Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prośba o pomoc - izolacja przeciwogniowa ściany zewnętrznej lub okien

Recommended Posts

Dzień dobry.

To mój pierwszy post na forum - mam nadzieję, że umieszczam pytanie w odpowiednim wątku.

Sytuacja wygląda następująco:

- planujemy nadbudowę istniejącej kamienicy o piętro + użytkowe poddasze. Mamy zaplanowane okna na linii obecnych okien w kamienicy, 6 z nich znajduje się mniej niż 2 metry od elewacji sąsiedniej kamienicy (kamienice tworzą typową zabudowę zwartą);

- sąsiednia kamienica została nadbudowana, ocieplona i otynkowana kilka lat temu. Okazuje się, że wbrew przepisom i projektowi została ocieplona najtańszym styropianem, który - według strażaka wciągniętego w etap projektowy - nie spełnia norm niepalności;

- nasz architekt oświadczył, że w związku z tym musimy w 6 naszych oknach zamontować żaluzje przeciwogniowe.

Teraz pojawiają się pytania:

- czy ktoś wie ile kosztują takie żaluzje? Ja nie mogę się takich informacji doszukać w Internecie. 2 okna będą mieć wymiary 1140x1400, 2 po ok. 1000x850, i 2 będą dachowe po ok. 1000x1400. Chodzi mi chociaż o rząd wielkości, bo jedyna informacja, którą znalazłam, mówiła coś o ponad 7000zł za jedną taką żaluzję.

- czy istnieje jakaś substancja, którą ewentualnie można by pokryć fragment elewacji sąsiada (przezroczysta), aby stworzyć na niej niepalną powłokę? Gdyby te żaluzje miały nas kosztować ok. 40000 zł, to być może zakup i nałożenie takiej substancji byłoby tańsze;)

Będę wdzięczna za wszelkie rady i komentarze w tym temacie. Wspomnę, że raczej nie chcielibyśmy iść z sąsiadem na noże, więc zgłoszenie gdzieś faktu zastosowania niewłaściwego materiału ociepleniowego i zmuszenie do jego wymiany nie stanowi dla nas raczej wyjścia.

Pozdrawiam,

Natalia