martinflash 17.06.2012 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2012 jaki przekrój kabla do kuchenki indukcyjnej? czy jednofazowo czy trójfazowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 17.06.2012 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2012 Najlepiej zobacz sobie w dokumentacji konkretnej kuchenki (tej którą planujesz zakupić), jak robisz dopiero instalacje i nie wiesz jaką zakupisz to najbezpieczniej będzie jak dociągniesz 5x2,5mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tubek 18.06.2012 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2012 Jeśli planujesz instalację to obowiązkowo trzy fazy. Kuchnie jednofazowe (o ile takie istnieją) są gorsze i raczej nadają się tylko dla tych co mają już instalacje jednofazową.Przekrój 2,5 wystarczy w zupełności. 1,5 nie warto oszczędzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maskulin 19.06.2012 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 Podaj pls model kuchenki, sprawdzimy, poszukamy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hary2006 19.06.2012 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 założyliśmy 5x2.5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 19.06.2012 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 Niektóre płyty (4-7kW) używają tylko 2 faz (L1, L2, N, PE).Wtedy jedna faza będzie "dyndała" w zapasie. PozdrGREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 19.06.2012 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 Do niej zwyczajowo podłącza się wtedy piekarnik. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
audiquattro 20.06.2012 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 a jak fachowo zakonczyć taki kabel 5x2,5 w okolicach płyty indukcyjnej ? puszka jak na gniazdo i jakies złączki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 20.06.2012 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 Puszką. Zwyczajną puszką, w której potem połączysz przewód zasilający płytę/piekarnik bezpośrednio do tego przewodu przy użyciu jakiejś odpowiednio solidnej kostki/płytki zaciskowej. U siebie zrobiłem to z normalnej natynkowej puszki osadzonej tak, że cała potem schowała się w tynku, wystawał jedynie jej dekielek. Jeśii kuchnię robisz w klasycznym układzie, tzn płyta nad piekarnikiem, to puszki nie rób za piekarnikiem, a obok niego, łatwiej wtedy to podłączyć już po wstawieniu piekarnika. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
audiquattro 22.06.2012 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 Puszką. Zwyczajną puszką, w której potem połączysz przewód zasilający płytę/piekarnik bezpośrednio do tego przewodu przy użyciu jakiejś odpowiednio solidnej kostki/płytki zaciskowej. U siebie zrobiłem to z normalnej natynkowej puszki osadzonej tak, że cała potem schowała się w tynku, wystawał jedynie jej dekielek. J. dzieki, swietny pomysł , tak zrobię osadzę natynkową puszkę łączeniową z deklem przykrecanym na wkręty i potem przez dławik (zostawie kawałeczek peszla pod tynkiem) wpuszcze kabel od płyty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 22.06.2012 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 No wprost pięknie.Wreszcie pojął rzeczywistość.I kolejny "problem" rozwiązany.Tak trzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek4 25.06.2012 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 Oprócz gratulacji jeszcze jakiś przekaz? Brakuje przycisku do kosza, co ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 25.06.2012 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 (edytowane) Nie kolego, niczego oprócz odpowiedzialności nie brakuje.Po raz kolejny przedstawia się rękodzielnicze rozwiązania utwierdzając laika, że jest geniuszem. Bez urazy dla pytającego oczywiście. Edytowane 25 Czerwca 2012 przez kkas12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 28.06.2012 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2012 Ja swoje zasilania zakończyłem gniazdami siłowymi podtynkowymi. Trochę trudno je spotkać, ale dużo lepiej wyglądają niż te buły natynkowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 28.06.2012 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2012 Zabłyśnij więc profesjonalizmem i napisz nam, laikom, jak zrobiłby to taki znawca norm wszelakich, jak ty... J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 28.06.2012 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2012 Ja swoje zasilania zakończyłem gniazdami siłowymi podtynkowymi. Trochę trudno je spotkać, ale dużo lepiej wyglądają niż te buły natynkowe. Można, ale właściwie po co? Te gniazda nie są tanie, na wtyczkę siłową za szafkami kuchennymi nie bardzo jest miejsce, zwłaszcza jeśli to będzie wtyczka sztorcowa. Tak więc na dzieńdobry masz dwie wady takiego rozwiązania: wysoki koszt i wymóg miejsca na wtyczkę siłową. A jakieś zalety w porównaniu z podłączeniem w puszce na stałe? J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 28.06.2012 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2012 (edytowane) Zabłyśnij więc profesjonalizmem i napisz nam, laikom, jak zrobiłby to taki znawca norm wszelakich, jak ty... I po co takie teksty? Są przecież profesjonalne elementy do przyłączania kuchenek. Puszka to tylko ich namiastka. Ale skoro kolega coś takiego proponuje to należy poinformować, że przewód do kuchenki należy zabezpieczyć przed możliwością jego wyrwania z puszki a przewód ochronny powinien (musi) być dłuższy niż pozostałe żyły. A tak znowu wyszło, że Marcin Marcina uczy. Kuchenka zasilana przez gniazdo musi być chroniona wyłącznikiem RCD. A co do kosztu gniazd, to kto bogatemu zabroni? Edytowane 28 Czerwca 2012 przez kkas12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 28.06.2012 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2012 I po co takie teksty? Głównie po to, że nie masz tu monopolu na złośliwości. Nigdy bym nie napisał w tym tonie do kogoś, kto sam w tym stylu się do innych nie zwraca. Są przecież profesjonalne elementy do przyłączania kuchenek. Pokażesz jakiś? Serio pytam, bo ciekaw jestem. A co do kosztu gniazdka - oczywiście wola inwestora, ale usiłowałem wykazać, że moim zdaniem jest to koszt bezzasadnie poniesiony i potencjalnie problematyczny, jeśli na etapie meblowania kuchni okaże się, że potrzebna jest dziura w plecach szafki bądź wręcz np. jedna szuflada krótsza. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 28.06.2012 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2012 Pokażesz jakiś? Serio pytam, bo ciekaw jestem. Proszę bardzo: http://www.elektrokram.pl/product_info.php?products_id=2693 Więc przestań kolego propagować połowiczne rozwiązania tylko dlatego, że innych nie znasz. A nie znasz bo nawet nie dopuszczasz myśli że one istnieją. W taki oto sposób ciągle w Polsce żeni się bida z nędzą i razem przez kraj pędzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 28.06.2012 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2012 Proszę bardzo: http://www.elektrokram.pl/product_info.php?products_id=2693 Super. Wytłumacz mi teraz proszę, czym się ta puszka będzie różnić od proponowanej przeze mnie puszki natynkowej, z wrzuconą do środka płytką zaciskową i przewodem kuchenki zabezpieczonym przed wywleczeniem z niej za pomocą czegokolwiek (przepust zaciskany, dodatkowy zacisk, przewleczenie przewodu przez elementy konstrukcyjne puszki, czy choćby zawiązanie go na supeł wewnątrz puszki). Więc przestań kolego propagować połowiczne rozwiązania tylko dlatego, że innych nie znasz. A nie znasz bo nawet nie dopuszczasz myśli że one istnieją. W taki oto sposób ciągle w Polsce żeni się bida z nędzą i razem przez kraj pędzą. Nie nadymaj się tak, bo odlecisz J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts