Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

odleglosc krokwi od ocieplenia

marcin2372

Recommended Posts

Właśnie zacząłem docieplać ścianę szczytową między domem a garażem i okazuje się że krokiew jest tak blisko ściany że nie mogę zmieścić styropianu - 15cm. Nie wiem co robi - kazać cieślom przesunąć krokwie o kilka cm czy szlifować styropian?

Ktoś z was spotkał się z taką sytuacją

:confused:

W zasadzie w projekcie po zewnętrznej stronie ściany jest tylko jedna skrajna krokiew a to żeby dać drugą krokiew obok ocieplenia to pomysł cieśli - ma to ułatwić montaż podbitki.http://img705.imageshack.us/img705/1878/img1991xu.jpg

Cieśla zrobił bardzo dobrze. To odsunął krokiew o mniej niż grubość aktualnego ocieplenia może być spowodowana tym, że ta grubość w trakcie realizacji mogła ulec zmianie. Nie ma żadnego problemu. Należy wkleić tam taką grubość styropianu jaka się mieści i wszystko będzie OK. Ewentualną szczelinę wypełnić pianką PU. Rozumiem, że tą ścianę szczytową od góry też zamykasz styropianem. Pozdrawiam.

U mnie pierwsza krokiew za ścianą szczytową jest na 12 cm. Grubość styro to 20. Nie widzę problemu by sobie z tym poradzić. W zasadzie to już mam to zrobione. Na ścianie szczytowej mam 20cm styro, krokiew 17cm. Styro (z siatką i klejem) dosunąłem z minimalnym luzem do krokwii, w trakcie ocieplania domu połączę to razem i będzie ok. Podbitka zakryje widoczną krokiew. Edytowane przez klaudiusz_x