edde 23.04.2009 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 fajny ten komin słoneczny, tylko jak sama nazwa wskazuje jest : słoneczny, a rysunek pokazuje 35stC, wiec chyba nie działa w dni pochmurne i przy 20stC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 23.04.2009 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 Podobno dobrze zaprojektowany i wykonany komin działa też latem. Słońce nagrzewa komin a ten powietrze - grawitacja zaczyna działać. wyglada to mniej więcej tak: http://pl.wikipedia.org/wiki/Komin_s%C5%82oneczny czy widziałeś sporo takich konstukcji w domkach jednorodzinnych? Nie, jeszcze nie widziałem. Ale nie widziałem też nigdy domku z rekuperatorem. Widziałem za to wiele mieszkan w nowych blokach i szkół i przedszkoli i biur i urzędów i domów z nasadami kominowymi. Osobiscie skłaniam się jednak ku went mechanicznej z reku. W swoim poprzednim poście miałem na myśli zwykły komin dobrze zaprojektowany i wykonany. Może jakiś doświadczony kominiarz jest na forum i się wypowie czy wentylacja grawitacyjna działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 24.04.2009 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 wentylacja grawitacyjan działa w ten sposób że powietrze cieplejsze (co za tym idzie o mniejszej gęstości) idzie do góry. Co za tym idzie jesli w domu mamy 20 stC a na dworze 25stC to raczej nie ma mozliwości działania takiej wentylacji. Nasady kominowe - raczej niepotrzebne mnozenie kosztów. Moim skromnym zdaniem lepiej jest wykonać wentyalcję mechaniczną tylko wywiewną. Koszt niewielki (mniejszy niż komin + nasada) a masz coś co:1. jest sterowalne w zimie2. działa w lecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asizo 11.05.2010 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2010 Nie mam reku i też dobrze mi si Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asizo 11.05.2010 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2010 Nie mam reku i też dobrze mi się żyje. Nie wyobrażam sobie natomiast życia bez codziennego wietrzenia domu. Okna mam uchylone lub rozszczelnione przez okragły rok. Śpię tez tylko przy uchylonym oknie - no chyba, ze zima taka, jak była ostatnio.Dom stoi już 5 lat (bo kupiliśmy gotowy) - zadnej wilgoci, grzyba, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gruchot 12.05.2010 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2010 hahahaha niezły temat.... Podobny mógłbym zgłosić "Kto nie ma samochodu i mu się żyje dobrze" W zimie jeżdżę autobusami i tramwajami i używam "ciepłego guzika" A latam przesiadam się na rower aby delektować się śpiewem ptaków I jakoś żyje.. I mieć samochodu nie zamierzam To chyba jakaś moda na te samochody przyszła hehehe Pzdr all Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 15.05.2010 01:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2010 Można bez WM, można bez samochodu, można i bez butów. Przykładem jest Cejrowski.Tylko PO CO?Postępowi można się świadomie opierać. Kwestia wyboru.Ale zatrzymać się go nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 16.05.2010 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 nie miałem rekuperatora i żyło mi się w domu fajnie (żaden reku nie zastąpi zgranej rodzinki),mam rekuperator i żyje mi się wygodniej (ale reszta jak wyżej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 16.05.2010 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 I to jest kwintesencja. Fajna rodzinka to też postęp - w stosunkach międzyludzkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_Bodnar 18.05.2010 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 Kolega ma super ocieplony dom. Dom ten zostal opisany w pewnym fachowym czasopismie jako wzorcowy ( wzorcowa izolacja termiczna, ogrzewanie, rekuperacja). To sie z innym kolega pytamy - ile Ty stary miesiecznie placisz rachonkow za ogrzewanie i prad razem? Pada odpowiedz.. 900 zl miesiecznie . Wysiadam. Raz do roku kupuje drewno w pobliskim skladzie drewna. Place 1400 zl. Dab. tne to sam i lezy i sie suszy. Tym ogrzewam chalupe. Chce wentylacje nawiewna - rozszczelniam okno. Poza tym w domu grawitacyjne kominy mam. Poza sezonem grzewczym cwu grzeje gazem. miesiecznie za ogrzewanie domu w sezonie od jesieni do wiosny place 1400/8 miesiecy = 175 zl - dla rownego rachunku 200 - w kocnu drewno musialem pociac spalinowka i porabac na mniejsze kawalki. W lecie, zeby bylo smieszniej place tyle samo, tyle, ze za gaz do podgrzania CWU. Tak wiec moje koszty to 200 miesiecznie. za prad okolo 100 zl. czyli 300. Kolega, ten od wzorcowej chaty wzial 600 tys kredytu. nie wiem jakie sa raty za taka kase ale po dodaniu owych 900 zl za ogrzewanie , rekuperatory, pompy ciepla, solary, okna trojszybowe, welne mineralna 20 cm na fasadach, to sorry - co tu jest oplacalne? gdzie oszczednosci? W 3 pokoleniu Iksinskich? A moze za 200 lat domek sie zwroci? Tyle ze po takim czasie te super wynalazki dawno nie beda juz dzialac. A jedno kaszlniecie wulkanu wyemituje tyle CO2 i innego swinstwa co Europa przez kilkadziesiat lat.Wole kase wydac na wycieczki zagraniczne, na fajne oczko wodne, na ogrod, pierscionek dla dziewczyny. Sa wynalazki wspaniale, sa przecietne i sa takie, ktore dobrze sie sprzedaje, bez wzgledu czy naprawde sie zwracaja czy nie. Nie krytykuje, ot wsiok ze mnie i jakos nie gonie za kazda nowinka techniczna. Pierwej kalkulator, liczenie w perspektywie kilkunastu/dziesieciu lat i potem zakup. Jedyne co mi wieje w domu z rur to cieple powietrze z DGP. I od czasu do czasu cieple powietrze z d...