Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

północny zachód - będzie ciemno?

Recommended Posts

zastanawiam się nad zakupem mieszkania,w którym okna salonu (parter) i pokoji dziecięcych (piętro) wychodzą na pólnocny zachód - ok 285 stopni.

Znajomi straszą mnie, że będzie ciemno, zwłaszcza zimą.

Co o tym sądzicie? Może ktoś ma (lub miał) podobny układ?

Ja mam mieszkanie od północnego - wschodu. To jest ogromna zaleta, bo w lecie w czasie upałów jest przyjemnie, nie ma skwaru, a każdy kto przychodzi do nas przyznaje że jest miły chłodek. W zimie natomiast jest ciepło, bo obecne mieszkania są budowane w innej technoogii, więc nie jest zimno. Nie jest też ciemno. Myślę, że ciemno będzie tylko jeśli w danym pomieszczeniu jest np jedno okno wychodzące na północ. Ale jeśli jest więcej okien i jedno z nich wychodzi na zachód, to nie może byc ciemno.

Dziękuję Ci bardzo za słowa pociechy.

W tym mieszkaniu nie ma, niestety okien z dwóch stron - jest tylko jedna ściana z oknami na północny zachód (chociaż to chyba bardziej zachód niż północ).

Czyli ewentualnie rano ciemno, a po południu upał :(

Chyba się nie zdecyduję...

Bardzo proszę o wypowiedzi osób, które mają lub miały doświadczenie z taką ekspozycją.

To jest jedyne mieszkanko, które w ciągu ostatnich 2 lat mi się spodobało i nie chce wyjść z głowy.

I nie mogę znaleźć nic innego :(

Mam już zamęt w głowie, bo opinie są tak zupełnie różne...

Dziękuję Ci bardzo za słowa pociechy.

W tym mieszkaniu nie ma, niestety okien z dwóch stron - jest tylko jedna ściana z oknami na północny zachód (chociaż to chyba bardziej zachód niż północ).

Czyli ewentualnie rano ciemno, a po południu upał :(

Chyba się nie zdecyduję...

sama sobie już odpowiedziałaś:yes: mieszkanie kupuje się na lata. Zwłaszcza dzieci będą się męczyły w nagrzanych latem pokojach, w którch spędzają prawie cały czas i w których śpią....