Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Filtr do wody w kuchni - mały kranik?

ktoska

Recommended Posts

Witajcie,

zamieszczam post tutaj, bo wydawało mi się, że dział "Woda i instalacje" jest nieco na wyrost.

Otóż robię zmianę zabudowy kuchennej i pomyślałam, że założę sobie filtr do wody, coś pod zlewem co sprawi, że woda będzie bardziej miękka.

Na sprawach instalacyjnych kompletnie się nie znam, dlatego pytam Was.

Efekt jaki chcę uzyskać:

1) osobny mały, estetyczny kranik z wodą pitną (uzdatnioną?) jako dodatek do zwykłego kranu

lub

2) jeden kran, ale z przefiltrowaną/ zmiękczoną wodą, bez wymogu "od razu do picia" (ale dzięki temu zachowam dobrą przepływowość)

Co zrobić, aby uzyskać efekt nr 1) albo efekt nr 2) ?

Widziałam, że są filrtry przepływowe Dafi albo Honeywell, ale z czym to się je...

pozdrawiam!

Kasia

Oj, chyba musisz pójść do fachowców na wodę i instalację. I od razu wrzuć trochę informacji wstępnych. Czyli jaka jest woda w tej chwili. Wodociąg, czy studnia. Jeśli studnia, to jaka, jakie jest jej wstępne uzdatnianie. Jeśli masz wyniki badań (robionych na Twoje zlecenie lub ze strony dostawcy wody) to też się podziel.

Filtry przepływowe Dafi lub Honeywell lub jeszcze inne "je" się zazwyczaj z różnymi wkładami, poszczególne wkłady mają różną żywotność i służą do eliminacji poszczególnych rodzajów zanieczyszczań. Szczegóły na stronach tych producentów.