obywatelpawel 14.06.2012 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 Witam borykam się z problemem wyboru kociołka: dom 200m2 z poddaszem mieszkalnym nieocieplony (w przyszłości będzie), 3x łazienka z czego jedna bardzo rzadko używana. Parter miałby być na osobnym obiegu, poddasze też jedno od drugiego niezależnie regulowana temperatura regulatorami pokojowymi.I tak bojler 140l płaszczowyZgoda Iskra/ Iskra plus 26 kWDefro AKM II 22kWLazar Multi Konfort 21 kWpalić muślę Jaretem/miałem.Fajnie było by wymienić doświadczenia z osobami które palą paliwami z Sobieskiego i Janiny. Bardzo interesuje mnie DefroJestem również zainteresowany paleniem groszkiem tylko jaki kocioł?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 14.06.2012 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 Napisz może jeszcze coś o ociepleniu zewnątrz budynku i kiedy masz zamiar docieplić dach ?To ważne w doborze mocy kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
obywatelpawel 14.06.2012 16:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 dach i poddasze mam ocieplone wełną mineralną, ściany na poddaszu również wełną mineralną od wewnątrz. Ocieplenie planuje za rok może dwa wszystko zależy od finansów.Ściany na dole grube problemem było to że na dole gorąc a poddasze niedogrzane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 14.06.2012 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 W takim razie albo tego ocieplenia za mało albo za mało grzejników. I teraz tak, jak można doczytać w wielu wątkach na forum kotła z podajnikiem nie należy przewymiarowywać, w tej chwili potrzeba by było wstawić coś około 20kW nawet z małym haczykiem ale po dociepleniu wystarczyło by około 17-cie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
obywatelpawel 14.06.2012 16:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 też właśnie tak myślę za duża moc może powodować przegrzewanie kotła i jego wygaszanie w lecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 14.06.2012 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 Nie ma to nic wspólnego z przegrzewaniem i wygaszaniem kotła w lecie ale z pracą ze zmniejszoną jego sprawnością, kociołek będzie się mulił i nawet dużo szybciej wymiennik będzie zarastał brudem.Nie wspomnę o wyższej cenie kotła o większej mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
obywatelpawel 14.06.2012 17:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 a miałeś doświadczenie lub montowałeś któreś z tych kociołków?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 14.06.2012 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 Tych które wymieniłeś, nie. Luknij na moją stronkę, o tych kotłach mogę coś powiedzieć. W piątek doszedł kociołek do klienta który wysłałem a ma Defro za płotem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
obywatelpawel 14.06.2012 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 widzę sztokerki też masz byłem zainteresowany ale u mnie mało dostępne i jeszcze co z serwisem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 14.06.2012 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 Jest wątek o tych kociołkach i jak widać po opiniach użytkowników to raczej zadowoleni.Z dostępnością nie ma problemu a i z serwisu chyba nikt nie korzystał, bynajmniej nic nie wiem ani nie czytałem.Niektórym potrzeba było trochę ustawienia wyjściowe w Cobrach poprawić ale to też od paliwa zależy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
obywatelpawel 16.06.2012 04:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2012 (edytowane) widać chyba na śląsku nikt nie pali węglem??Instalator zaproponował mi takie rozwiązanie trochę drogo, sam rozdzielacz 2 tysiaki http://www.hkslazar.pl/produkty,rozdzielacz-1-3-obiegowy,51,81.html oczywiście ja bym miał mniej o jeden obieg i chciałbym bojler na grawitacji. Jeśli mieli byście jakieś uwagi albo lepsza tańsze rozwiązanie ? Edytowane 16 Czerwca 2012 przez obywatelpawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 16.06.2012 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2012 Wybierając pomiędzy Lazarem a Defro wybrał bym Lazar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 16.06.2012 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2012 No mamy wesoły wątek o Lazarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 16.06.2012 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2012 Aaa jeśli chodzi o czytających ale już użytkownikom nie jest za bardzo do śmiechu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
obywatelpawel 16.06.2012 21:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2012 Napisałem @ do zgody i protecha bo nie wiem dokładnie jaki tam sterownik wkładają. Sztoker ciekawy ale też odległość od producenta się liczy. Czy zawory mieszające muszą posiadać siłowniki by automatycznie regulować temp w pomieszczeniach, może wystarczy ręcznie ustawić np 60 stopni? Ogólnie mam czas do września z wyborem kociołka bo jakiś problem w moim mieście z dofinansowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 17.06.2012 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2012 Napisałem @ do zgody i protecha bo nie wiem dokładnie jaki tam sterownik wkładają. Sztoker ciekawy ale też odległość od producenta się liczy. Czy zawory mieszające muszą posiadać siłowniki by automatycznie regulować temp w pomieszczeniach, może wystarczy ręcznie ustawić np 60 stopni? Ogólnie mam czas do września z wyborem kociołka bo jakiś problem w moim mieście z dofinansowaniem. Sama odległość producenta od klienta nie jest teraz żadnym problemem, szanujące się firmy dbają o serwis żeby klient był zadowolony. Zawory mieszające mogą mieć siłowniki ale nie muszą, można sterować ręcznie i nie za często to się robi. Jeśli chcesz skorzystać z dofinansowania programu niskiej emisji spalin to dopytaj wszystko w starostwie co i jak, kuzyn korzystał ale musiał szukać kotła w którym nie ma rusztu awaryjnego, takie kotły były dyskwalifikowane w przedbiegach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
obywatelpawel 21.06.2012 15:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 (edytowane) . Czy takie rozwiązanie jest poprawne? Intersują mnie pompy http://allegro.pl/wilo-smart-25-6-pompa-automatyczna-energooszczedna-i2368240062.html ? czy są warte uwagi ? potrzebuje czterech pomp czy na obieg wody do bojlera mogę zastosować mniejszą pompę jeśli chodzi o hmax? jakiej pojemności naczynie przeponowe do bojlera 140l. Jakimi średnicami rur robi się instalacje przy piecu. Edytowane 24 Czerwca 2012 przez obywatelpawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
obywatelpawel 06.07.2012 15:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 (edytowane) witam po przerwie kocioł zamontowany iskra plus tylko jak to ustawić. Mianowicie mam problem z dymem w zaobniku nie umiem sobie z tym poradzic może ktoś z was używa tego kotła Edytowane 24 Sierpnia 2012 przez obywatelpawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts