Maria M 14.06.2012 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 Witam, Jestem już po budowie. Piękna, lecz trudna działka (skarpa północna) zmusiła nas do budowy domu na 3 poziomach (wjazd od północy, piwnica z garażem w bryle -90mkw, parter 90mkw, poddasze, dach dwuspadowy). Dom energooszczędny (wentylacja mechaniczna, rekuperator, gruntowy wymiennik ciepła). Mój problem: za duży metraż. Pytanie: Czy można było zrezygnować z poddasza i jego funkcje przenieść do odpowiednio oświetlonej piwnicy tj. sypialnie rodziców, dzieci i łazienkę urządzić w piwnicy? Wchodziłoby się wówczas do domu od wschodu na poziomie zero (hall, kuchnia, duży salon z jadalnią) i schodziło do części prywatnej w piwnicy. Nie jest to typowa piwnica, bo tylko południowa część jest w ziemi, a połowa wschodniej i zachodniej elewacji +cala północna są już nad ziemią. Dlaczego w Polsce nie ma projektów na skarpy z piwnicą mieszkalną (zamiast poddasza użytkowego)? Pozdrawiam, MM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchew 14.06.2012 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 ależ proszę:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?182179-Dom-na-zboczu-Boles%C5%82aw%C3%B3w-DZIENNIK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 14.06.2012 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 Witam, Jestem już po budowie. Piękna, lecz trudna działka (skarpa północna) zmusiła nas do budowy domu na 3 poziomach (wjazd od północy, piwnica z garażem w bryle -90mkw, parter 90mkw, poddasze, dach dwuspadowy). Dom energooszczędny (wentylacja mechaniczna, rekuperator, gruntowy wymiennik ciepła). Mój problem: za duży metraż. Pytanie: Czy można było zrezygnować z poddasza i jego funkcje przenieść do odpowiednio oświetlonej piwnicy tj. sypialnie rodziców, dzieci i łazienkę urządzić w piwnicy? Wchodziłoby się wówczas do domu od wschodu na poziomie zero (hall, kuchnia, duży salon z jadalnią) i schodziło do części prywatnej w piwnicy. Nie jest to typowa piwnica, bo tylko południowa część jest w ziemi, a połowa wschodniej i zachodniej elewacji +cala północna są już nad ziemią. Dlaczego w Polsce nie ma projektów na skarpy z piwnicą mieszkalną (zamiast poddasza użytkowego)? Pozdrawiam, MM Projekty sa jak się zleci je projektantowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maria M 15.06.2012 08:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 Przeczytałam całe (fakt, "po przekątnej" ale małe dzieci przeszkadzają Gratuluję pomysłu i czekam na kolejne zdjęcia. Ja niestety na taki układ domu wpadłam już PO budowie i bardzo żałuję (również tego, że mój A. nie wpadł, ale on był na działce tylko raz, nie tak często jak Wasz). No i u nas jest jednak skarpa północna, doświetlenie pomieszczeń w piwnicy wymagało by dużych okien od północy (po południowa część piwnicy jest cała w ziemi), a to znowu wyziębia dom i kłóci się z ideą domu energooszczędnego/pasywnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 21.06.2012 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 (po południowa część piwnicy jest cała w ziemi), a to znowu wyziębia dom i kłóci się z ideą domu energooszczędnego/pasywnego. Straty powoduje niewłaściwa izolacja. Okna od południa, to zyski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts