Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kuchnia wegetariańska


Recommended Posts

Amalfi, nie miej mi za zle, ale az mnie skreca jak patrze na te danka :sick: Generalnie osoby ktore znam, a ktore zrezygnowaly z jedzenia miesa i prowadza swoja kuchnie wegetarianska z ogromna uwaga komponuja wszystkie skladniki potraw. Najbardziej newralgiczne jest dostarczenie pelnowartosciowych aminokwasow, nastepnie suplementacja zelaza czy wit. B12.

Na takim uporczywym laczeniu wegli prostych z ogromna iloscia tluszczu i dodawaniem kolejnych wegli prostych, dlugo zdrowa czy szczupla nie bedziesz ... No chyba, ze to tylko jakis ulamek przepisow i najczesciej gotujesz zupelnie inaczej, niz te przepisy powyzej :-)

Jesli tak, to podziel sie ta zdrowsza strona mocy :yes: Nie stronie od miesa, wrecz przeciwnie. Ale lubie zdrowa, wegetarianska kuchnie, pelna pelnoziarnistych produktow i nisko przetworzonych warzyw i chetnie eksperymentuje nowosci :yes:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Amber, spokojnie, panuję nad wszystkim, mam długoletnie doświadczenie (a do tego fachowca w domu).

 

 

Chcę jeszcze wyjaśnić, że ten wątek w zamyśle nie jest kroniką mojego "wegetariaństwa", a miejscem, gdzie sobie można wklejać propozycje bezmięsnych dań. Jeśli nie zostało to określone jasno (jak patrzę na pierwszy wpis, to rzeczywiście nie zostało), to przepraszam za nieporozumienie.

 

Grzenio 344, najtrudniej jest wtedy, jak mało czasu na gotowanie, a trzeba pogodzić jednym posiłkiem bezmięsnych i mięsnych (u mnie w domu towarzystwo mieszane). Na szczęście są jeszcze inne posiłki, nie tylko obiad, gdzie można pojeść co komu pasuje. Jestem zwolenniczką wsłuchiwania się w "potrzeby". Dziś mam fazę na biały ser na przykład. Czyli jest to sygnał, że trzeba go spożyć, bo jest potrzebny. :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Amber, spokojnie, panuję nad wszystkim, mam długoletnie doświadczenie (a do tego fachowca w domu).

 

 

ooo super!!! Pewna bylam, ze trzymasz w ukryciu zupelnie inne przepisy! Czekam na zdrowe danka, bo przyznam ze troche wyczerpuje mi sie moja inwencja i chetnie poeksperymentuje.

BTW jesli masz cos po reka wysokobialkowego i z weglami zlozonymi, to bardzo prosze zapodaj! :rolleyes:

Ostatnio w opozycji do pelnoziarnistej tary ze szpinakiem i odrobina lazuru, trenujemy pelnoziarniste tarte z botwinka i twarogiem, ale cos czuje ze odmiana jest konieczna :rolleyes: No dooobra grillujemy jeszcze placki twarogowe-cukiniowe ;) z wedzonym lososiem i nadziewane papryki z soczewica, tofu, czosnkiem i pomidorami no ale ile mozna :p

Szukamy innych wymyslnych smakow :rolleyes:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Amber, a co robisz z botwiną do tarty ? Gotowana ,czy tak jak szpinak ?

Ja ostatnio grillowałam cukinie pociętą w cienkie plastry - plastry lekko posmarowane oliwą i grillowane z dwóch stron.

Do środka feta wymieszaną z białym serem, pomidorami suszonymi i ziołami.

W wariancie drugim zamiast pomidora świeży ogórek , czosnek i oliwki - zawinięte , spięte wykałaczką i na chwilę na grill.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zochna, do standardowej wielkosci formy na tarte uzywam dwa duze, albo trzy male peczki botwinki. Liscie blanszuje, potem siekam nie za drobno, wraz z mlodymi buraczkami znajdujacymi sie na drugim koncu ;) W misce ucieram 250g chudego twarogu, z kilkoma lyzkami chudego ;) jogurtu z 4 zabkami czosnku i 2 - 3 jajami. Mozna tez dodac ser lazur. Na koncu dodaje posiekany koper, sol, piperz. Lacze botwinke z serem. Masa nie moze byc za sucha. Jesli taka jest, to trzeba dodac jogurt.

Wylewam na lekko podpieczony pelnoziarnisty spod i przykrywam platami cienkiego, kruchego ciasta uformowanego w ukosne paseczki.

 

Przepis mozna zmodyfikowac dodajac zblanszowane rozyczki brokula i uduszone pieczarki. Wyprobowalam to ostatnio za zachecajacym przepisem Znajomej :-) Tez pychota, tylko trzeba dodac sporo ostrego sera typu lazur, albo camembert aby danie bylo bardziej wyraziste.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja ostatnio grillowałam cukinie pociętą w cienkie plastry - plastry lekko posmarowane oliwą i grillowane z dwóch stron.

Do środka feta wymieszaną z białym serem, pomidorami suszonymi i ziołami.

W wariancie drugim zamiast pomidora świeży ogórek , czosnek i oliwki - zawinięte , spięte wykałaczką i na chwilę na grill.

 

brzmi super! Chyba w niedziele wyprobuje ... na nas i na Gosciach :rolleyes:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Szybkie ciepłe kanapki.

Kiedyś, w okolicach Neapolu kupiłam u miejscowego producenta torbę przyprawy, w której się zakochałam. Szukałam po sklepach i niestety nie znalazłam odpowiedniika. Najbliższą wydaje się ta (w wersjii spod Neapolu było dużo więcej składników) Oczywiście, można przyprawę zastąpić świeżymi składnikami, ale często nie ma czasu na siekanie i trzeba coś "chapnąć" w biegu:

 

http://s1.zmniejszacz.pl/107/p7210401__32523.jpg

 

Bułkę skropić oliwą, położyć plasterki mozarelli i posypać przyprawą. Podgrzać w piekarniku lub w mikrofalówce. Takie nic, a bardzo smaczne. :)

 

http://s1.zmniejszacz.pl/107/p7210400__20629.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ciasto pełnoziarniste - to po prostu kruche na odpowiedniej mące ?

A co z masłem do ciasta ? ;) Jakiś substytut ? :)

 

caly czas cos tam z tym kruchym modyfikuje ;)

Proporcje mam takie:

1 szklanka maki zwyklej

2 szklanki maki pszennej pelnoziarnistej ale drobno mielonej (Lubella)

2 zoltka

60g masla (w normalnym przepisie zazwyczaj dodaje sie ok. 250-300g masla ..... okropnie duzo ;))

pol szklanki zimnej wody

troche soli

 

Wszystko wrzucam do malaksera i na najszybszych obrotach lacze. Gdy ciasto jest malo elastyczne dodaje wody.

W wersji na slodko dodatkowo wrzucam stevie.

 

Nie ma sie co oszukiwac, ze bedzie identyczne z kruchym na duzej ilosci tluszczu. Nie mniej ciasto jest kruche, delikatne i dobrze komponuje sie zarowno w tartach na slonko, na slodko i w ciasteczkach.

 

a wyglada tak

 

w tarcie z wisniami

http://i47.tinypic.com/9qh2r8.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 months później...

Sos warzywny.

 

Składniki:

oliwa, cebula biała lub czerwona (średnia), jedna większa papryka (najlepiej czerwona, to sos ma ładny kolor), dwie małe cukinie, dwie łyżki koncentratu pomidorowego lub kilka świeżych pomidorów lub pół puszki krojonych pomidorów lub kilka łyżek przecieru pomidorowego, sól, pieprz.

 

Wykonanie:

Na oliwie (około 4 łyżki) zeszklić cebulę, dorzucić pokrojoną w drobną kostkę paprykę, chwilę posmażyć, zalać wodą i podusić z 15 minut. Dorzucić pokrojona w kostkę cukinię, pomidory i przyprawy. Dusić dalej aż cukinia zrobi się miękka, zmiksować blenderem na jednolitą masę, doprawić i gotowe.

 

http://4.bp.blogspot.com/-aE5FJBSV62Y/UGyrNBE6CeI/AAAAAAAAABc/l3yPa5TmFa8/s320/PA031680.JPG

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Makaron z fasolą:

 

Składniki:

200 - 300 g makaronu (np. świderki)

puszka czerwonej fasoli

2 ząbki czosnku

pół pęczka natki pietruszki

tymianek (najlepiej świeży)

2 łyżki startego parmezanu

oliwa z oliwek

sól, pieprz

 

Makaron ugotować i nie przelewać wodą.

Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę (kilka łyżek), wrzucić posiekany czosnek. Jak nie mamy świeżego tymianku, to teraz trzeba wrzucić parę szczypt suszonego. Dodać makaron i chwilę posmażyć. Następnie wrzucamy odsączoną i przelaną zimną wodą fasolę i posiekane zioła (natkę i świeży tymianek). Posypujemy całość parmezanem i jeszcze chwilę smażymy.

 

http://4.bp.blogspot.com/-OGC1lumQBuY/UG7iljZfhaI/AAAAAAAAACs/45CnVLUdIm8/s320/PA051693.JPG

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie mam zdjęcia niestety. Jak zrobię ponownie, dorzucę.

 

Tarta z pomidorami i brie.

 

170 g mąki pszennej

sól, pieprz

85 g masła

120 ml mleka

2 żółtka

ząbek czosnku

1 łyżka francuskiej musztardy

50 g startego cheddara

około 120 g holenderskiego brie

4 pokrojone w plastry pomidory

Nie podaję dokładnego czasu pieczenia, bo mój piekarnik zawsze potrzebuje nieco więcej czasu.

Wsypać do misko mąkę, dodać szczyptę soli. Wcierać palcami w mąkę masło, aż będzie przypominać tartą bułkę. Dodać 2 łyżki zimnej wody i wyrabiać ciasto. Po wyrobieniu przykryte wstawić do lodówki na pół godziny. Wyłożyć ciastem formę o średnicy 20 cm i jeszcze na 10 minut włożyć do lodówki.

Piekarnik rozgrzewamy do około 190 stopni. Przykrywamy ciasto w formie papierem do pieczenia i pieczemy przez około 10 - 15 minut. Następnie zdjąć papier i piec bez papieru kolejne 5 minut.

Wyjąć i zmniejszyć temperaturę do 180 stopni.

Wymieszać w misce mleko, żółtka, czosnek i przyprawy. Musztardę rozprowadzić na cieście, posypać cheddarem, a na to rozłożyć pomidory i posypać brie. Polać wszystko masą z jajek. Piec 30-40 minut, aż masa się zwiąże i będzie miała złoty kolor.

Na koniec przed podaniem skropić tartę oliwą. Najlepiej jakąś ziołową.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Faszerowane papryczki

 

Raczej małe papryki w ilości dowolnej przygotowujemy poprzez odkrojenie wierzchu (tego z ogonkiem) i wydrążeniu środka. Płuczemy.

Przygotowujemy farsz z ryżu. Ugotowany ryż doprawiamy ulubionymi przyprawami (trzeba dość zdecydowanie doprawić, aby nie był mdły), np. cebulka zesmażoną na oliwie, natką, majerankiem, innymi ulubionymi ziołami, wbijamy jajo albo dwa w zależności od ilości i wyrabiamy masę. Aby masa była dość zwarta, można dodać trochę bułki tartej albo namoczoną w mleku kajzerkę. Jak już nadzienie gotowe, wypełniamy nim papryczki.

I teraz są dwa sposoby. Duszenie i zapiekanie można wykonać w dowolnej kolejności. Na przykład: papryczki ustawiamy w gęsiarce albo garnku (zależnie od ich ilości), podlewamy wodą (a jeszcze lepiej warzywnym bulionem) i pod przykryciem dusimy jakieś 15 - 20 minut. Następnie przekładamy na blachę i pieczemy około 20 minut w temp. około 180 stopni. Można sprawdzać widelcem, czy są już miękkie. Upieczone zmieniają kolor i marszczą się.

Pod koniec pieczenia posypujemy serem. Ja lubię do tego dania mozzarellę w wiórkach.

Można podawać z sosem pomidorowym.

 

http://s1.zmniejszacz.pl/108/papr__283129.jpg

 

http://s1.zmniejszacz.pl/108/p9241667__437613.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sałatka.

 

Na wakacjach poznałam przesympatyczną parę z Vancouver. Bardzo polecali sałatkę, którą się zajadali. Na początek przyznam, że mnie nie przypadła do gustu. Jednak wiem, że o gustach się ie dyskutuje i być może ktoś będzie zachwycony. Ja zdecydowanie nie, ale zamieszczam z powodów jak powyżej.

 

Pomidory w plastrach kładziemy na spód. Na to awokado (też w plasterkach i koniecznie dojrzałe). Na wierzch pokruszony ser feta. Całość polewamy oliwą i octem balsamicznym. Można też popieprzyc. Odstawiamy do lodówki na godzinę i gotowe. Można jeść z pieczywaem.

 

http://s1.zmniejszacz.pl/108/p8201592__45511.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 year później...
Hej, naczytałam się, że warzywa i owoce należy kroić na innej desce niż inne produkty, stosujecie tę zasadę? Widzę, że teraz w sprzedży są setki takich desek, o różnych "magicznych" wręcz właściwościach - uważacie że warto zapłacić parę dyszek więcej, czy to pic na wodę? Znalazłam np. coś takiego - ma ktoś jakieś doświadczenia z tą firmą? http://www.tescomapolska.pl/przygotowanie-i-obrobka-potraw/krajalnice-tarki-przyrzady-kuchenne/vitamino/642728-deska-do-krojenia-vitamino
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...