Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KTO NIE MA REKUPERATORA I MU SI? ?YJE DOBRZE?

Recommended Posts

A ja będę mieć reku z powodu elektrycznej instalacji grzewczej i chęci odzysku ciepła, które normalnie "idzie w komin". Myślę, że reku jest poprostu ciagle nowością, i jak na każą nowość patrzy się na nia podejrzliwie, no i jest droga. Parę lat temu ludzie pukali się w czoło widząc docieplenia ścian zewnętrznych ze styropianu czy folie budowlane, przykłady moznaby mnożyć. Prawda jest taka, że mamy coraz szczelniejsze okna i coraz bardziej docieplone domy zapakowane dodatkowo w folie z kazdej strony, kominki ktore pobieraja powietrze do palenia z wewnatrz oraz czesto niewydolne wentylacje grawitacyjne, stąd tyle postów na forum związanych z wilgocią w pomieszczeniach wielokrotnie ponad normę, grzybem i zaduchem. Z doświadczeń forumowiczów wynika tez ze nawiewniki nie rozwiązują sprawy, tylko dają bardzo niemiłe uczucie zimna oraz przeczą idei kupowania szczelnych okien. Stąd potrzeba reku, i nie jest to kwestia reklamy.

Przy czym absolutnie nikt kto nie decyduje sie na reku nie moze byc nazwany wieśniakiem-"wolnoć Tomku w swoim domku", a już chcieliście kochani być tacy normalni, czytaj zdroworozsądkowi, "elitarni inaczej" :wink:

• Odpowiedzi 350
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przypowieść :

Pamiętam , jak pięć - cztery lata temu grupa moich znajomych założyła KLUB NIEPOSIADACZY KOMÓRKI.

Komórka- co to była dla nas za za wieś!!!!!

Stopniowo , ukradkiem , jeden po drugim zdradzieccy znajomi pokupowali sobie lub podostawali w pracy komórki i zostałam sama bez . I po jakimś czasie okazało się , że tylko wieśniacy nie mają komórek ! ( update : wieśniacy ze wsi , gdzie budujemy dom już wszyscy mają komórki )

Zeby uniknąć w przyszłości problemu z tożsamością to chyba sobie zainstaluję ten rekuperator , ale nikomu nie powiem .

Ni wieś , ni wydra.

No to i ja wchodzę w ten klub "wsiochów" :D

Szczerze mówiąc wyleczyły mnie koszty tej zabawki.

Może za kilka lat, gdy stwierdzę że zatkanie kratek wentylacyjnych daje wymierne oszczędności w ogrzewaniu się zdecyduję.

Ale napewno nie teraz - gdy liczył się będzie każdy grosz.

pozdrawiam

Mieszkamy na nowym osiedlu, w nowych domach. W kwietniu mamy "rocznicę" zamieszkania - 3 lata! Nasze mieszkanko jest tak fajnie (?) szczelne, że w kilku miejscach co jakiś czas usuwamy malutkie plamy pleśni. Nad kabiną prysznicową mamy wentylator. W zimie podczas brania prysznica (kiedy okna są zamknięte) nie tylko nie wciąga pary ale zieje zimnem. Sytuację radykalnie poprawia rozszczelnienie kilku okien lub uchylenie jednego. Tyle, że podczas brania prysznica wychładza się nasze mieszkanie.

Wniosek? Zanim mieliśmy wybrany projekt domu już wiedzieliśmy, że będziemy mieli wentylację mechaniczną. To nie jest dla nas żaden luksus. To będzie podstawa. Luksusem będzie "przegubowy wymiennik ciepła", który mąż zakopał pod ogrodem. I ten to luksus :wink: kosztował nas kilkaset zł i kilka dni pracy! I zakładam, że choć trochę da efekt klimatyzacji latem a zimą pozwoli co nieco zaoszczędzić. Czy tak będzie - opowiem za rok!

Mam mozliwosc zasilic tych co "maja" i tych co "nie maja". . Wentylacja niby jest a jednak jej nie ma bo dziala slabiutko szczegolnie zima gdy jest najbardziej potrzebna.

Karol N.

dlaczego zima wentylacja grawitacyjna ma dzialac gorzej niz latem ????

przy niskich temperaturach zewnetrznych mamy przeciez wieksza roznice temperatur WEWN/ZEWN a tym samym mocniejszy ciag kominowy ...

reczek w malym domku wydaje mi sie byc inwestycja nieoplacalna - koszty popowania, amortyzacji i konserwacji sprzetu moga byc porownywalne z ewentualnymi zyskami .... tym bardziej ze instalacja taka bedzie efektywna przez 2-3 miesiace w roku

niech kominy maja pion!

Baardzo lubię świeże powietrze pachnące lasem i polami. Też chcę mieć zwykły dom na wsi. A tymczasem dla mnie argumentem za rekuperatorem jest właśnie możliwość nieotwierania okien. I to w lecie. W nocy. Szczególnie w sypialniach dzieci. Wolę szum w rurach niż panów w kominiarkach, którzy weszli swobodnie przez otwarte okno (dom parterowy) o trzeciej nad ranem.... :-?

Mam mozliwosc zasilic tych co "maja" i tych co "nie maja". . Wentylacja niby jest a jednak jej nie ma bo dziala slabiutko szczegolnie zima gdy jest najbardziej potrzebna.

Karol N.

dlaczego zima wentylacja grawitacyjna ma dzialac gorzej niz latem ????

przy niskich temperaturach zewnetrznych mamy przeciez wieksza roznice temperatur WEWN/ZEWN a tym samym mocniejszy ciag kominowy ...

reczek w malym domku wydaje mi sie byc inwestycja nieoplacalna - koszty popowania, amortyzacji i konserwacji sprzetu moga byc porownywalne z ewentualnymi zyskami .... tym bardziej ze instalacja taka bedzie efektywna przez 2-3 miesiace w roku

niech kominy maja pion!

Cyzbym cos pokrecil :oops: Qurde jednak potrzebuje jakiegos wentylatora to wtedy z latwoscia rozpoznam kirunek przeplywu powietrza.

Karol N.

Nie, oni po prostu otworza zamkniete okna, tyle ze beda bardziej nerwowi :D . Nie ma na nich sily. :cry:

Spoko, nie będą. Włamanie przez współczesne okna potrafi być banalnie proste. Mojego kumpla okradziono w nocy, kiedy wszyscy spali na piętrze. Włamanie nastąpiło przez dwuskrzydłowe okno kuchenne. Złodzieje przewiercili się po cichu przez "poprzeczkę" w ramie okna (otworek średnicy kilku mm), wprowadzili tamtędy coś w rodzaju pręta z zapadką. I tąże właśnie zapadką podważyli klamkę okienną - dom stanął przed nimi otworem. Proste i genialne ! :evil: