Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt WM - walka o ideał - prośba o ocenę i uwagi

Recommended Posts

Witam wszystkich,

Jestem na etapie projektowania WM do mojego domu (technologia szkieletu drewnianego), który dopiero będzie powstawał.

W załączonych zdjęciach dodałem rzuty parteru oraz poddasza z zaznaczonymi przez jedną z firm zajmujących się rekuperacją propozycjami miejscami nawiewów oraz wywiewów.

Kubatura projektowanego domu minus garaż to ok. 600m3.

Rekuperator będzie prawdopodobnie Renovent Excellent na sztywnych kanałach.

Obecnie po konsultacjach z jednym z fachowców zastanawiam się nad takimi zmianami:

1. W kuchni - dołożyć dodatkowo wywiew obok okapu a ten co jest przesunąć pod Spiżarnię

2. Zlikwidować nawiew w Jadalni i dać go koło schodów/w Korytarzu

U góry:

3. Łazienka - dołożyć jeszcze jeden wyciąg po przekątnej (w okolicy prysznica)

4. Pralnia - przesunąć w dolny prawy róg

5. W pokojach ogólnie nawiewniki - nie wiem czy to dobry pomysł myślałem by dać nad łóżkami a nie przy oknach

6. Korytarz - nie wiem czy jest sens dawać tu wyciąg skoro obok w pokoju nr 12 też będzie ?

Proszę Was o ocenę wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła oraz porady czy propozycje zmian - np. umiejscowienia anemostatów.

Z góry wszystkim dziękuję i pozdrawiam

Sławek

pietro.JPG

parter.JPG

pietro-kanaly-plaskie.JPG

A-A.jpg

lazienka.JPG

Edytowane przez sla77
Dołozono A-A