Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nie wyszliśmy z grupy... CZY ZDEJMUJECIE FLAGI Z SAMOCHODÓW??

Gagata

Recommended Posts

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ja swoja zostawiam do końca> Euro jets w Polsce, flagi podkreslają okreslona postawę, podejscie. Ja pokazuje wsparcie dla naszych, czuje sie dumny mimo wszystko, dawno nie widzialem na miescie tak kolorowych i zadowolonych ludzi. Euro duzo wniosło

O ile wiem, to wolno tylko od święta. A może coś się zmieniło i mam nieaktualne informacje?

Masz nieaktualne. Ustawa o godle, barwach i hymnie z 1980, wielokrotnie zmieniana, w swoim art. 5 p. 2 stwierdza

Każdy ma prawo używać barw Rzeczypospolitej Polskiej, w szczególności w celu

podkreślenia znaczenia uroczystości, świąt lub innych wydarzeń, z uwzględnieniem

art. 1 ust. 2.

Przywołany art 1 ust 2 mówi o szacunku do tych symboli.

Używanie flagi z godłem jest nawiązaniem, chyba przypadkowym, do flagi używanej jako bandera na statkach, w portach, a także w komunikacji lotniczej. Takie spontaniczne rozszerzenie na cały transport.

A napisy Polska, tyskie albo coca-cola powodują, że powstaje wyrób flagopodobny, którym możemy się cieszyć, który jest ewidentnym nawiązaniem, ale już nie flagą.

Kilka lat temu ,na forum była dyskusja dotycząca tego ,że Polacy nie manifetują w żaden sposób przywiązania do symboli narodowych,nie podkreślają polskości ,nie wywieszaja flag.Jako przykład przeciwnych zachowań podawano n.p. Amerykę.

Teraz w emitowanym ostatnio programie "Kultura głupcze'' jeden z rozmówców ,bardzo zdegustowany ,nazywał cały ten ruch z flagami nacjonalizmem

Przyznam,że wywaliłam gały.Wie ktoś o co chodzi?

Ps. Też jestem z wiochy(pod miastem), może stąd moje zagubienie .

Edytowane przez galka

Gość Gosc_123

I jeszcze Sawka dorzuca swoje ;)

http://republika.pl/blog_xn_4153790/5731634/tr/sawka.jpg

Na pytanie czy ściągnąć flagi z auta - odpowiedź brzmi NIE! Należy zmienić tylko ich położenie! :D

Indy-k , a co do Sawki (którego bardzo lubię!) - nasze zwiało na autostradzie (musieliśmy kupić nowe) ale nigdy NIE OPADŁY NA DÓŁ :D.

Podszywaliśmy też wystrzępione brzegi u krawcowej, która wykonała tę usługę ZA DARMO (zwykły punkt usługi krawiecki w obcym mieście)!

To było miłe i budujące.:yes::yes:

Galka, odnośnie tego o co chodzi (o co jemu chodziło), pozostańmy, proponuję w nieświadomości (dla własnego zdrowia psychicznego)...

Edytowane przez Gagata

Ja też mieszkam na zadupiu (za wsią, pod lasem, bez sąsiadów) i flaga wisi!

Faktem jest, że mamy agroturystykę, więc co rusz tę flagę ktoś widzi, ale jakbym spytała męża to by powiedział, że wiesza ją DLA SIEBIE:yes::yes:

... na samochodzie to co innego - jeździ się trochę w tę i nazad..