( bez GP) a wtedy czym predzej uchylam okno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 18.05.2010 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 (...)po dodaniu owych 900 zl za ogrzewanie , rekuperatory, pompy ciepla, solary, okna trojszybowe, welne mineralna 20 cm na fasadach, to sorry - co tu jest oplacalne? gdzie oszczednosci? W 3 pokoleniu Iksinskich? A moze za 200 lat domek sie zwroci?... Coś tu jest nie tak. Dziwne rzeczy piszesz. Opcje są dwie. Albo ten dom ma 500m2, ale to i tak dużo bo daje rocznie kwotę prawie 11000zł, albo nie ma nic wspólnego z domem energooszczędnym. O wzorcowym już nie wspominając. Przy dobrze wybudowanym domu można płacić za ogrzewanie rocznie niedużo więcej niż Twój kolega płaci miesięcznie. I to wcale nie za domek do 100m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 18.05.2010 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 Kolega ma super ocieplony dom... wyssał a palca albo stamtąd gdzie mu ciepłem wieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gruchot 21.05.2010 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2010 A moze za 200 lat domek sie zwroci? Tyle ze po takim czasie te super wynalazki dawno nie beda juz dzialac. A jedno kaszlniecie wulkanu wyemituje tyle CO2 i innego swinstwa co Europa przez kilkadziesiat lat. jak kupujesz samochód to tez patrzysz kiedy się zwróci, czy bardziej kierujesz się komfortem?Super wynalazek to nie jest - znany od przeszło 30 lat w krajach skandynawskich. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 21.05.2010 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2010 Nie ma to jak porównywanie siebie do sąsiada.Mnie to wali ile mój sąsiad wydaje na ogrzewanie.Ja Mu rachunków nie płacę ,,,Jeśli ktoś wydaje 600 tyś na taki dom to raczej nie dla oszczędności a z chęci posiadania takowego.Każdy ma swoje fantazje i marzenia.Jak jest możliwość to trzeba je spełniać.Pomijam tu fakt że 900 zł to kwota jaką wydaje się na rok mając domek ok. 100 m2 i wybudowany w opisywanym standardzie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 29.05.2010 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2010 coś poryćkał i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryhu82 18.06.2010 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2010 Kolega mu roczny rachunek podał bo to dom Pasywny jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_Bodnar 20.10.2012 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2012 jak nastapi kryzys energetyczny to w dupie te wqszystkie pasywne domy, rekuperacje, solary itp.Na gwalt bedzieta kominki montowali i tyle. Nie ma co sie tak uzalezniac od nowych technologii w budownictwie, bo wiekszosc z tej ekologiczno-energooszczednej paplaniny to nic innego jak lobbing firm produkujacych izolacje i owe rozwiazania. Dom ocieplic porzadnie, ogrzewac w miare standardowo, nie pchac sie w kazde nowe, niesprawdzone, w mglisto nierzeczywistym czasie zwrotu inwestycji, zaprojektowane rozwiazania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 20.10.2012 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2012 Wrzucasz wszystko i wszystkich do jednego worka . "Dom ocieplic porzadnie, ogrzewac w miare standardowo, nie pchac sie w kazde nowe, niesprawdzone, w mglisto nierzeczywistym czasie zwrotu inwestycji, zaprojektowane rozwiazania" O to właśnie chodzi i to Ja staram się wprowadzać w życie .Najpierw zrobiłem u siebie, sprawdziłem i teraz polecam innym . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_Bodnar 20.10.2012 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2012 Coś tu jest nie tak. Dziwne rzeczy piszesz. Opcje są dwie. Albo ten dom ma 500m2, ale to i tak dużo bo daje rocznie kwotę prawie 11000zł, albo nie ma nic wspólnego z domem energooszczędnym. O wzorcowym już nie wspominając. Przy dobrze wybudowanym domu można płacić za ogrzewanie rocznie niedużo więcej niż Twój kolega płaci miesięcznie. I to wcale nie za domek do 100m2 Tez sie dziwię, skąd takie opłaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_Bodnar 20.10.2012 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2012 Wrzucam, nie wrzucam - widze co sie dzieje na rynku i jaka nagonka na ekologię jest.W rachunki rzędu 900 zł za dom pasywny rocznie nie uwierzę. Za co te rachunki, za prąd?A konserwacja sprzętu, A awarie, a skończona gwarancja, etc., gdzie poza tym te domy pasywne w Polsce?Bywają dobrze ocieplone, sa pompy ciepła, WM, ale to wciaz nie są domy pasywne. Dla mnie ideał to dom, który jest w stanie obejsc sie bez prądu aby funkkcjonowało ogrzewanie.ot tak na wszelki wypadek. Kominek plus duze przeszklenia na południu plus niewiele lub brak na połnocy. Bez przesadyzmu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts