martinflash 17.06.2012 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2012 mam dylemat z podłoga w piwnicy (patrz załączony rysunek), dałem chudziak 10 cm, potem mam mieć styropian 10 cm + 4 cm i warstwa końcowa betonowa, gdzie dać folie i pape, jak wywinąć na ścianę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 17.06.2012 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2012 chudziak powinien być na równo z górną krawędzią ławy, wtedy papę dajesz na chudziaku i zgrzewasz z wystającą spod ściany....ewentualnie wywijasz na ścianę, lecz wtedy pasuje zrobić wyoblenie narożniku i zgrzać spód papy z izolacją poziomą ściany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinflash 17.06.2012 17:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2012 to dawać samą pape czy folie też? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TORUŃCZYK 20.06.2012 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 U mnie papa na ławie jest na równi z chudziakiem mam zamiar położyć papę zgrzać ją z papą w piwnicy na to położę folię na to styropian 10cm potem rurki ogrzewania i wylewki , folię muszę dać bo podłoga będzie ogrzewana i papę może by było czuć gdy podłoga ciepła , taki mam plan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 21.06.2012 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 to dawać samą pape czy folie też? Papa rozpuści styropian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinflash 21.06.2012 17:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 Papa rozpuści styropian. czyli na chudziak dać: pape, folie i dopiero styropian ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 21.06.2012 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 czyli na chudziak dać: pape, folie i dopiero styropian ? Nie napisałeś czy będziesz grzać w piwnicy. Jeśli nie, to styro niepotrzebny.. Jeśli grzejesz, poczytaj wątek o izolacji podłogi na gruncie. Folia to sito. Jeśli chcesz prawidłowo wykonać, poczytaj o perlicie. Papa niszczy styro, to w skrócie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinflash 24.06.2012 17:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2012 nie chce stosować perlitu i keramzytumam już wylany chudziak i teraz mam dylemat czy dać folie czy pape przed styropianem?podloga będzie ogrzewanaczy jest taki rodzaj papy która nie rozpuści styropianu?słyszałem że można zamiast papy pomalować chudziak i fundamenty 2x dysperbitem i on nie rozpuści styropianuprawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 24.06.2012 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2012 no ale, nie można dać na papę folii ? - ale nie w celu izolacji wodnej, tylko, żeby odseparować styropian od papy... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ChłopZmazur 29.07.2013 04:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Myślałem że to wątek sprzed 10 lat. Obecnie sprzedawane papy nie niszczą styro. Dla pewności daj folię pomiędzy nimi, koszt niewielki a zwiększa się komfort psychiczny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kori 29.07.2013 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 jaką dokładnie papę masz na mśli, bo właśnie stoję przed wyborem+ oczywiście dodatkowo folia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ChłopZmazur 17.08.2013 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2013 Jaką papę? Taką jaką mają na składzie. Producenci i sprzedawcy zaklinają że ich towar nie zeżre styro, natomiast majster od wylewek powiedział że pewności nie ma i folia obowiązkowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dedert 14.08.2020 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2020 Ja po doświadczeniu bym już papy nie polecił. Buduję dom podpiwniczony, pod bloczki ścian piwnicy jak i parteru dałem papę. Podłoże wcześniej zagruntowane, zgrzewane po całości i co? Bloczki miały docisnąć papę a nie docisnely. Z parteru woda przecieka sobie pod/nad papa na zewnątrz co świadczy to o braku izolacji. Oczywiście w przypadku parteru papa nie musi spełniać funkcji izolacji z zewnątrz tylko jakoś odcięcie dla kapilarnego podciągania wody. Ale w piwnicy powinna juz taka rolę spełniać. Tylko że mi stamtąd woda tezy podchodzi a dodatkowo zasmarowalem na zewnątrz masa KMB całą ścianę +fasetke i poza papę na ławe. A i tak skądś przecieka. W środku jeszcze nie robiłem izolacji ale widząc to wiem że papa z zewnątrz nie odcięła przed na pływem wody i teraz zastanawiam się jak to zrobić. Na pewno zgrzeje jeszcze raz dokładnie poziomo papę wewnątrz, a dalej? Mam masę szlamowa szara, tylko czy ona w połączeniu z papą nie pęknie? Mam też masę KMB i tu myślę żeby najechać nią na w pionie na półtora bloczka ściany i poziomo na chudziaka ze 20cm. Plus oczywiście zatopiona siatka w to. Fasetke też bym zrobił żeby nie pękła masa na 90st. A co z podłoga piwnicy wtedy? Czy można łączyć masę KMB ze szlamem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts