Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dom w miskantach - komentarze, czyli tu można pisac do woli :)

jazzy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 134
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jazzy trafiłam do ciebie od Elfir i gratuluję domku.W sypialni masz lampy jakich szukam ,gdzie je kupiłaś?jesteś zadowolona?

A jakie cisy posadziłaś?masz zdjęcia ogrodu?Ja w tym roku robię koncepcję ,a w przyszłym ruszam,bo jestem tak niezdecydowana,że u mnie wszystko trwa

Hej Basia :-) milo że do mnie przyszlas :-) Lampy w sypialni kupione na allegro. Ale juz nawet nie pamiętam nazwy lamp ani nazwy sprzedawcy :-(

Cisy, które posadzilam to baccata. Na razie 10 sztuk, ale musze dosadzic kolejne 10 jak się uda :-)

Mój ogród jeszcze nie istnieje, nawet trawy nie ma :-) a jedynie łany perzu :-D

też mamy taką deskę w planach, ale taras liczy 30m2 i nie wiem czy damy finansowo radę...

Musicie sobie to przekalkulowac. Deski drewniane są tańsze, ale taki duży taras jak Wasz będzie wymagał dużo czasu na konserwacje, no i środków na zakup tych wszystkich lakierów tudzież olejów :-)

Dlaczego ja tu jeszcze nie byłam ;)

Drzewka owocowe raczej nie mają specjalnych odmian przeznaczonych do rozpinania. To co wiem każe mi sądzić, że trzeba się skupić na znalezieniu takich które są szczepione na wysokości, która Ci odpowiada. Wszystkie drzewka nie przyrastają w wysokość poniżej miejsca szczepienia.

Może to Ci coś wyjaśni

http://www.naogrodowej.pl/artykul,Formy_prowadzenia_drzewek_owocowych,425 (to fajna witryna, przyda Ci się nie raz)

http://www.e-ogrody.pl/Ogrody/1,113380,3116830.html

a w każdym razie będziesz wiedziała czego się spodziewać i jakich drzewek szukać.

Edit: BYŁAM :) przynajmniej w dzienniku i podobała mi się ogromnie ta żółta ściana z pięknym meblem :yes: w Każdym razie dzięki niej rozpoznałam, że byłam

Edytowane przez pestka56

u mnie w ogrodzie też teraz pusto ,ale nie mam żadnej trawy,ani perzu,glebogryzarka wjechała, kamieni miałam pełno,zbierałam ,zbierałam i zbierałam,teraz mam boisko do siatki plażowej bo nawiozłam piachu,,pracy było ogrom,teraz ma glebogryzarka wjechać i wymieszać piach z gliną,a potem nawiozę ziemi,poczekam do wiosny,poobserwuję jak się zachowuje ziemia po deszczach.Przez zimę pomyślę co chcę mieć w ogrodzie.Też muszę w jednym miejscu się odsłonić i zastanawiam się nad cisami,myślałam również na świerkami czy jodłami,boję się ,że urosną za wysokie i zajmą na mojej małej działce zbyt dużo miejsca.

Co do tarsu z deski drewnianej-my mamy z modrzewia to sobie chwalę.Mój mąż olejował ją godzinę i dalej twierdzimy,że byśmy go na nic innego nie zamienili.Mój mąż nie należy do osób,które uwielbiają coś robić po pracy w domu,a olejował z włąsnej woli i nie narzekał.Mamy 4 x 6,5,więc w miarę duży. Polecam drewniany taras!!!

Edytowane przez Barbara74

• 3 weeks później...
A kiedy Ty te wiśnie sadziłaś, bo teraz to już chyba za późno a czegoś takiego mi właśnie potrzeba. I gdzie zakupiłaś? wygląda super!! a jak reszta ogrodu?

Sadzilam je jakieś 3 tygodnie temu :-) a dzisiaj posadzilam cisy :-D

Ciepło jest wiec nie ma strachu ;-)

Ja wole sadzić jesienią, mam takie wewnętrzne przekonanie, że rośliny posadzone jesienią lepiej się mają i na wiosnę ruszają z kopyta, ale ja się nie znam ;-)

Wiśnie kupilam w szkółce pod Wrocławiem.

Reszta, a raczej całość ogrodu w powijakach :-) Jak ja marzę o zdrowym, gęstym i miesistym trawniku! :-D :-D

Jazzy, nie wszystkie roślinki dobrze jest sadzić jesienią. Drzewa, krzewy – tak, ale np już nie wszystkie byliny, nie mówiąc o cebulowych, które sadzi się zależnie od tego kiedy kwitną.

Za trawnikiem, to Ty tak nie tęsknij, to najgorsza i najdroższa zaraza w ogrodzie :)

,,,

Wiśnie kupilam w szkółce pod Wrocławiem.

,,,

A to ja poproszę namiar. Może być na priv. Ja się już chyba wypaliłam w swoim ogrodzie, chyba, że mi się fiś na wiosnę odrodzi ;) Trawy mam chyba mniej niż Ty, a też nam dała popalić :sick: Na szczęście najgorsze za nami :wave: Czego i Tobie życzę :yes:

Asia, Ty się tak nie ciesz, że wygrałaś z trawnikiem. Ja już wymieniałam cały kawał, bo mi podtopiło. Znajomi całe 1000m2 z powodu pędraków musięli założyć na nowo. Pędraki mogą błyskawicznie popodcinać korzenie i wtedy nie ma wyjścia – zdejmujesz 10 cm ziemi i nawozisz nową. Chyba, że zdecydujesz się na ciężką chemię. To oczywiście ekstremum, ale możliwe raz na 3 lata jeśli w pobliżu rosną modrzewie:yes: Dlatego cierpliwie zbieram kopce krecie i rozsypuję na rabatach - paskudna robota. Nie ganiam małych ślepców, bo pochłaniają spore ilości pędraków. Jedynie na rabatach leję „Pożegnaniem z kretem’.