Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mój nowy kocioł KMB-RP PLUS 19kW + COBRA PID + aligator

piterman

Recommended Posts

Przyszedł czas na wymiane starego wysdłużonego ZEBCA na kocioł nowszej generacji ,wybór padł na firme Witkowski i kocioł KMB-RP PLUS 19kW z podajnikiem ekoenergi .Przypasował mi wygląd ,cena ,dobry kontakt oraz możliwość wyboru usytułowania wylotu spalin.Wybrałem również za dopłatą sterownik COBRA PID

W kotłowni wymieniłem instalacje elektryczną i odmalowano ściany

kilka fotek z przebiegu prac

1.jpg2.jpg3.jpg4.jpg5.jpg

a tu już zainstalowany i działający kocioł

instalator zasugerował zamontowanie zawóru 4D więc musiałem dokupić moduł aligator który wysteruje ten zawór

tak to tweraz wygląda

Cobre otrzymałem ze starym softem ale dzieki pomocy uzytkowników tego forum mam już wgraną najnowszą wersje i narazie testuje ustawienia.

Obecnie kocioł ma za zadanie jedynie dostarczać ciepłej wody ( 250l) i tak będzie chodził do pierwszych chłodów.

Pierwsze ustawienia powodowały przesypywanie niespalonego ekogroszku ale z pomoca przyszedł karoka65 i teraz jest wszystko w porządku.

Na ocene nowego nabytku trzeba będzie jeszcze poczekać ,w miare upływu czasu bede wpisywał swoje spostrzezenia co do pracy kotła

Narazie jestem bardzo zadowolony z nieograniczonej ilości ciepłej wody.:D

• Odpowiedzi 116
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cieszę się że mogłem pomóc :)

W razie czego wal jak w dym.

dzięki za podpowiedzi

Troche danych: domek stary przedwojenny postawiony z cegły,przeszedł kilka remontów począwszy od dachu po wymiane podłóg,okien ,ocieplony 5 cm styropianu o powierzchni użytkowej 180m2,

poprzedni kocioł miał moc 16kW i dawał rade ,mysle ze obecny o mocy 19kW bedzie jak wsamraz .

Obecne ustawienia kotłaustawienia.jpgwykres.jpg1.jpgpłomień.jpg

kociołek praktycznie co 8 godzin podbija temperature do 52 stopni i przechodzi w stan podtrzymania

Przyszedł czas na wymiane starego wysdłużonego ZEBCA na kocioł nowszej generacji ,wybór padł na firme Witkowski i kocioł KMB-RP PLUS 19kW z podajnikiem ekoenergi

Moi rodzice zdecydowali się ten sam kocioł od Witkowskiego , dopytywałam na forum wprawdzie o tłokowy bo taki im instalator podpowiadał , ale ktoś tu na forum doradził ślimakowy i taki im kupiliśmy. Na razie wszystko dobrze, nie mieli problemów , chwalą , głownie mało wymagająca obsługa im służy bo to już starsi ludzie i pewnie nie dali by rady ciągle przy kotle stać.

@karoka65 , jeśli będą mieli jakieś kłopoty mogę mam nadzieje do Ciebie uderzyć? Koledze pomogłeś to liczę że kobicie nie odmówisz :p

Pozdrawiam i miłego dzionka życzę

• 2 weeks później...

po miesiącu grzania CWU wychodzi na to ze potrzeba około 150kg groszku czyli jeden zasobnik ...nie jest żle :)

wszystko to narazie dane orientacyjne bo mieszałem w tym czasie ustawieniami ...dopiero od 6 dni kocioł jedzie na stałych ustawieniach i widze w menu

czasu podawania podajnika ze czas sie zmniejsza z 900 na 640 s

czy ktoś wie? .....600s podawania w ekoenergi to ile kg ?

jest jakiś przxelicznik dla tego podajnika?

Nie wiem jakie duże masz zapotrzebowanie na CWU ale dobrym wynikiem byłoby zmieszczenie się w 100kg/miesiąc.

Na jakiej wartości masz ustawioną minimalną moc kotła ?

Czy korzystasz ze stref czasowych na CWU ?

zapotrzebowanie na CWU raczej nieduże ...w dzień do mycia garów,wieczorem kąpiel dla 2 osób,

obecne ustawienia to 3s podawanie /40 przerwa

dmuchawa 8/80

moc kotła 3...wczoraj zmieniłem na 1

PID włączony

stref czasowych jeszcze nie ustawiałem

w sumie to wystarczyłoby podgrzać wode raz na wieczór...reszte godzin tylko żeby nie wygasło

EDIT...ustawiłem w profilu czasowym grzanie do temp.45C w godzinach od 18 do 23,reszta godzin całkowicie wyłaczona z grzania

zobaczymy ile teraz będzie konsumował groszku:rolleyes:

Edytowane przez piterman

Jak Ci potrzeba mało produkcji CWU, to w strefach CWU zrób rano od np. 5 do 7:00 grzanie do powiedzmy 55st.C

a później wieczorkiem od np.19-ej do 21-ej.

W reszcie godzin zjedź na wykresie na sam dół, aż słupek zrobi się szary (to STOP grzania w danej godzinie)

Jak Ci pasuje tak przez cały tydzień, to luzzz, jak nie - to przełącz strefy w tryb tygodniowy i ustaw sobie jedne nastawy na pon-pt (dni1-5) a inne na sob-niedz (dni 6-7)

Nastawiając strefy na 1dzień przejedź na dzień 6-ty, pomiędzy wartości zadane pierwszego dnia będą się kopiować aż do tego 6-go dnia

• 1 month później...
ustawienie stref czasowych dały oszczednosci w konsumpcji ekogroszku

z 4,5kg spadło na około 3kg na 24h

tak to teraz wygląda

To super, cały czas powtarzam, że dobrze dobrane strefy na CWU mogą sporo poprawić.

Zachęcam wszystkich do poszukiwania sterowań ze strefami na CWU, dla trybu lato bardzo fajna sprawa.

• 3 weeks później...

Lato sie kończy ,dziś za oknem 16 stopni:( ..nie wspomne o nocach po 6 stopni (Kotlina Kłodzka)

pomału trzeba szykować sie do sezonu grzewczego

czas pomysleć o kupnie do kompletu termostatu pokojowego,wolałbym zeby był bezprzewodowy bo nie wiem jeszcze gdzie bedzie pilnował temperatury

macie jakieś propozycje?

druga sprawa ....z poprzedniej zimy zostało mi z 1,5t węgla i przydało by sie to spalić na dodatkowym ruszcie

w istrukcji cobry nie zauwazyłem opisu ustawień dla tego typu spalania...moze dlatego ze jak sama nazwa mówi jest to ruszt awaryjny ?

jakieś sugestie?

Lato sie kończy ,dziś za oknem 16 stopni:( ..nie wspomne o nocach po 6 stopni (Kotlina Kłodzka)

pomału trzeba szykować sie do sezonu grzewczego

czas pomysleć o kupnie do kompletu termostatu pokojowego,wolałbym zeby był bezprzewodowy bo nie wiem jeszcze gdzie bedzie pilnował temperatury

macie jakieś propozycje?

druga sprawa ....z poprzedniej zimy zostało mi z 1,5t węgla i przydało by sie to spalić na dodatkowym ruszcie

w istrukcji cobry nie zauwazyłem opisu ustawień dla tego typu spalania...moze dlatego ze jak sama nazwa mówi jest to ruszt awaryjny ?

jakieś sugestie?

Wejdź w menu użytkownika (długo naciśnij klawisz plus), za nastawą max i min

dmuchawy jest ikona z paliwem. Jeśli będziesz naciskał minus, będzie się

zmieniać groszek -> miał -> palenie na ruszcie.

Przy paleniu na ruszcie działa tylko dmuchawa, podajnik jest wyłączony,

ale regulacja temperatury i pozostałe funkcje działają.

obecnie mam wgrany soft29o i wchodząc w menu uzutkownika>menu spalanie za nastawą dmuchaw nie ma ikony z paliwem.... tylko moc kotła... dalej >przedmuch on/off i koniec

EDIT:

już znalazłem :)

idzie to tak:menu spalanie>czas pracy podajnika>obroty dmuchawy>moc kotła >przedmuch z ikoną paliwa i tu trzeba naciskać minus aż sie pojawi ikona z przekreślonym podajnikiem a na dole opis >przedmuch i podajnik wyłączony.

sprawdziłem i wszystko działa...czyli problem ze starym węglem rozwiązany:)

wracając do tematu wyboru regulatora temperatury ...czy Auraton 2025 RTH będzie dobrym wyborem?

na aledrogo wystawiony jest w cenie 260zł ...warto?

Edytowane przez piterman

• 2 weeks później...

Zdecydowałem sie na bezprzewodowego Auratona 2025RTH ,po zamontowaniu włączyłem w Cobrze funkcje termostatu pokojowego,ustawiłem temperatury na termostacie ....włącz 19C ..wyłącz 22C

temperatura za zaworem 4D 45C

temp na piecu 50C

o ile zawór 4D reguluje tem. za zaworem prawidłowo to problem mam z wyłączaniem pompy CO po dojściu do żądanej temp. w pomieszczeniu w którym zanajduje sie termostat,

pompa CO pracuje nonstop obojętnie czy termostat jest włączony czy też wyłączony,

pompa CO podpieta jest bezpośrednio pod aligatora i w menu diagnostyka moge ją właczyć i wyłączyć

termostat też jest wpięty pod aligatora

COBRA+aligator+ 4D+termostat pokojowy..........podpowie ktos jak to zestroić żeby działało prawidłowo ?

Cześć

Tak na szybko.

Termostat powinien być podłączony do Alligatora, jak ma sterować obiegiem za nim

Musisz uaktywnić jego pracę

Dalej nastąpiła po dyskusjach z Wlodkiem zmiana i masz 2wersje (na tym stanęło, jak pamiętam):

1. Albo obniżasz o np. 10st.c za zaworem nastawę na czas utrzyamnia temp. powietrza i pompa idzie non stop

2. Albo schodzisz na maxa, aby zamknąć zawór i wyłączyć pompę za zaworem na czas utrzymania temp. powietrza