Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie okna Deceunnick ?

Recommended Posts

Witam,

Po wstępnym "rozeznaniu" się w ofercie okien i otrzymaniu kilkunastu wycen, uwagę moją zwróciły okna Deceunnick, otrzymałem na nie dwie wyceny, skrajnie różniące się ceną.

Pierwsza za 33 000 zł to okna Avante Forte, pakiet 3 szybowy, okucia Roto Designo.

druga na 19 000 zł, to Deceunnick Optima 5 komorowy profil z okuciem polskim firmy Romb, producent okna to Eko-Plast Dobiech.

i tu moje pytanie, czy macie doświadczenia z ekoplastem, i okuciami Romb-u ?

sprzedawca pierwszego okna mocno krytykuje te drugie (ale to oczywiste - taka jego praca ;) ) ale czy Wy macie jakieś doświadczenia w tm temacie?

Ewentualnie mogę jeszcze kupic Schuco Classic 5K (5 komorowe 3 szyby) okucia Maco 24 000 zł lub Oknoplast Platinium Evolution za 27 000 zł

Co wybrać, chętnie usłyszałbym jakieś opinie na temat wyżej wymienionych okin i szczególnie Eko-Plastu ze Strykowa.

Czy Deceunnick naprawde jest znacząco lepszy od konkurencji i czy dotyczy to wszystkich profili?

Jak duze znaczenie ma miejsce produkcji? (sprzedawca Avante twierdzi że ekoplast robi te okna bardzo słabo).

Co sądzicie o tych ofertach?

My zdecydowaliśmy się na okna Avanty Forte pakiet 3 szybowy, okucia Roto Designo

i jesteśmy zadowoleni. Okna są porządnie wykonane no i te ukryte zawiasy .:):) Ile masz tych okien, że cena jest taka wysoka ? Oprócz Avante braliśmy pod uwagę Oknoplast i MS Okna (Pomorska Fabryka Okien). Jednak wygrały Avante, ze względu na dobre parametry, wygląd oraz cenę.

Deceunnick Optima 5 komorowy profil z okuciem polskim firmy Romb, producent okna to Eko-Plast Dobiech.

Producent mi nie znany więc się nie wypowiem. Deceuninck Optima to najtańsza linia platformy Zendow, bez rewelacji choć dobry producent coś sensownego z niej potrafi zrobić. Złotów Romb to moim zdaniem obok najtańszej linii Siegenii najgorszy wybór jeśli chodzi o okucia. Jedyne w których spotkałem takie zblokowanie zawiasu dolnego przez sniedź i rdzę że przy siłowym otwarciu można wyłamać narożnik skrzydła (ew. zawias pęka). Zresztą lista radości jakie to okucie potrafi sprawić użytkownikom i serwisantom jest dość długa.

A co do porównania Platinium i Forte; różnica w cenie ok. 20% ale produkty jeśli chodzi o parametry cieplne nieporównywalne. A jeśli w grę wchodzi zastosowanie grubszego szkła niż 4mm to Platinium wypada zupełnie bladziutko (grubość pakietu w PE2 36-38mm, w Forte 48mm).

Poadrawiam

to już wole coś z dobroplastu, bo jest taniej i nie wydajesz kasy na ich budzet marketingu :)

Gratuluję dowcipu.

Jak napisałem kilka postów wyżej; Złotów i Siegenia Basic Line (albo S-line) to w moim prywatnym rankingu okuciowe dno. Na tym drugim, do tego "ulepszanym" obcymi dodatkami kuje Dobropasz.

• 2 weeks później...

Dostałem kolejne wyceny plus troche się potargowałem i obecnie sytuacja wygląda tak, co wg Was będzie najbardziej opłacalne z tych okien:

Avante Forte 27 500 (dopłata do koloru niestandardowego 2 400) okucie Roto Designio

Schuco Classic 23 500 okucie Maco

Salamnder 3d 33 167 okucie WinkHaus

Brugman Ecoline 30 440 okucie WinkHaus

Co z tych wybra c, czy Salamnder jest lepszy od Avante?

• 1 year później...