Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KTO NIE MA REKUPERATORA I MU SI? ?YJE DOBRZE?

Recommended Posts

A ja nie narzekam. Mam psa i kota, które trzeba wciąż wypuszczać. Dodatkowo dwójka "ogrów" też ganiających " te i wewte".

Czyli grawitacyjna jest praktycznie non stop. Nawet w nocy, bo kociak uparcie ok 3 w nocy siedzi na oknie i miauczy, a piesek przy okazji wyskakuje na "odcedzenie kartofelków".

A i sama przyjemność nawet zimą przewentylować świeżym powietrzem znad stawów i lasu...

• Odpowiedzi 350
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Myślę, że za kilka lat (do 5) nastapi gwałtowne zainteresowanie inwestorów wentylacją mechaniczna - zwłaszcza z rekuperacją, a to za sprawą obowiazujacych od tego roku przepisów. Obecne nakładają obowiązek stosowania "nawietrzników" w każdym pomieszczeniu do ktorego przepisy wymagają napływu świeżego powietrza. Konstrukcja tych nawiewników musi być taka, aby nawet "całkowicie" zamknięte zapewniały dopływ powietrza w ilościach od 20 do 30% ich "warości" minimalnej (obliczeniowej). A to spowoduje, że przy niższych temperaturach będzie "pizgało" zimnem - no chyba, ze jak zawsze Polak potrafi i "przerobi nawietrznik".

Już sam fakt, że będzie miał do wyboru tańsze szczelne okno i droższe dziurawe (z nawietrznikiem) da każdemu inwestorowi powód do myślenia.

Jakie powinno się zamontować okna przy wentylacji mechanicznej nawiewno-wywiewnej,

Są takie w sprzedaży czy poprostu nie robi się w nich nawietrzników?

Normalne szczelne okna. Warto zaznaczyć, żeby nie wycinali uszczelek (niektóre firmy to niestety praktykują).

... żeby nie wycinali uszczelek (niektóre firmy to niestety praktykują).
niektóre firmy trzymają sie zaleceń ITB z 98 roku, w niektórych systemach wycięcie zewnętrznej uszczelki jest narzucane przez systemodawce i POWINNO byc wykonane, wszystkie firmy będą musiały trzymać sie obowiązujących przepisów od tego roku - chyba ze własnoręcznym podpisem zrzekniesz sie takiego rozwiązania niezgodnego z obowiązującymi od stycznia przepisami - kiedy to MUSISZ miec albo nawietrzak, albo wycięte uszczelki, albo kanały nawiewne w murze

Juz skończyło sie traktowanie rozszczelnienia realizowanego okuciami jako zamiennika do ww rozwiązań

MIlej lektury a tam tez są normy i przepisy

http://www.nawiewnik.pl/?p=poradnik_kupujacego

http://www.muratorplus.pl/technika/wentylacja-i-klimatyzacja/normowe-i

losci-powietrza_57913.html

wszystkie firmy będą musiały trzymać sie obowiązujących przepisów od tego roku - chyba ze własnoręcznym podpisem zrzekniesz sie takiego rozwiązania niezgodnego z obowiązującymi od stycznia przepisami - kiedy to MUSISZ miec albo nawietrzak, albo wycięte uszczelki, albo kanały nawiewne w murze

Juz skończyło sie traktowanie rozszczelnienia realizowanego okuciami jako zamiennika do ww rozwiązań

MIlej lektury a tam tez są normy i przepisy

http://www.nawiewnik.pl/?p=poradnik_kupujacego

http://www.muratorplus.pl/technika/wentylacja-i-klimatyzacja/normowe-ilosci-powietrza_57913.html

To o czym napisałeś nie dotyczy oczywiście domów z wentylacją nawiewno-wywiewną :).

...To o czym napisałeś nie dotyczy oczywiście domów z wentylacją nawiewno-wywiewną :).
co nie zmienia postaci rzeczy ze musisz sie pod tym podpisac - a skąd dostawca ma wiedzieć ze cos ci do głowy nie strzeli i zrobisz grawitacyjna bo np. kasy na kanały ci zabraknie bądź posłuchasz niektórych opinii "mądrzejszych niz ustawa przewiduje" na Forum?

...To o czym napisałeś nie dotyczy oczywiście domów z wentylacją nawiewno-wywiewną :).
co nie zmienia postaci rzeczy ze musisz sie pod tym podpisac - a skąd dostawca ma wiedzieć ze cos ci do głowy nie strzeli i zrobisz grawitacyjna bo np. kasy na kanały ci zabraknie bądź posłuchasz niektórych opinii "mądrzejszych niz ustawa przewiduje" na Forum?
Słusznie i ... naukowo Waść prawisz ;).

Ciekaw jestem jak te wasze reku radzą sobie z smrodami z zewnątrz typu: spalanie gumy czy plastiku przez "życzliwych" sąsiadów.

Dokładnie w taki sam sposób, jak sobie radzi z tym wentylacja grawitacyjna. :lol: - no może ciut lepiej, bo na filterkach cos niecoś zostaje.

Ale wentylacja mechaniczna ma jedną zalete - w takiej sytuacji robi sie jeden kurs do wyłącznika, a nie kilka, do kilku okien. :lol:

Ciekaw jestem jak te wasze reku radzą sobie z smrodami z zewnątrz typu: spalanie gumy czy plastiku przez "życzliwych" sąsiadów.
Podobnie jak przy każdej innej wentylacji. Przy wentylacji mechanicznej możliwe jest zastosowanie dodatkowych filtrów, ale wiąże się to oczywiście z kosztami :(.

Pewnym rozwiązaniem tego problemu, choć nie 100%, jest zastosowanie GWC żwirowego.

Mam zamówione okna drewniane od w miarę przyzwoitego producenta. Zdziwiło mnie jak dowiedziałam się, że w każdym oknie wycinają kawałek ok. 20 cm uszczelki i wstawiają w to miejsce takie "włoski" jak w szafach przesuwnych, ale jeżeli dobrze rozumiem to jest to OK. Szef zakładu twierdził, że można zrezygnować w tej sytuacji z nawietrzaków. Czy ma rację

Mam zamówione okna drewniane od w miarę przyzwoitego producenta. Zdziwiło mnie jak dowiedziałam się, że w każdym oknie wycinają kawałek ok. 20 cm uszczelki i wstawiają w to miejsce takie "włoski" jak w szafach przesuwnych, ale jeżeli dobrze rozumiem to jest to OK. Szef zakładu twierdził, że można zrezygnować w tej sytuacji z nawietrzaków. Czy ma rację
Poczytaj tutaj : http://www.nawiewnik.pl/?p=poradnik_kupujacego

To i ja wrzuce kamyczek do dyskusji o rekuperatorach... W innym wątku spotkałem takie oto stwierdzenia... Coś w tym jest...

Domy z rekuperatorem - jaki zapaszek ma powietrze w pomieszczeniach tego domu zimą. Po godzinnym pobycie pożegnałem gospodarzy, nieszło oddychac.Oni juz sie przyzwyczaili, oni nie czują.Okropne.

zgadzam się...

za niedługo zamiast "wali jak z cygańskiej chaty" będzie się mówiło...

"...wali jak z domu z rekuperatorem..."...

To i ja wrzuce kamyczek do dyskusji o rekuperatorach... W innym wątku spotkałem takie oto stwierdzenia... Coś w tym jest...

Domy z rekuperatorem - jaki zapaszek ma powietrze w pomieszczeniach tego domu zimą. Po godzinnym pobycie pożegnałem gospodarzy, nieszło oddychac.Oni juz sie przyzwyczaili, oni nie czują.Okropne.

zgadzam się...

"...wali jak z domu z rekuperatorem..."...

Nawet cytować nie potrafisz nie mówiąc już o swoim własnym zdaniu na ten temat :

http://forum.muratordom.pl/post2828973.htm#2828973

Domy trzylitrowe - jaki zapaszek ma powietrze w pomieszczeniach tego domu zimą. Po godzinnym pobycie pożegnałem gospodarzy, nieszło oddychac.Oni juz sie przyzwyczaili, oni nie czują.Okropne.

zgadzam się...

"...wali jak z domu trzylitrowego..."...

Ufff. Wstałem. Sprawdzam. Wszystko na swoim miejscu. Żyję. Znaczy da się. ;)

Wracając do dyskusji - sam uważam, że gdyby reku kosztowało choćby połowe mniej , zwolenników tego rozwiązania byłoby znacznie więcej. Ale teraz to się nijak nie opłaca. Więc jest to tylko dodatek do pozornego oszczędzania na kosztach zycia.

Tak pokrótce - budując dom 3- litrowy - ile wydasz na niego keszu?

A teraz porównaj - dokładnie ten sam dom, ale "zwykły".

Potem policzcie nakłady kpl na jeden i drugi i ... osz karwa. Różnica nie zwróci się nawet naszym dzieciom.

Dlatego jeśli chcecie mówic o oszczędzaniu, może lepiej uderzyć ostro do rządu w celu natychmiastowego uchwalania ustaw ekologicznych?

Bo na razie za te bajery (a w sumie do tego wszystko się sprowadza) płacimy tylko i wyłacznie my. A nie każdego po prostu (co jest smutne) stać na ekologię. No i nie każdy (jak np Adam ) jest "złotą" rączką.

Ale to tylko i wyłącznie moje prywatne zdanie.