Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Umieszczenie rury powietrznej z GWC do REKU - prośba o opinię

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Chciałbym zapytać o opinię na temat sposobu umieszczenia rury doprowadzającej powietrze z rurowego GWC do REKU. Mam możliwość umieszczenia tej rury w przestrzeni ściany oddzielającej dwa biegi schodów, ściana wewnątrz ma pustkę szerokości 36cm oraz znajduje się w niej komin spalinowy z kominka. Pomyślałem sobie, że zimą, kiedy będzie używany kominek, temperatura wewnątrz tej ściany będzie podwyższona ze względu na temperaturę komina oraz bliskość samego paleniska - mogę zrobić tak, aby część tej pustki była jednocześnie komorą dekompresyjną dla kominka - umieszczenie tam stalowej rury z GWC umożliwi dodatkowe podgrzanie powietrza dostarczanego do reku (pewnie będzie to rura stalowa, karbowana aby zwiększyć powierzchnię wymiany). Jedyny minus jaki widzę to to, że rura nie może być w tym miejscu ocieplona/izolowana wełną a więc latem, kiedy potrzebne będzie chłodne powietrze, może tam niepotrzebnie dochodzić do wymiany ciepła powietrza dostarczanego do rekuperatora.

Jeśli macie jakieś uwagi to chętnie się zapoznam.

pozdrawiam

2012-06-12_230958.jpg

Jedyny minus jaki widzę to to, że rura nie może być w tym miejscu ocieplona/izolowana wełną a więc latem, kiedy potrzebne będzie chłodne powietrze, może tam niepotrzebnie dochodzić do wymiany ciepła powietrza dostarczanego do rekuperatora.

to bez znaczenia...

ochłodzisz trochę ścianę w lecie a resztę rozprowadzisz po domu ...

chłodniejsza ściana jest wewnątrz domu więc ilość dostarczonej energii się nie zmieni

to tak samo jak w zimie tą ścianą trochę dogrzewasz dom poprzez kanał dymowy...