szynal 12.06.2012 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2012 Witam wszystkich. Chciałbym zapytać o opinię na temat sposobu umieszczenia rury doprowadzającej powietrze z rurowego GWC do REKU. Mam możliwość umieszczenia tej rury w przestrzeni ściany oddzielającej dwa biegi schodów, ściana wewnątrz ma pustkę szerokości 36cm oraz znajduje się w niej komin spalinowy z kominka. Pomyślałem sobie, że zimą, kiedy będzie używany kominek, temperatura wewnątrz tej ściany będzie podwyższona ze względu na temperaturę komina oraz bliskość samego paleniska - mogę zrobić tak, aby część tej pustki była jednocześnie komorą dekompresyjną dla kominka - umieszczenie tam stalowej rury z GWC umożliwi dodatkowe podgrzanie powietrza dostarczanego do reku (pewnie będzie to rura stalowa, karbowana aby zwiększyć powierzchnię wymiany). Jedyny minus jaki widzę to to, że rura nie może być w tym miejscu ocieplona/izolowana wełną a więc latem, kiedy potrzebne będzie chłodne powietrze, może tam niepotrzebnie dochodzić do wymiany ciepła powietrza dostarczanego do rekuperatora. Jeśli macie jakieś uwagi to chętnie się zapoznam. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 12.06.2012 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2012 Jedyny minus jaki widzę to to, że rura nie może być w tym miejscu ocieplona/izolowana wełną a więc latem, kiedy potrzebne będzie chłodne powietrze, może tam niepotrzebnie dochodzić do wymiany ciepła powietrza dostarczanego do rekuperatora. to bez znaczenia... ochłodzisz trochę ścianę w lecie a resztę rozprowadzisz po domu ... chłodniejsza ściana jest wewnątrz domu więc ilość dostarczonej energii się nie zmieni to tak samo jak w zimie tą ścianą trochę dogrzewasz dom poprzez kanał dymowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts