tomekgips 13.06.2012 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2012 Witam Przeczytałem ostatnio na forum , że to złoże powinno się raz na jakiś czas przechlorować w celu usunięcia z niego amoniaku ( który występuje u mnie ) , teraz pytanie jak to zrobić : posiadam środek jasol solid w tabletkach - wrzucić go do studni ( aplikacja podczas płukania )- wrzucić go do zbiornika z solanką ( aplikacja podczas solankowania )- włożyć tabletkę do filtra mechanicznego przed zmiękczaczem (aplikacja podczas płukania ) Dodam tylko , że w specyfikacji złoża nic nie pisze o chlorowaniu jedynie o regeneracji solanką Pozdrawiam Tomasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 13.06.2012 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2012 Chlorowanie trzeba robić tylko jeśli trzeba zregenerować pojemność złoża względem amoniaku (zazwyczaj wystarczy raz na rok, ale można to policzyć). Najlepiej zrobić to w etapie solankowania (możesz zrobić roztwór o odpowiednim stężeniu i dolać go do solanki) tak żeby przepływ nie był za duży. Poza tym wrzucanie tabletek do studni spowoduje że woda będzie zawierała chlor jeszcze przez pewien czas po regeneracji złoża, a to nie byłoby pożądane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekgips 15.06.2012 07:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 Witam Dziękuję za odpowiedź , wrzucę 1-2 tabletki do solanki przed płukaniem zmiękczacza myślę , że to wystarczy . Pozdrawiam Tomasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts