piotrulex 12.06.2012 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2012 Znajomym w około 10 letnim domu gdzieś na parterze pod posadzką puściła jakaś rurka z wodą. Wszystko w domu zakręcone a lekko szumi i kreci się licznik od wody. Pierwszy lepszy majster mówi - kuć posadzkę i szukać. Nasuwa się pytanie - gdzie? Odpowiedź - po kolei wszystko aż się znajdzie Generalnie masakra bo dom częściowo po remoncie, kafelek z posadzki się nie zdejmie, takich nie dokupi wiec jak jedna pęknie to całość do wymiany - generalnie nieciekawie Macie namiar do jakiegoś majstra cudotwórcy który swoje skasuje ale może ma jakiś sprzęt, sondę, radar, czarodziejską kule, która mu podpowie gdzie kuć najpierw? Jakieś pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 12.06.2012 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2012 Znajomym w około 10 letnim domu gdzieś na parterze pod posadzką puściła jakaś rurka z wodą. Wszystko w domu zakręcone a lekko szumi i kreci się licznik od wody. Pierwszy lepszy majster mówi - kuć posadzkę i szukać. Nasuwa się pytanie - gdzie? Odpowiedź - po kolei wszystko aż się znajdzie Generalnie masakra bo dom częściowo po remoncie, kafelek z posadzki się nie zdejmie, takich nie dokupi wiec jak jedna pęknie to całość do wymiany - generalnie nieciekawie Macie namiar do jakiegoś majstra cudotwórcy który swoje skasuje ale może ma jakiś sprzęt, sondę, radar, czarodziejską kule, która mu podpowie gdzie kuć najpierw? Jakieś pomysły? Hehe, rozdzkaza zawolac. Oni ponoc potrafia wody szukac, niech sie wykaza A na powaznie. W rure wpascic goraca wode + kamera termowizyjna. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 12.06.2012 12:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2012 Hehe, rozdzkaza zawolac. Oni ponoc potrafia wody szukac, niech sie wykaza A na powaznie. W rure wpascic goraca wode + kamera termowizyjna. marcin Dziękuję, brzmi sensownie. Pierwsza odpowiedź poszła do zainteresowanych Proszę może o jakieś kolejne pomysły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielN 12.06.2012 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2012 W poszukiwaniu skutecznej metody lokalizacji przydatna będzie informacja jakiego typu rury są pod posadzką oraz czy są one ułożone w osłonie lub izolacji termicznej. Jak duży jest wyciek w l/min ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 13.06.2012 06:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2012 Wyciek właśnie wczoraj mieli liczyć bo też o to ich prosiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 14.06.2012 05:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 Ucieka litr na półtorej minuty co daje metr sześcienny przez całą dobę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tubek 14.06.2012 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 A czy gdziekolwiek ta woda wypływa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 14.06.2012 10:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 A czy gdziekolwiek ta woda wypływa? Oczywiście nie widać jej nigdzie. Gdyby gdziekolwiek się pojawiała to sprawa mniemam była by znacznie prostsza. Dom niepodpiwniczony i w piach może wsiąkać oporowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tubek 14.06.2012 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 A gdzie masz wodomierz? Bo jeśli na działce to może ucieka do gruntu poza domem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 14.06.2012 11:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 A gdzie masz wodomierz? Bo jeśli na działce to może ucieka do gruntu poza domem? No na szczęście nie chodzi o mnie. Wodomierz jest w kotłowni wewnątrz domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tubek 14.06.2012 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 Ja raczej bym wolał przekopać trawnik niż pruć podłogę w domu.Rozumiem, że rurę pomiędzy wodomierzem a zaworem za nim masz odsłoniętą i na tym odcinku nie cieknie?I oczywiście sprawdziłeś czy nie cienkie gdzieś z miski ustępowej czy kranu? I jeszcze jedno mnie zastanawia. Napisałeś, że może wsiąkać w piach. To gdzie masz te rury? Pod pierwszą wylewką na gruncie? Zapewne masz nad pierwszą wylewką czyli pod jastrychem. Jeśli tam się leje to musi gdzieś ci wypłynąć na podłogę przy takim upływie. Odkręć i czekaj aż wypłynie albo zawilgotnieje jakaś ściana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 14.06.2012 12:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 Ja raczej bym wolał przekopać trawnik niż pruć podłogę w domu. Rozumiem, że rurę pomiędzy wodomierzem a zaworem za nim masz odsłoniętą i na tym odcinku nie cieknie? I oczywiście sprawdziłeś czy nie cienkie gdzieś z miski ustępowej czy kranu? I jeszcze jedno mnie zastanawia. Napisałeś, że może wsiąkać w piach. To gdzie masz te rury? Pod pierwszą wylewką na gruncie? Zapewne masz nad pierwszą wylewką czyli pod jastrychem. Jeśli tam się leje to musi gdzieś ci wypłynąć na podłogę przy takim upływie. Odkręć i czekaj aż wypłynie albo zawilgotnieje jakaś ściana. Wszystko posprawdzane, cieknie gdzieś za licznikiem ktory jest w domu, tam dalej rury w posadzkach pewnie w styropianie na wylewce pod wlasciwa podloga. Nie wiem co w tym przypadku mialo by dac przekopywanie trawnika jak nie ma tam zadnych rur ... Też czekaja az cos sie pokaze ale juz mija prawie tydzien i nic sie nie dzieje ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 14.06.2012 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 Są firmy które zajmują się lokalizowaniem wycieków w budynkach. Termowizja to jedno, ale w tym przypadku będzie trochę kłopotliwa, bo podawanie gorącej wody pod ciśnieniem do instalacji wodnej takie banalne nie jest, a w przypadku zimnej wody termowizja raczej nie zadziała. Mogła by coś powiedzieć o zawilgoceniu ścian, z tym że to bardziej widać zimą niż teraz.Ale są też inne metody np. elektroakustyczne wykrywanie wycieków. Trochę elektroniki plus dosyć specyficzny mikrofon, którym osłuchuje się ściany i podłogi metr po metrze. Przy tak dużym wycieku nie powinno być problemu z lokalizacją. Jak piszą problematyczne jest wykrycie bardzo małych wycieków, tu się leje jak z cebra.Kolejna metoda to "obmacanie" budynku precyzyjnym wilgotnościomierzem. Wyciek np. pod płytkami może być zupełnie niewidoczny gołym okiem, natomiast dokładne badanie fug między płytkami, może pomóc zlokalizowań wilgotniejsze miejsce.Pogooglaj sobie "wykrywanie wycieków wody" firm jest sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tubek 14.06.2012 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 Wszystko posprawdzane, cieknie gdzieś za licznikiem ktory jest w domu, tam dalej rury w posadzkach pewnie w styropianie na wylewce pod wlasciwa podloga. Też czekaja az cos sie pokaze ale juz mija prawie tydzien i nic sie nie dzieje ...Mam rozumieć, że przez tydzień cały czas ucieka m3 na dobę? Czyli przez tydzień wyleciało 7000 litrów pod podłogę i kompletnie nic nie widać? Na logikę. Taka ilość wody nie zdąży przesiąknąć przez pierwszą wylewkę do gruntu. Jeśli nie masz gdzieś wielkiej dziury w pierwszej wylewce to raczej wodomierz się uszkodził. Nie wiem co w tym przypadku mialo by dac przekopywanie trawnika jak nie ma tam zadnych rur ...Ja tylko stwierdziłem, że sam wolałbym by woda strzeliła na terenie a nie w domu bo łatwiej przekopać trawnik niż pruć podłogę. Taka dygresja do twojego "na szczęście" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 14.06.2012 13:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 Mam rozumieć, że przez tydzień cały czas ucieka m3 na dobę? Czyli przez tydzień wyleciało 7000 litrów pod podłogę i kompletnie nic nie widać? Na logikę. Taka ilość wody nie zdąży przesiąknąć przez pierwszą wylewkę do gruntu. Jeśli nie masz gdzieś wielkiej dziury w pierwszej wylewce to raczej wodomierz się uszkodził. Ja tylko stwierdziłem, że sam wolałbym by woda strzeliła na terenie a nie w domu bo łatwiej przekopać trawnik niż pruć podłogę. Taka dygresja do twojego "na szczęście" Wodomierz sie nie uszkodzil bo slychac jak szumi w nim przepływajaca woda, jak zakręci sie zawór jest cisza Pogooglamy o tych firmach Nie uciaka tyle tych metrów gdyż na noc i generalnie jak nie używają to zakręcaja główny zawór, szkoda kasy, 30m3 to jakaś stówka wiec szkoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tubek 14.06.2012 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 To może inaczej bo nie rozumiem. Na jak długo był otwarty zawór w celu sprawdzenia czy gdzieś nie wypływa? Może zbyt krótko? I jeszcze jedno. Jak masz wprowadzoną wodę do budynku? Przez fundament czy przez pierwszą wylewkę i pod ławą? Musisz mieć więc dziurę i być może ona nie jest dobrze uszczelniona i tędy ucieka woda do gruntu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielN 15.06.2012 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 piotrulex czy udało ci się dowiedzieć jakie rury są ułożone pod posadzką i czy mają izolację termiczną ?Wyciek nie jest duży jest więc szansa na naprawę bez konieczności demolowania domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 15.06.2012 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 Raz widziałem gościa w akcji, który lokalizował wyciek stetoskopem lekarskim.Znalazł w ścianie, z tym że wiedział jak idą rury i mniej więcej leciał po tej trasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukep3 15.06.2012 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 dobra kamera termowizyjna "widzi" też zawilgocenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts