phans 11.02.2009 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Ale jeśli jest rekuperacja, to zyski z okresu grzewczego, przewyższają (znacznie) koszty całorocznej pracy wentylacji mechanicznej. Ja o tym wiem ale mówimy tutaj przeważnie o ludziach którzy mają mało kasy i na wszystkim oszczędzają nawet kosztem swojego zdrowia i dodatkowo są b. mało uświadomieni lub jeszcze inna sprawa b. trudno ich uświadomić. Proszę tylko aby nie siać paniki stwierdzeniem, że wentylacja grawitacyjna jest odpowiedzialna za czad i zatrucia bo to nie jest prawda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MCB 11.02.2009 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 No to jeszcze inaczej. WM gdy nie ma prądu lub jest zepsuta to po prostu nie istnieje i nie ma o czym mówić. Na to użytkownik ma realny wpływ. Włączy, naprawi. Teraz odnośnie wentylacji grawitacyjnej. 1. Prawidłowo zaprojektowana.2. Prawidłowo wykonana.3. Prawidłowo eksploatowana. Tu mam na myśli: a) kominy nie zatkane b) nawiewniki drożne c) mechanizmy sterujące (np. higrostaty) sprawne. ...a nie działa. Możliwe? Jak najbardziej! Pozdrawiam,MCB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phans 11.02.2009 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Jednak zastanaiwam sie nad 2 rzeczami: 1. hałasem - czy jest on "odczuwalny" 2. czyszczeniem kanałów - czy nie jest to spory problem? 1 - na pierwszym biegu - nie, na wyższych różnie to może być(mówimy tutaj o słyszalności wentylacji w nocy). A i tak zależy wszystko od tego jak ci to zrobią. 2-jeżeli mówimy o kanałach to trzeba chyba czyścić tylko te nawiewne ale wg mnie można ten temat pominąć i je wcale nie czyścić - to jest moje zdanie. Jeżeli tylko takie masz wątpliwości to spokojnie możesz sobie to zainstalować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MCB 11.02.2009 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Przemi ja wciaz nei moge sie zdecydowac czy robic reku czy nie. Oczywisice glownym powodem za jest swierze powierze (oszczednosci energii beda znikome w porownaniu z kosztami instalacji). Jednak zastanaiwam sie nad 2 rzeczami: 1. hałasem - czy jest on "odczuwalny" 2. czyszczeniem kanałów - czy nie jest to spory problem? Mam WM i rekuperator Bartosz. Instalacja trochę przewymiarowana - w planach wymiennik glikolowy na lato. Podczas pracy na 50% niesłyszalna. Powyżej nie sprawdzałem. Co do kanałów to po pierwsze zamierzam dbać o filtry a po drugie mam możliwość wymiany - kanały w dostępnej przestrzeni nieużytkowej poddasza. Pozdrawiam, MCB PS Na WM jestem cięty ponieważ tu gdzie mieszkam jest ona taka jak jej projekt czyli fatalna Dobrze zrobiona WG też jest OK , ale mimo wszystko WM jest lepsza. Przede wszystkim jest ona w pełni przewidywalna i sterowalna. Jest też możliwość wzbogacenia jej o wymiennik (rekuperator) co zapewni oszczędności (sprawa indywidualna, do przeliczeń) i podniesie komfort o tyle o ile wzrośnie temp. nawiewanego powietrza U mnie dodatkowo wspomaga też rozprowadzenie ciepła z kominka bez konieczności stosowania turbiny. Pozdrawiam fanów zarówno jednej jak i drugiej. M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibi klinkier 11.02.2009 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 A ja świerze powietrz pobieram przez kominek ze studni fajnie co latem chłodzik zimą prosto do kominka 4 st cel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 11.02.2009 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Wy sobie tę wentylację mechaniczną czy grawitacyjną róbcie albo i nie, ale nie pieprzcie głupot jak potłuczeni!!! Pokażcie mi inwestora budującego dom, który jest na tyle głupi po całym tym procesie budowania, że w celu zaoszczędzenia 20 zł miesięcznie będzie zatykał kratki czy wyłączał dobrze zrobioną mechaniczną!Spotkaliście takiego?NAZWISKO!!! Bo jak nie - to jest to głupota jawna!Brednie o zanieczyszczonych kanałach ze filtrem EU3 to kolejny mit powtarzany przez wiele osób. Trzymał kto w łapie kawałek takiej tkaniny EU3?Złapać do łapy, obejrzeć gałami poszarpać w rękach i przestać bredzić! " Oczywisice glownym powodem za jest swierze powierze (oszczednosci energii beda znikome w porownaniu z kosztami instalacji)."OCZYWIŚCIE - DLA KOGO?!!!Wentylacja to świeże powietrze oferuje jako BONUS!!!Taki tekst wyraźnie świadczy o tym, że autor WCALE nie wie po co mu ta wentylacja! Jak kto sobie za 2000zł postawi młockarnię zamiast zbudować wentylację mechaniczną która działa DOBRZE - czyli bezgłośnie - to będzie miał i głośno i najczęściej niewydajnie i generalnie - do du.py!Niech więc nie pisze, że wentylacja mechaniczna jest zła tylko, że postawił sobie kiepską namiastkę takowej lub taką kiepską namiastkę widział! Tragiczny los babiny, aktywnej członkini kółka różańcowego, której się zmarło w wyniku zaczadzenia, bo se zatkała wszystkie dziurki - mnie NIE INTERESUJE!!!Nie na tym forum! Pamiętajcie. Głupców się się nie sieje. Sami się rodzą! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helixwroclaw2005 11.02.2009 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 adam_mk nie spamujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 11.02.2009 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Ząb mnie boli i gorzej mi się robi jak w kółko czytam sto razy opisane i wyjaśnione zastrzeżenia wynikające z braku przemyślenia tematu...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 11.02.2009 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Może włączę się do tej coraz ostrzejszej męskiej debaty Od kilku miesięcy czytam, słucham, dyskutuję z fachowcami /pracuję w dużej firmie budowlanej/ na temat wentylacji mechanicznej, która też bardzo chciałam mieć u siebie i niestety zrezygnowałam z niej po argumentach: - u nas jest to nowość szeroko reklamowana przez firmy instalujące -na zachodzie po ponad 20-latach jej uzytkowania stawia się kominy nawet w wysokich i starych budynkach i wraca do grawitacji - w podziemnych rurach wymiennika doskonale rozwijają się grzyby pleśniowe, które po kilku latach dadzą się we znaki, zwłaszcza alergikom - znajomy od nieruchomości w Kanadzie mówi że u nich się tego nie stosuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 11.02.2009 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Amelia 2Opisujesz owczy pęd na antypodach i nie podajesz CZEMU akurat tak.Piszesz "w podziemnych rurach wymiennika doskonale rozwijają się grzyby pleśniowe,"Gdzie tu wentylacja? Myślałaś o zyskach CIEPŁA w GWC? Rzuć jakim argumentem a nie stwierdzeniem gdzie się to buduje a gdzie nie...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phans 11.02.2009 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Niech więc nie pisze, że wentylacja mechaniczna jest zła tylko, że postawił sobie kiepską namiastkę takowej lub taką kiepską namiastkę widział! A ja bym również napisał "Niech więc nie pisze, że wentylacja grawitacyjna jest zła tylko, że postawił sobie kiepską namiastkę takowej lub taką kiepską namiastkę widział! Mam nadzieję, że każdy zrozumie analogię. Każdy system można zaprojektować i wykonać źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 11.02.2009 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 A ja bym również napisał "Niech więc nie pisze, że wentylacja grawitacyjna jest zła tylko, że postawił sobie kiepską namiastkę takowej lub taką kiepską namiastkę widział! Mam nadzieję, że każdy zrozumie analogię. Każdy system można zaprojektować i wykonać źle. Można go jeszcze źle eksploatować. Przykład: wątki typu "ratunku, wieje mi zimnem z kratki w łazience". Tu na tym forum. Poważne pytanie dla osób, które nie zbudowały wentylacji mechanicznej. Ile na tym oszczędziliście? Chciałbym zastanowić się nad tym tematem u siebie na blogu i ciekawią mnie Wasze przykłady z życia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sly123 22.04.2009 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 Witam, ... Nigdy nie wroce do grawitacyjnej! Mialem dowod, chlopaki robia mi poddasze, na tydzien wylaczylem reku, bo musieli wykonczyc pomieszczenie, gdzie stal reku. Jakosc powietrza byla tragiczna. ... A czego się spodziewałeś przy całkowitym braku wentylacji. W przypadku grawitacyjnej, nawet gdybym pozasłaniał kratki, to i tak by nie było takich odczuć. Ja powiem. Nigdy w domu wentylacji mechanicznej. 1. znaczne koszty początkowe, 2. duże koszty eksploatacji, 3. czyszczenie, przeglądy itp. - przy oszczednościach na czyszczeniu po paru latach będzie w nich sporo roztoczy, kurzu i innych syfów. 4. mały komfort - słyszalna praca wentylatorów. Wystarczy, że z WM mam do czynienia w pracy, w supermarketach. W domu muszę mieć komfort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 22.04.2009 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 A czego się spodziewałeś przy całkowitym braku wentylacji. W przypadku grawitacyjnej, nawet gdybym pozasłaniał kratki, to i tak by nie było takich odczuć. Ja powiem. Nigdy w domu wentylacji mechanicznej. 1. znaczne koszty początkowe, 2. duże koszty eksploatacji, 3. czyszczenie, przeglądy itp. - przy oszczednościach na czyszczeniu po paru latach będzie w nich sporo roztoczy, kurzu i innych syfów. 4. mały komfort - słyszalna praca wentylatorów. Wystarczy, że z WM mam do czynienia w pracy, w supermarketach. W domu muszę mieć komfort. Tak się zastanawiam, i nie wierzę, że można pisać takie bzdety – no chyba tylko ze względu na aminowość twórcy. Jak nie ma wentylacji, to jej nie ma, bez względu czy mechaniczna, czy grawitacyjna. I nie wiem jaka może być różnica odczucia miedzy brakiem wentylacji mechanicznej, a brakiem wentylacji grawitacyjnej. Jedno jest prawdziwe, że niektóre rozwiązania, (takie jak: inteligentna „elektryka”, wentylacja mechaniczna, ewentualnie z rekuperacją, PCi, GWC, czy ogrzewanie podłogowe) – są jak Media-Mark …… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sly123 23.04.2009 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 A czego się spodziewałeś przy całkowitym braku wentylacji. W przypadku grawitacyjnej, nawet gdybym pozasłaniał kratki, to i tak by nie było takich odczuć. Ja powiem. Nigdy w domu wentylacji mechanicznej. 1. znaczne koszty początkowe, 2. duże koszty eksploatacji, 3. czyszczenie, przeglądy itp. - przy oszczednościach na czyszczeniu po paru latach będzie w nich sporo roztoczy, kurzu i innych syfów. 4. mały komfort - słyszalna praca wentylatorów. Wystarczy, że z WM mam do czynienia w pracy, w supermarketach. W domu muszę mieć komfort. Tak się zastanawiam, i nie wierzę, że można pisać takie bzdety – no chyba tylko ze względu na aminowość twórcy. Jak nie ma wentylacji, to jej nie ma, bez względu czy mechaniczna, czy grawitacyjna. I nie wiem jaka może być różnica odczucia miedzy brakiem wentylacji mechanicznej, a brakiem wentylacji grawitacyjnej. Jedno jest prawdziwe, że niektóre rozwiązania, (takie jak: inteligentna „elektryka”, wentylacja mechaniczna, ewentualnie z rekuperacją, PCi, GWC, czy ogrzewanie podłogowe) – są jak Media-Mark …… Jak nie zrozumiałeś to nie obrażaj - najpierw troche pomyśl. Jeżeli msobanie wyłączył WM to jej nie było - czytaj "brak wentylacji", stąd złe odczucia. Moje stwierdzenie, że jeśli pozamykam kratki - to wentylacja cały czas istnieje bo zasuwy kratek są nieszczelne - nie ma tam uszczelek itp, cały czas działają nawiewniki. A więc wentylacja grawitacyjna istnieje, choć w małym stopniu. Nawet jak jest zła wentylacja grawitacyjna to zawsze jest i w jakims stopniu pomieszczenia są wentylowane. A msobanie postawił znak równości wentylacja grawitacyjna = "brak wentylacji". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MCB 23.04.2009 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 4. mały komfort - słyszalna praca wentylatorów. Wystarczy, że z WM mam do czynienia w pracy, w supermarketach. W domu muszę mieć komfort. ??? U mnie nic nie słychać. Byłeś chyba u kogoś komu WM instalowała firma od supermarketów mcb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 23.04.2009 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 sly123Ty wiesz o czym piszesz czy przypuszczasz?Opiszesz nam mechanizm wentylacji grawitacyjnej wydajnie pracującej latem?Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 23.04.2009 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 Ty wiesz o czym piszesz czy przypuszczasz? Opiszesz nam mechanizm wentylacji grawitacyjnej wydajnie pracującej latem? Podobno dobrze zaprojektowany i wykonany komin działa też latem. Słońce nagrzewa komin a ten powietrze - grawitacja zaczyna działać. Ponoć swoje robi też wiatr + prawo przepływu. Poza tym, poza tym forum popularna jest wentylacja hybrydowa z nasadą kominową, która to stabilizuje strumień powietrza w kominie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 23.04.2009 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 Podobno dobrze zaprojektowany i wykonany komin działa też latem. Słońce nagrzewa komin a ten powietrze - grawitacja zaczyna działać. wyglada to mniej więcej tak: http://pl.wikipedia.org/wiki/Komin_s%C5%82oneczny czy widziałeś sporo takich konstukcji w domkach jednorodzinnych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 23.04.2009 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 Jakby Ci to tak lapidarnie a elkowentnie.... Wiesz? Ciekawy projekt domu sobie wybrałeś... Ale ja bym w TAKIM nie chciał mieszkać... Chyba tyle... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts