piterman 17.06.2012 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2012 Przyszedł czas na wymiane starego wysdłużonego ZEBCA na kocioł nowszej generacji ,wybór padł na firme Witkowski i kocioł KMB-RP PLUS 19kW z podajnikiem ekoenergi .Przypasował mi wygląd ,cena ,dobry kontakt oraz możliwość wyboru usytułowania wylotu spalin.Wybrałem również za dopłatą sterownik COBRA PID W kotłowni wymieniłem instalacje elektryczną i odmalowano ściany kilka fotek z przebiegu prac a tu już zainstalowany i działający kocioł instalator zasugerował zamontowanie zawóru 4D więc musiałem dokupić moduł aligator który wysteruje ten zawór tak to tweraz wygląda Cobre otrzymałem ze starym softem ale dzieki pomocy uzytkowników tego forum mam już wgraną najnowszą wersje i narazie testuje ustawienia. Obecnie kocioł ma za zadanie jedynie dostarczać ciepłej wody ( 250l) i tak będzie chodził do pierwszych chłodów. Pierwsze ustawienia powodowały przesypywanie niespalonego ekogroszku ale z pomoca przyszedł karoka65 i teraz jest wszystko w porządku. Na ocene nowego nabytku trzeba będzie jeszcze poczekać ,w miare upływu czasu bede wpisywał swoje spostrzezenia co do pracy kotła Narazie jestem bardzo zadowolony z nieograniczonej ilości ciepłej wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 17.06.2012 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2012 Cieszę się że mogłem pomóc W razie czego wal jak w dym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 17.06.2012 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2012 Co jakiś czas luknij na moją stronkę, pod opisem Cobry znajdziesz najnowsze wersje oprogramowania, obecnie 29d.Gdyby po wystąpieniu mrozów kocioł leniwe dochodziłby ci do temp. zadanej to daj znać, powiem ci co skorygować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterman 17.06.2012 21:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2012 Cieszę się że mogłem pomóc W razie czego wal jak w dym. dzięki za podpowiedzi Troche danych: domek stary przedwojenny postawiony z cegły,przeszedł kilka remontów począwszy od dachu po wymiane podłóg,okien ,ocieplony 5 cm styropianu o powierzchni użytkowej 180m2, poprzedni kocioł miał moc 16kW i dawał rade ,mysle ze obecny o mocy 19kW bedzie jak wsamraz . Obecne ustawienia kotła kociołek praktycznie co 8 godzin podbija temperature do 52 stopni i przechodzi w stan podtrzymania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 18.06.2012 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2012 Witaj! Widzę,że założyłeś nowy wątek. Poproś admina, aby ten Twój wcześniejszy dołączył, co by bałaganu na forum nie było (napisz do redakcji).http://forum.muratordom.pl/showthread.php?204469-Cobra-PID Dobrze, że już Ci śmiga jak należy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiz 21.06.2012 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 Przyszedł czas na wymiane starego wysdłużonego ZEBCA na kocioł nowszej generacji ,wybór padł na firme Witkowski i kocioł KMB-RP PLUS 19kW z podajnikiem ekoenergi Moi rodzice zdecydowali się ten sam kocioł od Witkowskiego , dopytywałam na forum wprawdzie o tłokowy bo taki im instalator podpowiadał , ale ktoś tu na forum doradził ślimakowy i taki im kupiliśmy. Na razie wszystko dobrze, nie mieli problemów , chwalą , głownie mało wymagająca obsługa im służy bo to już starsi ludzie i pewnie nie dali by rady ciągle przy kotle stać. @karoka65 , jeśli będą mieli jakieś kłopoty mogę mam nadzieje do Ciebie uderzyć? Koledze pomogłeś to liczę że kobicie nie odmówisz Pozdrawiam i miłego dzionka życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 21.06.2012 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 @karoka65 , jeśli będą mieli jakieś kłopoty mogę mam nadzieje do Ciebie uderzyć? Koledze pomogłeś to liczę że kobicie nie odmówisz Pozdrawiam i miłego dzionka życzę No wiesz ? kobiecie w potrzebie odmówić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterman 03.07.2012 19:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 po miesiącu grzania CWU wychodzi na to ze potrzeba około 150kg groszku czyli jeden zasobnik ...nie jest żle wszystko to narazie dane orientacyjne bo mieszałem w tym czasie ustawieniami ...dopiero od 6 dni kocioł jedzie na stałych ustawieniach i widze w menu czasu podawania podajnika ze czas sie zmniejsza z 900 na 640 s czy ktoś wie? .....600s podawania w ekoenergi to ile kg ? jest jakiś przxelicznik dla tego podajnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 03.07.2012 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 Trochę dużo jak na jeden miesiąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 03.07.2012 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 Nie wiem jakie duże masz zapotrzebowanie na CWU ale dobrym wynikiem byłoby zmieszczenie się w 100kg/miesiąc.Na jakiej wartości masz ustawioną minimalną moc kotła ?Czy korzystasz ze stref czasowych na CWU ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterman 04.07.2012 17:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 (edytowane) Nie wiem jakie duże masz zapotrzebowanie na CWU ale dobrym wynikiem byłoby zmieszczenie się w 100kg/miesiąc. Na jakiej wartości masz ustawioną minimalną moc kotła ? Czy korzystasz ze stref czasowych na CWU ? zapotrzebowanie na CWU raczej nieduże ...w dzień do mycia garów,wieczorem kąpiel dla 2 osób, obecne ustawienia to 3s podawanie /40 przerwa dmuchawa 8/80 moc kotła 3...wczoraj zmieniłem na 1 PID włączony stref czasowych jeszcze nie ustawiałem w sumie to wystarczyłoby podgrzać wode raz na wieczór...reszte godzin tylko żeby nie wygasło EDIT...ustawiłem w profilu czasowym grzanie do temp.45C w godzinach od 18 do 23,reszta godzin całkowicie wyłaczona z grzania zobaczymy ile teraz będzie konsumował groszku:rolleyes: Edytowane 4 Lipca 2012 przez piterman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 04.07.2012 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 Jak Ci potrzeba mało produkcji CWU, to w strefach CWU zrób rano od np. 5 do 7:00 grzanie do powiedzmy 55st.Ca później wieczorkiem od np.19-ej do 21-ej. W reszcie godzin zjedź na wykresie na sam dół, aż słupek zrobi się szary (to STOP grzania w danej godzinie) Jak Ci pasuje tak przez cały tydzień, to luzzz, jak nie - to przełącz strefy w tryb tygodniowy i ustaw sobie jedne nastawy na pon-pt (dni1-5) a inne na sob-niedz (dni 6-7)Nastawiając strefy na 1dzień przejedź na dzień 6-ty, pomiędzy wartości zadane pierwszego dnia będą się kopiować aż do tego 6-go dnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterman 18.08.2012 08:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2012 ustawienie stref czasowych dały oszczednosci w konsumpcji ekogroszku z 4,5kg spadło na około 3kg na 24h tak to teraz wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 18.08.2012 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2012 ustawienie stref czasowych dały oszczednosci w konsumpcji ekogroszku z 4,5kg spadło na około 3kg na 24h tak to teraz wygląda To super, cały czas powtarzam, że dobrze dobrane strefy na CWU mogą sporo poprawić. Zachęcam wszystkich do poszukiwania sterowań ze strefami na CWU, dla trybu lato bardzo fajna sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterman 02.09.2012 11:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 Lato sie kończy ,dziś za oknem 16 stopni:( ..nie wspomne o nocach po 6 stopni (Kotlina Kłodzka)pomału trzeba szykować sie do sezonu grzewczegoczas pomysleć o kupnie do kompletu termostatu pokojowego,wolałbym zeby był bezprzewodowy bo nie wiem jeszcze gdzie bedzie pilnował temperaturymacie jakieś propozycje? druga sprawa ....z poprzedniej zimy zostało mi z 1,5t węgla i przydało by sie to spalić na dodatkowym ruszcie w istrukcji cobry nie zauwazyłem opisu ustawień dla tego typu spalania...moze dlatego ze jak sama nazwa mówi jest to ruszt awaryjny ?jakieś sugestie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
at123 02.09.2012 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 młotek w łapkę i hajda kuć grupy na groszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 03.09.2012 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2012 Lato sie kończy ,dziś za oknem 16 stopni:( ..nie wspomne o nocach po 6 stopni (Kotlina Kłodzka) pomału trzeba szykować sie do sezonu grzewczego czas pomysleć o kupnie do kompletu termostatu pokojowego,wolałbym zeby był bezprzewodowy bo nie wiem jeszcze gdzie bedzie pilnował temperatury macie jakieś propozycje? druga sprawa ....z poprzedniej zimy zostało mi z 1,5t węgla i przydało by sie to spalić na dodatkowym ruszcie w istrukcji cobry nie zauwazyłem opisu ustawień dla tego typu spalania...moze dlatego ze jak sama nazwa mówi jest to ruszt awaryjny ? jakieś sugestie? Wejdź w menu użytkownika (długo naciśnij klawisz plus), za nastawą max i min dmuchawy jest ikona z paliwem. Jeśli będziesz naciskał minus, będzie się zmieniać groszek -> miał -> palenie na ruszcie. Przy paleniu na ruszcie działa tylko dmuchawa, podajnik jest wyłączony, ale regulacja temperatury i pozostałe funkcje działają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterman 08.09.2012 09:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2012 (edytowane) obecnie mam wgrany soft29o i wchodząc w menu uzutkownika>menu spalanie za nastawą dmuchaw nie ma ikony z paliwem.... tylko moc kotła... dalej >przedmuch on/off i koniec EDIT: już znalazłem idzie to tak:menu spalanie>czas pracy podajnika>obroty dmuchawy>moc kotła >przedmuch z ikoną paliwa i tu trzeba naciskać minus aż sie pojawi ikona z przekreślonym podajnikiem a na dole opis >przedmuch i podajnik wyłączony. sprawdziłem i wszystko działa...czyli problem ze starym węglem rozwiązany:) wracając do tematu wyboru regulatora temperatury ...czy Auraton 2025 RTH będzie dobrym wyborem? na aledrogo wystawiony jest w cenie 260zł ...warto? Edytowane 8 Września 2012 przez piterman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterman 21.09.2012 13:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Zdecydowałem sie na bezprzewodowego Auratona 2025RTH ,po zamontowaniu włączyłem w Cobrze funkcje termostatu pokojowego,ustawiłem temperatury na termostacie ....włącz 19C ..wyłącz 22Ctemperatura za zaworem 4D 45Ctemp na piecu 50Co ile zawór 4D reguluje tem. za zaworem prawidłowo to problem mam z wyłączaniem pompy CO po dojściu do żądanej temp. w pomieszczeniu w którym zanajduje sie termostat,pompa CO pracuje nonstop obojętnie czy termostat jest włączony czy też wyłączony, pompa CO podpieta jest bezpośrednio pod aligatora i w menu diagnostyka moge ją właczyć i wyłączyćtermostat też jest wpięty pod aligatora COBRA+aligator+ 4D+termostat pokojowy..........podpowie ktos jak to zestroić żeby działało prawidłowo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 21.09.2012 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Cześć Tak na szybko.Termostat powinien być podłączony do Alligatora, jak ma sterować obiegiem za nimMusisz uaktywnić jego pracę Dalej nastąpiła po dyskusjach z Wlodkiem zmiana i masz 2wersje (na tym stanęło, jak pamiętam):1. Albo obniżasz o np. 10st.c za zaworem nastawę na czas utrzyamnia temp. powietrza i pompa idzie non stop2. Albo schodzisz na maxa, aby zamknąć zawór i wyłączyć pompę za zaworem na czas utrzymania temp. powietrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts