Aedifico 27.06.2012 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2012 Ludzie kochane-na forum jest masa domów odebranych bez tynków.Popatrzcie po dziennikach budowy,ludzie piszą"dzisiaj się zameldowaliśmy"czy tam "od dziś już możemy legalnie mieszkać",a następnie foty z bieżących prac i budowa domu jeszcze w proszku i zapowiedz tynkowania"w następnym roku". Na tej samej zasadzie np błotko i rozkopy przed domem,chociaż zgodnie z projektem powinien być już utwardzony podjazd. Każdy kierownik zna zwyczaje(powinien znać) miejscowego nadzoru i pytajcie swojego kierownika czy coś przejdzie czy nie przejdzie,bo można wiele rzeczy nie zrobić i napisać o nich w dokumentach z wyjaśnieniem dlaczego i nadzory to normalnie przyjmują(patrzcie mój post wyżej). Dlatego na początku napisałęm,że formalnie nie jest możliwa a w praktcye zazwyczaj wychodzi,że nieformalnie jdnak tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 27.06.2012 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2012 Dlatego na początku napisałęm,że formalnie nie jest możliwa a w praktcye zazwyczaj wychodzi,że nieformalnie jdnak tak. Ja akurat napisałam o drodze formalnej. Nieformalnie to składa się papiery tydzień przed Bożym Narodzeniem czy innym tego typu świętem bez określenia braków i to już zazwyczaj wystarcza żeby nie doczekać się wizyty. Może ktoś po takim odbiorze się odezwie,chociaż widzę że ludzie po odbiorach nie są w tym temacie zbyt rozmowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 27.06.2012 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2012 Ja akurat napisałam o drodze formalnej. Nieformalnie to składa się papiery tydzień przed Bożym Narodzeniem czy innym tego typu świętem bez określenia braków i to już zazwyczaj wystarcza żeby nie doczekać się wizyty. Może ktoś po takim odbiorze się odezwie,chociaż widzę że ludzie po odbiorach nie są w tym temacie zbyt rozmowni. Formalnie - jeśli Twój Kierownik napisze,że czegoś z projektu budowlanego nie wykonano to dostaniesz zgodę warunkową z terminem a po terminie już obowiązkowo przyjdzie nadzór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk64 27.06.2012 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2012 Składać bez tynku, przecież na fotkach i tak nie widać, czy jest tynk, czy go nie ma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 27.06.2012 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2012 Formalnie - jeśli Twój Kierownik napisze,że czegoś z projektu budowlanego nie wykonano to dostaniesz zgodę warunkową z terminem a po terminie już obowiązkowo przyjdzie nadzór. To jest Twoje zdanie oparte na doświadczeniach z danym nadzorem lub teoria. W praktyce wygląda to inaczej dla każdego rejonu,a ponieważ sama jestem po rozmowach z kierownikiem w tej kwestii,więc opierając się na mojej wiedzy bez rozwlekania tematu radzę niech każdy rozmawia ze swoim o odbiorze całkowitym oczywiście,nie częściowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 27.06.2012 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2012 To jest Twoje zdanie oparte na doświadczeniach z danym nadzorem lub teoria. W praktyce wygląda to inaczej dla każdego rejonu,a ponieważ sama jestem po rozmowach z kierownikiem w tej kwestii,więc opierając się na mojej wiedzy bez rozwlekania tematu radzę niech każdy rozmawia ze swoim o odbiorze całkowitym oczywiście,nie częściowym. Pani Kierownik jest razem z Panią niestety w błędzie: http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19940890414 http://muratordom.pl/eksperci/pytania/odbior-czesciowy-i-odbior-koncowy-budynku/18997/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 27.06.2012 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2012 (edytowane) Mój kierownik jest w błędzie pisząc o takie odbiory,nadzór jest w błędzie akceptując takie odbiory,to daj im Boże tkwić w tym błędzie jak najdłużej ps Ja ministerialnych wytycznych do tych suchych przepisów nie znam,bo nie pracuję w nadzorze i nie interesowałam się tym.Ale jeszcze raz podkreślam,jak ktoś ma normalnego kierownika a nie podstawionego słupa to kierownik powie co jak na danym terenie robić.Nadzorom zależy na odbiorach budynków ze względu na lokalne podatki. Edytowane 27 Czerwca 2012 przez marynata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts