Piotr_Bodnar 21.10.2012 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2012 Cały problem polega na tym że aby działała potrzeba kilku zabiegów jakich unika się jak ognia bo albo nieźle dają po kieszeni albo zimnym po głowie . Jeśli znasz antidotum to czekam na propozycję !? Ano nawiewna wentylacja, bo przeciez grawitacyjnie to co sie unosi musi zostać zastąpione poprzez nowe powietrze. Np nawiewniki DARCO. Leci takie powietrze do lazienki, naturalnym ciągiem. Mieszkam w nowym domu 2 rok,160 m2, na ogrzewanie rocznie wydaje około 2500( łacznie z CWU latem plus kosztem prądu na obieg wody ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_Bodnar 21.10.2012 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2012 Ale Piczman , masz rację, nawyki szczelności domu za wszelką cenę, cieżko wykorzenić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 21.10.2012 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2012 Obawiam się,że nie masz racji.Dom powinien być perfekcyjnie szczelny.Bo wtedy tylko jest możliwe zasysanie świeżego powietrza w sposób kontrolowany.Ja mam pod domem GMC a w nim GWC .Na dzień dzisiejszy świeże powietrze zasilające dom ma 19-20oC,a działa to wszystko na grawitacji.Działa bo dom jest szczelny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 21.10.2012 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2012 Obawiam się,że nie masz racji.Dom powinien być perfekcyjnie szczelny.Bo wtedy tylko jest możliwe zasysanie świeżego powietrza w sposób kontrolowany.Ja mam pod domem GMC a w nim GWC .Na dzień dzisiejszy świeże powietrze zasilające dom ma 19-20oC,a działa to wszystko na grawitacji.Działa bo dom jest szczelny. Ciekawe. W przypadku każdego typu WM zalecane jest w budynku nadciśnienie., nawet minimalne. Jak to możliwe, że u Ciebie chodzi to grawitacyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 21.10.2012 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2012 Bo działa na grawitacji a ta z natury rzeczy jest lekko podciśnieniowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 22.10.2012 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 Działa albo i nie działa w każdym bądź razie samopoczucie masz dobre bo w końcu sam to zrobiłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 22.10.2012 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 Zadziała w szczelnym domu bo musi .To co wyleci z wyrzutni będzie uzupełnione napływem z GWC .A ilość tego powietrza jest zależna od szczelności domu,temp.na zewnątrz i oporów na GWC.Stąd czym GWC mniej meandrowe tym system powinien być sprawniejszy,chyba,że zostanie zwiększona średnica GWC.Natomiast w wątpliwość możesz podać moje stwierdzenie ,że taki układ przy kilkukrotnie mniejszej wymianie niż w WM z reku daje tak samo czyste powietrze,a dodatkowym bonusem jest znacznie łatwiejsze trzymanie wilgotności w ryzach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 24.10.2012 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Przecież właśnie o tym piszę.Przez dziurkę od klucza też mi leci do domu powietrze ale wentylacją to bym tego nie nazwał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 24.10.2012 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Dziurka fi 110 to całkiem spory napływ powietrza zimą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_l 24.10.2012 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Szczelność domu jest zaletą. Dzięki temu, że dom jest szczelny możemy zakładać, że co wyleci górą to musi napłynąć dołem i faktycznie tak to [chyba] działa u nydara. Realnie patrząc dla zapewnienia komfortu [takiego na co dzień] wcale nie jest potrzebny jakiś strasznie duży przepływ powietrza.Większość użytkowników [na tym forum] pisze o zmniejszaniu wydajności WM w trakcie eksploatacji [ bo nie potrzeba, bo zimą za sucho]więc przy w miarę stałym, nawet tylko grawitacyjnym] ruchu powietrza, wymienia się go tyle, że nie ma wzrostu wilgotności itd. czyli coś jakby komfort - dodatkowo mała wymiana= mniejsze straty ciepła= mniejsze rachunki za grzanie. Trzeba jednak przyznać, że system nydara może działać tylko kiedy jest zrobiony przez użytkownika:D.jak by miał być zrobiony przez instalatora to już widzę te posty: ile to ma wydajności? ile to uzyskuje ciepła? a gdzie spełnione normy?i tak dalej bez końca. Nydar ma coś czego nie ma nikt inny i to się chwali, a jak do tego działa wystarczająco to już całkiem super. Nie jest to jednak żaden dowód na to, że WM jest niefajna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 24.10.2012 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Gdybym ci ja wiedział,że uda się zrobić tak szczelny dom ,który zasie w grawitacji powietrze z GWC ,to dziurka była by fi200 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 24.10.2012 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Moja wentylacja to hybryda w lecie WM do obniżenia temperatury wnętrza a zimą WG,działająca w tym samym systemie.Nigdy nie twierdziłem,że WM jest zła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 24.10.2012 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 nydar sprawdzałeś anemometrem coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 24.10.2012 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 W sobotę będę miał anemometr,więc zmierzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 24.10.2012 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 przy okazji temperatury w domu i na zewnątrz, nie zapomnij zmierzyć na czerpni w ogrodzie, ciekawe czy wyjdzie równo z domem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maly77 02.11.2012 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 A ja mam dość otwierania okien zimą w celu przewietrzenia łazienki, pralni (bo wilgoć z gaci); kuchni i innych pomieszczeń (bo śmierdzi).... Dlatego w nowobudowanym domku będzie WM z reku i finito.....i nikt mnie tu do niczego nie przekona..... Robi się to dla komfortu, mniej dla oszczędności, ale jak ktoś się na coś uprze to..... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 02.11.2012 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 A ja mam dość otwierania okien zimą w celu przewietrzenia łazienki, pralni (bo wilgoć z gaci); kuchni i innych pomieszczeń (bo śmierdzi).... Jesteś wyjątkiem. Reszta twierdzi że żyje im się dobrze . Zapach lasu, świergot ptaków i takie tam mają za priorytet . A co do oszczędności to są bardzo duże w domu dobrze docieplonym i szczelnym , oczywiście pod warunkiem że centrala nie bierze 200 W na sekundę ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maly77 02.11.2012 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 Jesteś wyjątkiem. Reszta twierdzi że żyje im się dobrze . Zapach lasu, świergot ptaków i takie tam mają za priorytet . I niech tak sobie mieszkają...... Jak będę chciał posłuchać ptaszków i powąchać las, to sobie wyjdą na zewnątrz, mam fajny sosnowy lasek na działce A w domciu ma być komfortowo i już!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 02.11.2012 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 Powala mnie argument za WM ,,z kuchni śmierdzi" Ludzie co wy w tych garach gotujecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 02.11.2012 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 A ja mam dość otwierania okien zimą w celu przewietrzenia łazienki, pralni (bo wilgoć z gaci); kuchni i innych pomieszczeń (bo śmierdzi).... Dlatego w nowobudowanym domku będzie WM z reku i finito.....i nikt mnie tu do niczego nie przekona..... Robi się to dla komfortu, mniej dla oszczędności, ale jak ktoś się na coś uprze to..... Pozdrawiam A nawiewniki masz? Jak nie to załóż bo może u Ciebie wentylacja w ogóle nie działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts