Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WM wywiewna - centralny wentylator czy kanałowy+trójnik?

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Mam pytanie czy do zbudowania instalacji wywiewnej z kuchni i łazienki lepiej użyć centralnego wentylatora tj. eolix, venturia2, vort penta itp. czy może wentylatora kanałowego tj. Venture TD, Vents TT itp., wbudowanego we wspólny kanał wywiewny tzn: osobno kanał kuchnia - kanał łazienka - trójnik - połączenie w jeden kanał w nim wentylator kanałowy i wyrzut na zewnątrz? coś jak na rysunku na dole tej strony: http://www.ventilation-system.com/cat/61/

Chciałbym też zastosować regulator obrotów żeby zdławić wentylator podczas mrozów, lub po prostu dostosować do potrzeb. Z tego co czytałem regulacja obrotów jest lepsza od np regulacją przepustnicami bo ogranicza pobór mocy.

z góry dziękuję za odpowiedzi.

pozdrawiam,

J.B.

Dzięki za pomoc. Czyli jeśli mogę kupić went kanałowy + regulator obrotów taniej niż wentylator centralny bez regulatora to bardziej opłaca się opcja 1?

Jest tylko taki problem że wentylator centralny ma niby tak ustawione przepustnice że znasz wydajność, w przypadku pojedynczego wentylatora z regulatorem obrotów można chyba tylko "na oko". Z drugiej strony czytałem też opinie że najważniejsze są właśnie realne odczucia a nie tylko normy, czyli jest duszno - zwiększamy obroty, zasycha w gardle - zmniejszamy, do tego higrometr i kontrola wilgotności na optymalnym poziomie. Czy to dobre myślenie?

pozdrawiam,

JB