Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

izolacja podłogi piwnicy: folia+ papa czy sama folia lub sama papa?

martinflash

Recommended Posts

U mnie papa na ławie jest na równi z chudziakiem mam zamiar położyć papę zgrzać ją z papą w piwnicy na to położę folię na to styropian 10cm potem rurki ogrzewania i wylewki , folię muszę dać bo podłoga będzie ogrzewana i papę może by było czuć gdy podłoga ciepła , taki mam plan

czyli na chudziak dać: pape, folie i dopiero styropian ?

Nie napisałeś czy będziesz grzać w piwnicy. Jeśli nie, to styro niepotrzebny..

Jeśli grzejesz, poczytaj wątek o izolacji podłogi na gruncie. Folia to sito.

Jeśli chcesz prawidłowo wykonać, poczytaj o perlicie. Papa niszczy styro, to w skrócie.

nie chce stosować perlitu i keramzytu

mam już wylany chudziak i teraz mam dylemat czy dać folie czy pape przed styropianem?

podloga będzie ogrzewana

czy jest taki rodzaj papy która nie rozpuści styropianu?

słyszałem że można zamiast papy pomalować chudziak i fundamenty 2x dysperbitem i on nie rozpuści styropianu

prawda?

• 1 year później...
  • 3 weeks później...
  • 6 years później...
Ja po doświadczeniu bym już papy nie polecił. Buduję dom podpiwniczony, pod bloczki ścian piwnicy jak i parteru dałem papę. Podłoże wcześniej zagruntowane, zgrzewane po całości i co? Bloczki miały docisnąć papę a nie docisnely. Z parteru woda przecieka sobie pod/nad papa na zewnątrz co świadczy to o braku izolacji. Oczywiście w przypadku parteru papa nie musi spełniać funkcji izolacji z zewnątrz tylko jakoś odcięcie dla kapilarnego podciągania wody. Ale w piwnicy powinna juz taka rolę spełniać. Tylko że mi stamtąd woda tezy podchodzi a dodatkowo zasmarowalem na zewnątrz masa KMB całą ścianę +fasetke i poza papę na ławe. A i tak skądś przecieka. W środku jeszcze nie robiłem izolacji ale widząc to wiem że papa z zewnątrz nie odcięła przed na pływem wody i teraz zastanawiam się jak to zrobić. Na pewno zgrzeje jeszcze raz dokładnie poziomo papę wewnątrz, a dalej? Mam masę szlamowa szara, tylko czy ona w połączeniu z papą nie pęknie? Mam też masę KMB i tu myślę żeby najechać nią na w pionie na półtora bloczka ściany i poziomo na chudziaka ze 20cm. Plus oczywiście zatopiona siatka w to. Fasetke też bym zrobił żeby nie pękła masa na 90st. A co z podłoga piwnicy wtedy? Czy można łączyć masę KMB ze szlamem?