amalfi 11.06.2012 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2012 (edytowane) Jeśli ktoś ma ciekawe przepisy na sprawdzone, bezmięsne dania, będę wdzięczna. Edytowane 13 Lutego 2013 przez amalfi Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/169351-kuchnia-wegetaria%C5%84ska/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 11.06.2012 23:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2012 Ja oczywiście też będę wklejać swoje propozycje. Jutro postaram się coś zamieścić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/169351-kuchnia-wegetaria%C5%84ska/#findComment-5376306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 14.06.2012 15:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 Stronka: http://www.wegetarianizm.net/mieso-morderstwo.html Czas na przepis. Dziś zapraszam na kotleciki z kaszy jęczmiennej. Ugotować torebkę kaszy, wystudzić. Średnią cebulę pokroić w kostkę i zesmażyć na oliwie. Pół kajzerki namoczyć na 5 minut w mleku. Do kaszy dodać odciśniętą bułkę, zesmażoną cebulkę, sól, pieprz, paprykę słodką, ostrą, majeranek i co kto lubi. Wbić jajko. Wyrabiać masę, dosypując suchej tartej bułki, aż masa się stanie dość gęsta, zwarta i lepka. Mokrymi rękami formować kotleciki, obtaczać w bułce i samżyć na złoto. Z jednej torebki wychodzi 6 do 7 kotlecików. Dziś podałam z młodą kapustką. http://s1.zmniejszacz.pl/107/kotleciki_z_kaszy_jeczmiennej__36681.jpg http://s1.zmniejszacz.pl/107/kotlecikkasza__57608.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/169351-kuchnia-wegetaria%C5%84ska/#findComment-5379682 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 15.06.2012 23:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 (edytowane) Zupa z czerwonej soczewicy. Nie mam zdjęcia, ale przepis jest wypróbowany. Polecam szczególnie na zimne dni, bo wspaniale rozgrzewa. Składniki: - szklanka soczewicy - 5 marchewek - cebula - biała część pora - pół selera - korzeń pietruszki - pół szklanki przecieru (nie koncentratu) pomidorowego lub zesmażonych pomidorów - ząbek czosnku - ziele angielskie - liść laurowy - 2 l wody - oliwa - pół łyżeczki słodkiej papryki - pół łyżeczki chili - sól i pieprz Kilka godzin przed gotowaniem soczewicęzalać wodą i odstawić. Cebulę i czosnek siekamy i w garnku przez chwile podsmażamy na oliwie. W czasie smażenia obieramy 2 lub 3 marchewki, seler, por, pietruszkę i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą, wrzucamy liść i ziele i solimy. Gotujemy około pół godziny. Po tym czasie warzywa wyjmujemy i odkładamy do miski. Do pozostałego wywaru wsypujemy odcedzoną soczewicę z resztą drobno pokrojonych marchewek. Gotujemy 15 minut. Warzywa wcześniej wyjęte miksujemy blenderem z pomidorami na jednolitą masę. Doprawiamy paprką i pieprzem (zależy od gustu). Zmiksowane wlewamy do garnka z soczewicą, mieszamy i gotujemy jeszcze kilkanaście minut. Smacznego. Edytowane 15 Czerwca 2012 przez amalfi Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/169351-kuchnia-wegetaria%C5%84ska/#findComment-5381621 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 16.06.2012 20:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2012 Tarta szpinakowa na francuskim cieście Zesmażyć szpinak doprawiając solą, pieprzem, czosnkiem i gałką muszkatołową. Dodać ser ricotta, starty parmezan i wbić jajka (na 2 opakowania mrożonego szpinaku 3 jaja) Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozlożyć gotowe ciasto francuskie robiąc brzegi z ciasta. Wylać masę i wstawić do nagrzanego do 210 st. piekarnika. Piec, aż szpinak nabierze złotawego koloru. http://s1.zmniejszacz.pl/107/p6160238__215115.jpg Masa szpinakowa na cieście: http://s1.zmniejszacz.pl/107/p6160240__745950.jpg Upieczone. http://s1.zmniejszacz.pl/107/p6160241__53932.jpg Smacznego. http://s1.zmniejszacz.pl/107/p6160243__514162.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/169351-kuchnia-wegetaria%C5%84ska/#findComment-5382390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 21.06.2012 06:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 Szybki, ale smaczny sos do makaronu. Jedną cebulę posiekać drobno. 4 - 5 średnich pomidorów sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Na rozgrzaną oliwę wrzucić cebulę, wcisnąć 2 ząbki czosnu. Jak cebula się zeszkli, wrzucić pomidory i na małym ogniu smażyć, aby około połowa wody odparowała. 8-10 czarnych oliwek bez pestek pokroić w krążki i wrzucić do sosu. Doprawić trzema szczyptami tymianku (nie za dużo, aby nie zdominować smaku), solą i pieprzem. Twardy żółty ser zetrzeć na tarce i wrzucić do sosu. Chwilę posmażyć, aby ser się rozpuścił. Sera ma być około 5 łyżek. Gdy pomidory odparowują, ugotować makaron (ja użyłam penne rigate) około 200 g, czyli na dwie dość spore porcje. Gdy sos jest gotowy, wrzucić do niego makaron i dobrze wymieszać. Dlatego warto użyć głębszej patelni albo rondla. Gotowe. http://s1.zmniejszacz.pl/107/p6200244__985033.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/169351-kuchnia-wegetaria%C5%84ska/#findComment-5388113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_123 21.06.2012 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 To ja Ci Amalfi dorzucę makaron z sosem orzechowym, który bardzo lubię. Do sosu potrzeba: 100g orzechów włoskich 2 ząbki czosnku (lub mniej, jak pasuje) 2-3 łyzki tartego parmezanu 1/3 szkl. oliwy z oliwek 1/2 szkl. śmietany kremówki sól, pieprz, natka pietruszki (sporo!) Orzechy, czosnek, parmezan utrzeć, dodać oliwę i śmietanę. Ugotować ulubiony makaron, połączyć z sosem, posypać parmezanem, pietruszką i udekorować połówkami orzechów. W wersji dla mięsożerców, można dodać zgrillowaną i pokrojoną w kostkę pierś kurczaka. Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/169351-kuchnia-wegetaria%C5%84ska/#findComment-5388551 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 21.06.2012 14:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 Dzięki Indy-k za przepis. W najbliższym czasie na pewno zrobię taki sosik. Dziś robiłam coś w rodzaju gulaszu. Wyszło bardzo dobre. Opakowanie serka tofu pokroić w kostkę 1,5x1,5 cm. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć tofu na zloto. Dodać wyciśnięte 2 ząbki czosnku i posiekaną drobno czerwoną cebulę (średnią) i zeszklić. Dorzucić 2 małe papryki posiekane w kostkę i 3 młode nieduże cukinie również w kostkę. Chwilę posmażyć, doprawić solą, pieprzem i kilkoma szczyptami przyprawą zioła prowansalskie, a jak już wszystko będzie trochę "przyłapane" , zalać wodą i dusić na wolnym ogniu aż warzywa zmiękną. Jak woda wyparuje, uzupełniac w trakcie duszenia. Ja zagęściłam odrobiną mąki, ale nie jest to konieczne. Ja podałam z młodymi ziemniakami i sałatą, ale myślę, że z ryżem czy pieczywem też będzie bardzo dobrze się komponować. http://s1.zmniejszacz.pl/107/gulasz_weg__584000.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/169351-kuchnia-wegetaria%C5%84ska/#findComment-5388931 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 21.06.2012 15:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 (edytowane) Zachęcona opinią w sąsiednim wątku, wklejam smaczny dodatek. Zblanszowane i usmażone zielone szparagi w towarzystwie tak samo przygotowanych młodych porów. U mnie były z boczniakiem i ziemniakiem. http://s1.zmniejszacz.pl/107/szp__539743.jpg Edytowane 21 Czerwca 2012 przez amalfi Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/169351-kuchnia-wegetaria%C5%84ska/#findComment-5388957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 23.06.2012 07:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2012 Analogicznie do przedstawionych powyżej można zrobić kotleciki z ryżu. Są "lżejsze'. Ugotowany ryż wystudzić i doprawić ulubionymi przyprawami. Dodać namoczoną i odciśniętą bułke. Powstałą masę uzupełniać byłką tartą, aby się zagęściła i kotleciki trzymały się kupy. Bardzo dobrze smakują z sosem pomidorowym albo pieczarkowym. Masa z przyprawami: http://s1.zmniejszacz.pl/107/p6220250__325746.jpg Gotowe:http://s1.zmniejszacz.pl/107/p6220252__378060.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/169351-kuchnia-wegetaria%C5%84ska/#findComment-5391396 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 24.06.2012 13:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2012 Pikantny gulasz sojowy. Jedno opakowanie kostki sojowej (można kupić w supermarketach) ugotować do miękkości w warzywnym bulionie. Cebulę, paprykę pokrojeone w kostkę oraz wyciśnięty czosnek 9ze 2 - 3 ząbki) przesmażyć na oliwie. Wrzucić soję, doprawić solą, pieprzem, ostrą i łagodną papryką, majerankiem i można jeszcze jakimś ulubionym ziółkiem do smaku. Chwilę jeszcze posmażyć ciągle mieszając Jak się chce mieć gęściejszy sos, posypać łyżką albo dwoma mąki, pomieszać i zalać wodą. Dusić około 20 min. aż wszystko będzie miękkie. Podawać z dowolnymi dodatkami. Ja podałam z ziemniakami i sałatą z jogurtem. Jutro ten sam gulasz będzie do makaronu. http://s1.zmniejszacz.pl/107/p6240255__390936.jpg http://s1.zmniejszacz.pl/107/p6240256__949442.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/169351-kuchnia-wegetaria%C5%84ska/#findComment-5392525 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 28.06.2012 17:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2012 Niby nic, ale smaczne. Panierowane boczniaki. Wymyć, pomoczyć w mleku, doprawić, panierować i smażyć. http://s1.zmniejszacz.pl/107/p6280258__894492.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/169351-kuchnia-wegetaria%C5%84ska/#findComment-5399006 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 30.06.2012 14:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2012 Pora na kolejny mój wynalazek. Lekką, pachnącą i łatwą do zrobienia przekąskę. Do miski miksera wrzucamy suszone pomidory, czarne oliwki (bez pestek), cebulę, trochę oliwy i przyprawy w zależności od gustu i zmiksować. http://s1.zmniejszacz.pl/107/p6300270__559221.jpg Powstanie coś w rodzaju czerwonego pesto. http://s1.zmniejszacz.pl/107/p6300271__189298.jpg Gotowe płaty francuskiego ciasta rozmrozić, podzielić na kwadraty (jeden płat na dwa), nakładać łyżką farsz i zawijać jak poniżej. Zlepić ciasto, aby się w czasie pieczenia nie rozpadało. http://s1.zmniejszacz.pl/107/p6300272__703608.jpg Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze: http://s1.zmniejszacz.pl/107/p6300273__987391.jpg Rozgrzać piekarnik do około 200 - 220 stopni, wstawić blache i piec aż będą miały złoty kolor. Nie podam czasu pieczenia, bo sama piekę na oko ze względu na mój stary zwariowany piekarnik. http://s1.zmniejszacz.pl/107/p6300274__446586.jpg Gotowe. Do tego kieliszek schłodzonego, białego winka i mmmmmmm. Uwaga. Masa na surowo ma bardzo intensywny smak, który nie każdemu odpowiada, ale po upieczeniu smak łagodnieje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/169351-kuchnia-wegetaria%C5%84ska/#findComment-5401379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_123 30.06.2012 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2012 Wydaje mi się, że ta przekaska jest super! Moje smaki Ja robię przekąskę z francuza dając do środka gruszkę i ser pleśniowy, Też baardzo polecam! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/169351-kuchnia-wegetaria%C5%84ska/#findComment-5401400 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 30.06.2012 21:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2012 Wydaje mi się, że ta przekaska jest super! Moje smaki Ja robię przekąskę z francuza dając do środka gruszkę i ser pleśniowy, Też baardzo polecam! Indy-k, a jak to robisz? Surowa gruszka? Napisz cos więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/169351-kuchnia-wegetaria%C5%84ska/#findComment-5401677 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_123 01.07.2012 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2012 Indy-k, a jak to robisz? Surowa gruszka? Napisz cos więcej. Gruszka surowa. Można obrać - ja nie obieram. Kroję w cienkie plasterki ok. 2mm. Ciasto dzielę na kwadraty, układam gruszkę (1-2plasterki) i na to łyżeczka sera pleśniowego - tyle by można było zlepić rogi, bo moja przystawka jest w kształcie sakiewek. Smaruję ciasto roztrzepanym jajkiem i do pieca aż do zrumienienia. Uwielbiam połaczenia takich smaków - słodkiej gruszki i słonego pleśniaka. Ten przepis to modernizacja przepisu na tartę z WhitePlate - też smaczna! Tarta z gruszką i serem pleśniowym 1 op. ciasta francuskiego o wadze 250-300 g 1 duża gruszka 120 g sera niebieskiego (dowolnego) 100 ml śmietany 1 jajko 2 łyżki pestek słonecznika opcjonalnie: 2 łyżeczki kminku Ciasto rozwijamy i wkładamy do okrągłej formy. Wylepiamy nim blaszkę, nadmiar obcinamy ostrym nożem i odkładamy na bok. Śmietanę ubijamy z jajkiem w miseczce. Gruszkę obieramy, delikatnie wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy w cienkie plasterki. Plasterki gruszki układamy na cieście dookoła brzegu. Następnie wsypujemy pokruszony ser i nasiona słonecznika, na wierzch wlewamy śmietanę z jajkiem. Ze ścinków ciasta wykrawamy foremką dowolne kształty i układamy na tarcie. Smarujemy je odrobiną śmietany z jajkiem i posypujemy kminkiem. Piekarnik nagrzewamy do 190 st C. Wstawiamy tartę i pieczemy ok. 35-40 minut. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/169351-kuchnia-wegetaria%C5%84ska/#findComment-5401790 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 15.07.2012 09:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2012 Pora wakacji to pora fioletowych zębów. Może to nie jakieś specjalnie wegetariańskie danie, ale nie sposób nie wspomnieć o jagodziankach. Składniki: 1 kg mąki 1 całe jajko + 5 żółtek 1 rozpuszczone maslo 10 dag drożdży szklanka mleka (cieplego, ale nie gorącego) cukier wanilinowy pół szklanki cukru Trochę masła, mąki i cukru na kruszonkę masło do wysmarowania blachy albo papier do pieczenia jedno jajko do posmarowania bułeczek Na farsz: jagody (na tę ilość ciasta około półtora litra) cukier (posypać jagody i wymnieszać) około 2 płaskie łyżki mąki kartoflanej, ktąra też trzeba wsypać do jagód i wymieszać, aby farsz lepiej się trzymał) Mleko wlać do dużej miski, wkruszyć do niego drożdże, dodać cukier i ze 2 łyżki mąki, wymieszać. To jest zaczyn, który należy odstawić w ciepłe miejsce. Jak zacznie rosnąć, wsypać/wlać pozostałe składniki i ręką w misce wyrobić ciasto. Ma odchodzić od miski. Jak cos jest nie tak z tym odchodzeniem, to dodać w zależności od potrzeby albo ciepłego mleka albo mąki. Odstawić ciasto w misce w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około od pół do godziny. Jak wyrośnie, wyrzycić na posypaną mąką stolnicę, rozklepać ręką na grubość około półtora cm i szklanką wykrawać kółeczka. Kółeczko rozciągnąć na ręce, kłaść około łyżkę jagód i zlepiać formując okrągłe bułeczki. Ułożyć na posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem blasze, posmarować roztrzepanym jajkirem i posypać kruszonką: http://s1.zmniejszacz.pl/107/p7140388__842156.jpg Piec w 170 stopniach z termoobiegiem około pół godziny. Ale mój piekarnik jest szalony, więc najlepiej obserwować bułeczki. No i gotowe: http://s1.zmniejszacz.pl/107/p7140389__965140.jpg Smacznego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/169351-kuchnia-wegetaria%C5%84ska/#findComment-5418253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 17.07.2012 08:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 Po słodkościach czas na coś konkretniejszego. Wprawdzie o szpinaku już było,, ale co tam. Dziś proponuję makaron ze szpinakiem, czyli bardzo szybkie, bardzo smaczne i bardzo sycące danie. Użyłam mrożonego szpinaku. Zesmażyć go na sporej ilości masła, bo szpinak ma to do siebie, że chłonie to masełko jak gąbka. Dodac trochę czosnku, sera rocotta i odrobinę śmietany. Wymieszać z kluchami i gotowe. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/169351-kuchnia-wegetaria%C5%84ska/#findComment-5420545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 17.07.2012 08:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 Przepraszam za formę wiadomości, ale ten nowy edytor nie pozwala nic zrobić jak trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/169351-kuchnia-wegetaria%C5%84ska/#findComment-5420547 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 17.07.2012 17:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 Coś, czego gotuję zawsze bardzo dużo, bo jak już ugotuję, to dolewam sobie i dolewam aż się skończy. Chodzi o barszcz czerwony zabielany z tłuczonymi ziemniakami. Próbowałam go i z barszczem na zakwasie i z grzybkiem, ale jednak najbardziej smakuje mi w takiej postaci jak poniżej. Obrać i pokroić buraki, zalać wodą, doprawić przyprawą typu vegeta (ja preferuję warzywko). Jak kto uczulony na wegetowskie przyprawy, to buraki trzeba gotować w warzywnym bulionie i dosolić. Jak się jakiś czas pogotują, trzeba zakwasić. Ja się nie certolę i zakwaszam octem. Wlewam łyżkę albo dwie i gotuję aż buraki zmiękną. Potem zabielam odrobiną mąki i śmietaną. Równocześnie gotujemy zmieniaki i smażmy na zloto na oleju posiekaną cebulkę. Jak ziemniaki są gotowe, wlewamy do nich trochę mleka, wrzucamy cebulkę i tłuczemy. Na talerzu nakładamy razem, robimy jeszcze kleksa ze śmietany w barszczu, posypujemy koperkiem i smacznego. http://s1.zmniejszacz.pl/107/barszcz__197979.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/169351-kuchnia-wegetaria%C5%84ska/#findComment-5421220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.