Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przygotowanie ogrodzenia pod okładzinę z piaskowca

Recommended Posts

witam,

chce dosięgnąć porady jak dobrze wykonać fundamenty do takiego ogrodzenia?

na jaką głębokość je wykopać?

słupki zrobić betonowe czy murowane np. ze zwykłej cegły?

jesli słupki będą betonowe to czy mam je wylać w całości na raz czy najpierw ich fundamenty później podmurówke w raz z fundamentami i na końcu resztę słupka?

jak to wszystko zazbroić, dylatować itd

jeśli jest to tylko okładzina z piaskowca to czy podmurówka może mieć taki fundament jak sie robi pod siatke czy to ma byc pozadny jak pod kamień czy cegłe?

czy zabezpieczenie wykopu folia jest dobrym pomysłem czy zbędnym wydatkiem?

prosiłbym o odpowiedzi osób które maja doswiadczenie w takich pracach, oraz informację jakiej kwoty mogę się spodziewac za mb jesli bym to zlecił fachowcowi jest tego ok 60mb.. a i jaka jest teraz cena za ogrodzenie siatką z podmurówka za mb robocizny?

ktommik: odpowiedź gdzieś padła. W momencie jak masz ogrodzenie pełne [nie wnikam czy betonowane a potem obkładane piaskowcem, czy murowane z kamienia naturalnego a wypełniane betonem to fundament musi sięgać do takiego poziomu by mróz nie podniósł całości - poniżej poziomu zamarzania.

Fundament na głębokość przemarzania czyli ok. 1 m.

U mnie kamienia na chacie wiszą 7 lat = styropian + klej do siatki + sama siatka + grunt do tynków strukturalnych (do grysiku) + kamienie granitowe (łupki) + zaprawa gotowa murarska w workach (na lepszym cemencie czyli droższa) z marketu. Nie odpadł mi ani jeden kawałek przez te wszystkie lata. Pozdrawiam.

• 3 years później...

WYKONAWCA OGRODZEŃ Z KAMIENIA I CEGŁY mówi jak robie to od kilku lat:

Fundament głebokość 90 - 100cm jest dość pod każde murowane jeśli inwestor nienalega by było więcej, zbroimy beleczką z drutu fi 10 do słupków też z fundamentu wypuszczam beleczkę z fi 10 ale o mniejszej średnicy, beton z betoniarni b20, folie kubełkową uzywam bardzo żadko do fundamentu w wyjatkowych okolicznościach. Pod okleine niemurować z ceramicznych pustaków albo betonować, z pustaka szalunkowego lub bloczka betonowego ale jesli jest z Pana strony zainteresowanie kamieniem który występuje też w formie muraka to po czemu nie murować tylko bawić się w okleine przy której wzrosną koszty i robota dwa razy najpierw wyszalub zabetonuj i dopiero oklejaj zamiast raz wymurować.