m4rsh4ll 15.06.2012 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 (edytowane) Otóż byłem dzisiaj na swojej działce, i co się okazało że koło domu, metr może 1,5 w powietrzu wisi kabel.Nie wiem czy jest to kabel energetyczny czy telekomunikacyjny, ale czy istnieją jakieś przepisy, które jasno określają odległość takich kabli od domu, oraz wysokość tychże kabli ? Proszę spojrzeć na zdjęcie.. kabel jest troszkę powyżej linii dolnych dachówek mojego domu, puszczony bardzo blisko niego.. Proszę o porady i prawne aspekty takiego puszczania kabli bez zgody właścicieli domów.. http://desmond.imageshack.us/Himg819/scaled.php?server=819&filename=p1010010pr.jpg&res=landing http://desmond.imageshack.us/Himg198/scaled.php?server=198&filename=p1010003ed.jpg&res=landing Edytowane 15 Czerwca 2012 przez m4rsh4ll Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 16.06.2012 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2012 Jeśli ten kabel wlata na Twoja przestrzeń powietrzną, która jest równa z granicą działki, to uruchom odpowiednie procedury – zwiadom właściciela kabla, że naruszył Twoją przestrzeń powietrzną, z żądaniem aby skorygował lot kabla, tak aby był w innym korytarzu powietrznym. Jeśli rzeczony kabel nie naruszył Twojej przestrzeni powietrznej – pisz na Berdyczów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 16.06.2012 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2012 Ps. Nie ma przepisów określających odległość „niskoenergetycznych” kabli od domów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m4rsh4ll 16.06.2012 21:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2012 Czy konserwator zabytków ma moc prawną nakazywania usunięcia kabli w strefie objętej ochroną konserwatora zabytków ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts