marketleader 30.03.2004 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2004 Jak w temacie. Czy bloczki do murowania fundamentów powinny być pełne (monolityczne) czy mogą być np. typu ALFA szczelinowe lub AmerBlock. Spotkałem się z dwoma sprzecznymi opiniami:1. To co pod ziemią, to nie powinno mieć pustych przestrzeni, bo może nabrać i utrzymywać wodę.2. Jak się dobrze zaizoluje i dodatkowo wypełni otwory w dolnych wastwach, to woda nie ma szans na wniknięcie. A za to fundament będzie lżejszy i tańszy, a nie mniej wytrzymały. Proszę o opinię czy fundamenty można murować z bloczków pustakowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejon 31.03.2004 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2004 Rozważałem ostatnio ten sam temat i zdecydowało kryterium cenowe Oprócz pustaków Alfa i bloczków brałem pod uwage pustaki szalunkowe do zalewania betonem. Wszystkie te technologie dla domu jednorodzinnego są dopuszczalne ze względu na wytrzymałośc czy wnikanie wody. Najdrozej wyszły mi pustaki szalunkowe, nastepnie - ALfa i najtaniej bloczki fundamentowe. Zrezygnowałem z fundamentów monolitycznych ze względu na ich dosć skomplikowany kształt i potrzebę szalunków. Zamówiłem bloczki, które mają być produkowane w takiej technologii jak kostka brukowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vardo 31.03.2004 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2004 .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 31.03.2004 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2004 Postawiłem na murowanie ścian fundamentowych z bloczków betonowych. Kierowałem się jakością finalną wymurowanej ściany, ceną i szybkością prac. polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marketleader 31.03.2004 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2004 Mnie cenowo najtaniej wychodzi Alfa (czyli szczelinowy bez zalewania) a najdrożej bloczek pełny. A co powiecie na argument, że fundament z bloczków pełnych będzie ciężki i mniej wygodnie będzie się go murować (trzeba taszczyć cięzkie bloki ważące ok. 50 kg sztuka). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 31.03.2004 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2004 No coż ja w projekcie mam te zwykłe i raczej nie będę ich zmieniać, nie ja też będę z nich murować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 31.03.2004 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2004 Mnie cenowo najtaniej wychodzi Alfa (czyli szczelinowy bez zalewania) a najdrożej bloczek pełny. A co powiecie na argument, że fundament z bloczków pełnych będzie ciężki i mniej wygodnie będzie się go murować (trzeba taszczyć cięzkie bloki ważące ok. 50 kg sztuka). bloczek 38x24x14 waży ok 32kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts