serka tofu pokroić w kostkę 1,5x1,5 cm. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć tofu na zloto. Dodać wyciśnięte 2 ząbki czosnku i posiekaną drobno czerwoną cebulę (średnią) i zeszklić. Dorzucić 2 małe papryki posiekane w kostkę i 3 młode nieduże cukinie również w kostkę. Chwilę posmażyć, doprawić solą, pieprzem i kilkoma szczyptami przyprawą zioła prowansalskie, a jak już wszystko będzie trochę "przyłapane" , zalać wodą i dusić na wolnym ogniu aż warzywa zmiękną. Jak woda wyparuje, uzupełniac w trakcie duszenia. Ja zagęściłam odrobiną mąki, ale nie jest to konieczne. Ja podałam z młodymi ziemniakami i sałatą, ale myślę, że z ryżem czy pieczywem też będzie bardzo dobrze się komponować. http://s1.zmniejszacz.pl/107/gulasz_weg__584000.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 21.06.2012 15:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 (edytowane) Zachęcona opinią w sąsiednim wątku, wklejam smaczny dodatek. Zblanszowane i usmażone zielone szparagi w towarzystwie tak samo przygotowanych młodych porów. U mnie były z boczniakiem i ziemniakiem. http://s1.zmniejszacz.pl/107/szp__539743.jpg Edytowane 21 Czerwca 2012 przez amalfi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 23.06.2012 07:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2012 Analogicznie do przedstawionych powyżej można zrobić kotleciki z ryżu. Są "lżejsze'. Ugotowany ryż wystudzić i doprawić ulubionymi przyprawami. Dodać namoczoną i odciśniętą bułke. Powstałą masę uzupełniać byłką tartą, aby się zagęściła i kotleciki trzymały się kupy. Bardzo dobrze smakują z sosem pomidorowym albo pieczarkowym. Masa z przyprawami: http://s1.zmniejszacz.pl/107/p6220250__325746.jpg Gotowe:http://s1.zmniejszacz.pl/107/p6220252__378060.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 24.06.2012 13:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2012 Pikantny gulasz sojowy. Jedno opakowanie kostki sojowej (można kupić w supermarketach) ugotować do miękkości w warzywnym bulionie. Cebulę, paprykę pokrojeone w kostkę oraz wyciśnięty czosnek 9ze 2 - 3 ząbki) przesmażyć na oliwie. Wrzucić soję, doprawić solą, pieprzem, ostrą i łagodną papryką, majerankiem i można jeszcze jakimś ulubionym ziółkiem do smaku. Chwilę jeszcze posmażyć ciągle mieszając Jak się chce mieć gęściejszy sos, posypać łyżką albo dwoma mąki, pomieszać i zalać wodą. Dusić około 20 min. aż wszystko będzie miękkie. Podawać z dowolnymi dodatkami. Ja podałam z ziemniakami i sałatą z jogurtem. Jutro ten sam gulasz będzie do makaronu. http://s1.zmniejszacz.pl/107/p6240255__390936.jpg http://s1.zmniejszacz.pl/107/p6240256__949442.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 28.06.2012 17:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2012 Niby nic, ale smaczne. Panierowane boczniaki. Wymyć, pomoczyć w mleku, doprawić, panierować i smażyć. http://s1.zmniejszacz.pl/107/p6280258__894492.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 30.06.2012 14:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2012 Pora na kolejny mój wynalazek. Lekką, pachnącą i łatwą do zrobienia przekąskę. Do miski miksera wrzucamy suszone pomidory, czarne oliwki (bez pestek), cebulę, trochę oliwy i przyprawy w zależności od gustu i zmiksować. http://s1.zmniejszacz.pl/107/p6300270__559221.jpg Powstanie coś w rodzaju czerwonego pesto. http://s1.zmniejszacz.pl/107/p6300271__189298.jpg Gotowe płaty francuskiego ciasta rozmrozić, podzielić na kwadraty (jeden płat na dwa), nakładać łyżką farsz i zawijać jak poniżej. Zlepić ciasto, aby się w czasie pieczenia nie rozpadało. http://s1.zmniejszacz.pl/107/p6300272__703608.jpg Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze: http://s1.zmniejszacz.pl/107/p6300273__987391.jpg Rozgrzać piekarnik do około 200 - 220 stopni, wstawić blache i piec aż będą miały złoty kolor. Nie podam czasu pieczenia, bo sama piekę na oko ze względu na mój stary zwariowany piekarnik. http://s1.zmniejszacz.pl/107/p6300274__446586.jpg Gotowe. Do tego kieliszek schłodzonego, białego winka i mmmmmmm. Uwaga. Masa na surowo ma bardzo intensywny smak, który nie każdemu odpowiada, ale po upieczeniu smak łagodnieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_123 30.06.2012 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2012 Wydaje mi się, że ta przekaska jest super! Moje smaki Ja robię przekąskę z francuza dając do środka gruszkę i ser pleśniowy, Też baardzo polecam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 30.06.2012 21:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2012 Wydaje mi się, że ta przekaska jest super! Moje smaki Ja robię przekąskę z francuza dając do środka gruszkę i ser pleśniowy, Też baardzo polecam! Indy-k, a jak to robisz? Surowa gruszka? Napisz cos więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_123 01.07.2012 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2012 Indy-k, a jak to robisz? Surowa gruszka? Napisz cos więcej. Gruszka surowa. Można obrać - ja nie obieram. Kroję w cienkie plasterki ok. 2mm. Ciasto dzielę na kwadraty, układam gruszkę (1-2plasterki) i na to łyżeczka sera pleśniowego - tyle by można było zlepić rogi, bo moja przystawka jest w kształcie sakiewek. Smaruję ciasto roztrzepanym jajkiem i do pieca aż do zrumienienia. Uwielbiam połaczenia takich smaków - słodkiej gruszki i słonego pleśniaka. Ten przepis to modernizacja przepisu na tartę z WhitePlate - też smaczna! Tarta z gruszką i serem pleśniowym 1 op. ciasta francuskiego o wadze 250-300 g 1 duża gruszka 120 g sera niebieskiego (dowolnego) 100 ml śmietany 1 jajko 2 łyżki pestek słonecznika opcjonalnie: 2 łyżeczki kminku Ciasto rozwijamy i wkładamy do okrągłej formy. Wylepiamy nim blaszkę, nadmiar obcinamy ostrym nożem i odkładamy na bok. Śmietanę ubijamy z jajkiem w miseczce. Gruszkę obieramy, delikatnie wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy w cienkie plasterki. Plasterki gruszki układamy na cieście dookoła brzegu. Następnie wsypujemy pokruszony ser i nasiona słonecznika, na wierzch wlewamy śmietanę z jajkiem. Ze ścinków ciasta wykrawamy foremką dowolne kształty i układamy na tarcie. Smarujemy je odrobiną śmietany z jajkiem i posypujemy kminkiem. Piekarnik nagrzewamy do 190 st C. Wstawiamy tartę i pieczemy ok. 35-40 minut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 15.07.2012 09:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2012 Pora wakacji to pora fioletowych zębów. Może to nie jakieś specjalnie wegetariańskie danie, ale nie sposób nie wspomnieć o jagodziankach. Składniki: 1 kg mąki 1 całe jajko + 5 żółtek 1 rozpuszczone maslo 10 dag drożdży szklanka mleka (cieplego, ale nie gorącego) cukier wanilinowy pół szklanki cukru Trochę masła, mąki i cukru na kruszonkę masło do wysmarowania blachy albo papier do pieczenia jedno jajko do posmarowania bułeczek Na farsz: jagody (na tę ilość ciasta około półtora litra) cukier (posypać jagody i wymnieszać) około 2 płaskie łyżki mąki kartoflanej, ktąra też trzeba wsypać do jagód i wymieszać, aby farsz lepiej się trzymał) Mleko wlać do dużej miski, wkruszyć do niego drożdże, dodać cukier i ze 2 łyżki mąki, wymieszać. To jest zaczyn, który należy odstawić w ciepłe miejsce. Jak zacznie rosnąć, wsypać/wlać pozostałe składniki i ręką w misce wyrobić ciasto. Ma odchodzić od miski. Jak cos jest nie tak z tym odchodzeniem, to dodać w zależności od potrzeby albo ciepłego mleka albo mąki. Odstawić ciasto w misce w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około od pół do godziny. Jak wyrośnie, wyrzycić na posypaną mąką stolnicę, rozklepać ręką na grubość około półtora cm i szklanką wykrawać kółeczka. Kółeczko rozciągnąć na ręce, kłaść około łyżkę jagód i zlepiać formując okrągłe bułeczki. Ułożyć na posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem blasze, posmarować roztrzepanym jajkirem i posypać kruszonką: http://s1.zmniejszacz.pl/107/p7140388__842156.jpg Piec w 170 stopniach z termoobiegiem około pół godziny. Ale mój piekarnik jest szalony, więc najlepiej obserwować bułeczki. No i gotowe: http://s1.zmniejszacz.pl/107/p7140389__965140.jpg Smacznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 17.07.2012 08:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 Po słodkościach czas na coś konkretniejszego. Wprawdzie o szpinaku już było,, ale co tam. Dziś proponuję makaron ze szpinakiem, czyli bardzo szybkie, bardzo smaczne i bardzo sycące danie. Użyłam mrożonego szpinaku. Zesmażyć go na sporej ilości masła, bo szpinak ma to do siebie, że chłonie to masełko jak gąbka. Dodac trochę czosnku, sera rocotta i odrobinę śmietany. Wymieszać z kluchami i gotowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 17.07.2012 08:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 Przepraszam za formę wiadomości, ale ten nowy edytor nie pozwala nic zrobić jak trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 17.07.2012 17:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 Coś, czego gotuję zawsze bardzo dużo, bo jak już ugotuję, to dolewam sobie i dolewam aż się skończy. Chodzi o barszcz czerwony zabielany z tłuczonymi ziemniakami. Próbowałam go i z barszczem na zakwasie i z grzybkiem, ale jednak najbardziej smakuje mi w takiej postaci jak poniżej. Obrać i pokroić buraki, zalać wodą, doprawić przyprawą typu vegeta (ja preferuję warzywko). Jak kto uczulony na wegetowskie przyprawy, to buraki trzeba gotować w warzywnym bulionie i dosolić. Jak się jakiś czas pogotują, trzeba zakwasić. Ja się nie certolę i zakwaszam octem. Wlewam łyżkę albo dwie i gotuję aż buraki zmiękną. Potem zabielam odrobiną mąki i śmietaną. Równocześnie gotujemy zmieniaki i smażmy na zloto na oleju posiekaną cebulkę. Jak ziemniaki są gotowe, wlewamy do nich trochę mleka, wrzucamy cebulkę i tłuczemy. Na talerzu nakładamy razem, robimy jeszcze kleksa ze śmietany w barszczu, posypujemy koperkiem i smacznego. http://s1.zmniejszacz.pl/107/barszcz__197979.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.