Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Umowa o pompę ciepła

polip

Recommended Posts

No właśnie podzielcie się swoimi uwagami jak taką umowę konstruować - ja mam pewne wątpliwości co do wzoru, który dostałem. U mnie będzie jeden wykonawca PC, podłogówki i wod-kan.

1. Czy mieliście zapis, że instalator gwarantuje, że dobór sprzętu i wykonanie zagwarantuje utrzymanie komfortowej temperatury w mroźne zimy - tzn. gwarancję na to, że dobór pompy i projekt ogrzewania był prawidłowy? Jak to zapisać?

2. Ja mam wpisane wstępnie zaliczkę 50% przed każdym etapem - troszkę dużo. A jak było u was?

3. U nas dolne źródło będzie wykonywać inna firma - myślę jak zapisać fakt, że wykonawca instalacji je akceptuje i nie wpłynie negatywnie na funkcjonowanie urządzenia.

Podzielcie się swoimi doświadczeniami na temat podpisywania takich umów.

• 2 weeks później...
No właśnie podzielcie się swoimi uwagami jak taką umowę konstruować - ja mam pewne wątpliwości co do wzoru, który dostałem. U mnie będzie jeden wykonawca PC, podłogówki i wod-kan.

1. Czy mieliście zapis, że instalator gwarantuje, że dobór sprzętu i wykonanie zagwarantuje utrzymanie komfortowej temperatury w mroźne zimy - tzn. gwarancję na to, że dobór pompy i projekt ogrzewania był prawidłowy? Jak to zapisać?

2. Ja mam wpisane wstępnie zaliczkę 50% przed każdym etapem - troszkę dużo. A jak było u was?

3. U nas dolne źródło będzie wykonywać inna firma - myślę jak zapisać fakt, że wykonawca instalacji je akceptuje i nie wpłynie negatywnie na funkcjonowanie urządzenia.

Podzielcie się swoimi doświadczeniami na temat podpisywania takich umów.

W mojej umowie wykonawca oswiadcza, ze tak wykona instalacje, aby zagwarantowac osiagniecie parametrow uzytkowych zakladanych w ofercie. Natomiast, nie wiem, czy podpisze Ci cos takiego wykonawca, ktory rownoczesnie nie wykonuje DZ dla tej instalacji - nie rozumiem, dlaczego? Przeciez zgranie dolnego i gornego zrodla to podstawa.

1.Napisz czego oczekujesz : czy chcesz mieć w domy +20 gdy na dworze jest - 20 .(zgodnie z normą)

Czy może 23 gdy na dworze -30 C.

Bo określenie "utrzymanie komfortu w mroźne zimy "nie jest parametrem technicznym.Odczucie komfortu jest statystyczne i zawsze można znaleźć kogoś niezadowolonego. Ponadto temperatura jest jednym z elementów komfortu cieplnego .Istotna jest też wilgotność powietrza i temperatura tła ,a nawet rozkład temperatur

2.Zaliczka 50 % -Urządzenia są bardzo drogie .Jaką pewność ma instalator ,że mu zapłacisz albo sie nagle nie rozmyślisz?.

Możesz napisać wesel.

3.Dlaczego oczekujesz ,że instalator da gwarancję za źródło którego nie wykonywał i na nim nie zarobił.Czy chcesz obarczyć jego swoimi błędami.To nie jest uczciwe.

Równie dobrze możesz zażądać gwarancji na dom u swojego sąsiada - bo był w pobliżu w czasie budowy.

• 1 year później...

Umowa powinna być napisana pod kątem Ustawy Konsumenckiej - bo to najprostszy i najpewniejszy sposób reklamacji w razie czegoś.

1. Określić wykonanie kotłowni opartej na pompie ciepła, dobranej na podstawie (najlepiej projektu, obliczeń wykonanego przez instalatora), oraz ogrzewania pomieszczeń (na podstawie projektu .....).

Jeśli jest to dobrane na podstawie OZC to przywołać je w umowie, a kopię OZC potraktować jako załącznik.

2. Co do zaliczki, to jest tak, że instalator chce jak najwyższą, a inwestor jak najniższą - trzeba kompromisu.

3. Jeśli wykonawca nie wykonuje DZ (z różnych powodów), to w umowie należy zaznaczyć, że dobór i sposób wykonania DZ jest na podstawie projektu (zaleceń) wykonanego przez wykonawcę. Można zastrzec, że wykonawca dokona odbioru DZ.

No tak, tylko, że chciałbym zrobić odwierty i kotłownię z instalacją PC oddzielnie a nie kompleksową usługę instalatora. Będzie pompa C7 lub C9 (Ecopower) i chciałbym dwa odwierty, OZC= ok. 6kW (co+cwu).

Może ktoś podpowie jakie "parametry" powinienem wymagać> Będę mógł też to sprawdzić u instalatora czy się pokrywają.

Nie wiesz nic, a chcesz wiercić ?

Zaoszczędzisz kilkaset złotych na cenie za 1mb odwiertu na inwestycji wartej kilkanaście tysięcy - warto tak ryzykować, zwłaszcza że to kluczowy element PCi ?

To jakie ponoszę ryzyko? Chcę zrobić odwierty z zapasem, 180 do 200 metrów. Jaki więc błąd mógłbym popełnić? 2x100m plus dedykowany rozdzielacz Ecopola. Próba ciśnieniowa sond przed i po (Muovitech PN16).

Powiem tak - gdybym ja był instalatorem, to w takim przypadku, na bank, zastrzegłbym (w umowie) że nie "odpowiadam" za DZ.

Być może Twój instalator lubi ekstremalną jazdę.

Dobrze napisał:

3.Dlaczego oczekujesz ,że instalator da gwarancję za źródło którego nie wykonywał i na nim nie zarobił.Czy chcesz obarczyć jego swoimi błędami.To nie jest uczciwe.

Równie dobrze możesz zażądać gwarancji na dom u swojego sąsiada - bo był w pobliżu w czasie budowy.

W takim razie najlepiej będzie zrobić tak jak pisałeś wcześniej: "Jeśli wykonawca nie wykonuje DZ (z różnych powodów), to w umowie należy zaznaczyć, że dobór i sposób wykonania DZ jest na podstawie projektu (zaleceń) wykonanego przez wykonawcę. Można zastrzec, że wykonawca dokona odbioru DZ."