Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szelina między ścianą szczytową a dachem

Recommended Posts

Kazałem wykonawcy zostawić szczelinę między ścianą szczytową ,a dachem i ten zrobił uskok na grubość krokwi - 18cm.

Teraz nie wiem czy nie jest to za dużo . Chciałem mieć ciągłość ocieplenia dachu i ściany ale to będzie aż 18cm styropiany ,który nie będzie przyklejony do ściany. Czy jest to zgodne ze sztuką .Czy lepiej wymurować na równo z krokwiami.

Jak widać na zdjęciu od płatwi do murłaty mam wymurowane niżej (na grubość krokwi)http://img32.imageshack.us/img32/4174/img1999pl.jpg

Edytowane przez marcin2372

Kazałem wykonawcy zostawić szczelinę między ścianą szczytową ,a dachem i ten zrobił uskok na grubość krokwi - 18cm.

Teraz nie wiem czy nie jest to za dużo . Chciałem mieć ciągłość ocieplenia dachu i ściany ale to będzie aż 18cm styropiany ,który nie będzie przyklejony do ściany. Czy jest to zgodne ze sztuką .Czy lepiej wymurować na równo z krokwiami.

Szczelina nie jest za duża. Styropian może być przyklejony do górnej części ściany, tylko dopilnuj tego przy ociepleniu. Ta szczelina mogła by iść nawet wyżej (podejrzewam, że nie idzie wyżej bo masz pewnie strych nieogrzewany i nieocieplony dach na strychu), aby od tej strony ściana ci się nie wyziębiała. Jeśli masz strych nieogrzewany i nieocieplony dach na strychu to pamiętaj o ociepleniu ściany sczytowej na strychu od wewnątrz.