Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KTO NIE MA REKUPERATORA I MU SI? ?YJE DOBRZE?

Recommended Posts

Cały problem polega na tym że aby działała potrzeba kilku zabiegów jakich unika się jak ognia bo albo nieźle dają po kieszeni albo zimnym po głowie .

Jeśli znasz antidotum to czekam na propozycję !?

Ano nawiewna wentylacja, bo przeciez grawitacyjnie to co sie unosi musi zostać zastąpione poprzez nowe powietrze. Np nawiewniki DARCO.

Leci takie powietrze do lazienki, naturalnym ciągiem. Mieszkam w nowym domu 2 rok,160 m2, na ogrzewanie rocznie wydaje około 2500( łacznie z CWU latem plus kosztem prądu na obieg wody ).

• Odpowiedzi 350
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Obawiam się,że nie masz racji.Dom powinien być perfekcyjnie szczelny.Bo wtedy tylko jest możliwe zasysanie świeżego powietrza w sposób kontrolowany.Ja mam pod domem GMC a w nim GWC .Na dzień dzisiejszy świeże powietrze zasilające dom ma 19-20oC,a działa to wszystko na grawitacji.Działa bo dom jest szczelny.

Obawiam się,że nie masz racji.Dom powinien być perfekcyjnie szczelny.Bo wtedy tylko jest możliwe zasysanie świeżego powietrza w sposób kontrolowany.Ja mam pod domem GMC a w nim GWC .Na dzień dzisiejszy świeże powietrze zasilające dom ma 19-20oC,a działa to wszystko na grawitacji.Działa bo dom jest szczelny.

Ciekawe. W przypadku każdego typu WM zalecane jest w budynku nadciśnienie., nawet minimalne. Jak to możliwe, że u Ciebie chodzi to grawitacyjnie.

Zadziała w szczelnym domu bo musi .To co wyleci z wyrzutni będzie uzupełnione napływem z GWC .A ilość tego powietrza jest zależna od szczelności domu,temp.na zewnątrz i oporów na GWC.Stąd czym GWC mniej meandrowe tym system powinien być sprawniejszy,chyba,że zostanie zwiększona średnica GWC.Natomiast w wątpliwość możesz podać moje stwierdzenie ,że taki układ przy kilkukrotnie mniejszej wymianie niż w WM z reku daje tak samo czyste powietrze,a dodatkowym bonusem jest znacznie łatwiejsze trzymanie wilgotności w ryzach.

Szczelność domu jest zaletą.

Dzięki temu, że dom jest szczelny możemy zakładać, że co wyleci górą to musi napłynąć dołem i faktycznie tak to [chyba] działa u nydara.

Realnie patrząc dla zapewnienia komfortu [takiego na co dzień] wcale nie jest potrzebny jakiś strasznie duży przepływ powietrza.

Większość użytkowników [na tym forum] pisze o zmniejszaniu wydajności WM w trakcie eksploatacji [ bo nie potrzeba, bo zimą za sucho]

więc przy w miarę stałym, nawet tylko grawitacyjnym] ruchu powietrza, wymienia się go tyle, że nie ma wzrostu wilgotności itd.

czyli coś jakby komfort - dodatkowo mała wymiana= mniejsze straty ciepła= mniejsze rachunki za grzanie.

Trzeba jednak przyznać, że system nydara może działać tylko kiedy jest zrobiony przez użytkownika:D.

jak by miał być zrobiony przez instalatora to już widzę te posty: ile to ma wydajności? ile to uzyskuje ciepła? a gdzie spełnione normy?

i tak dalej bez końca.

Nydar ma coś czego nie ma nikt inny i to się chwali, a jak do tego działa wystarczająco to już całkiem super.

Nie jest to jednak żaden dowód na to, że WM jest niefajna.

• 2 weeks później...

A ja mam dość otwierania okien zimą w celu przewietrzenia łazienki, pralni (bo wilgoć z gaci); kuchni i innych pomieszczeń (bo śmierdzi)....:mad:

Dlatego w nowobudowanym domku będzie WM z reku i finito.....i nikt mnie tu do niczego nie przekona.....

Robi się to dla komfortu, mniej dla oszczędności, ale jak ktoś się na coś uprze to.....:rolleyes:

Pozdrawiam

A ja mam dość otwierania okien zimą w celu przewietrzenia łazienki, pralni (bo wilgoć z gaci); kuchni i innych pomieszczeń (bo śmierdzi)....:mad:

Jesteś wyjątkiem.

Reszta twierdzi że żyje im się dobrze .

Zapach lasu, świergot ptaków i takie tam mają za priorytet .

A co do oszczędności to są bardzo duże w domu dobrze docieplonym i szczelnym , oczywiście pod warunkiem że centrala nie bierze 200 W na sekundę !

Jesteś wyjątkiem.

Reszta twierdzi że żyje im się dobrze .

Zapach lasu, świergot ptaków i takie tam mają za priorytet .

I niech tak sobie mieszkają......

Jak będę chciał posłuchać ptaszków i powąchać las, to sobie wyjdą na zewnątrz, mam fajny sosnowy lasek na działce :rolleyes:

A w domciu ma być komfortowo i już!!!!!

Dlatego w nowobudowanym domku będzie WM z reku i finito.....i nikt mnie tu do niczego nie przekona.....

Robi się to dla komfortu, mniej dla oszczędności, ale jak ktoś się na coś uprze to.....:rolleyes:

Pozdrawiam

A nawiewniki masz? Jak nie to załóż bo może u Ciebie wentylacja w ogóle nie działa.