Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mój nowy kocioł KMB-RP PLUS 19kW + COBRA PID + aligator

piterman

Recommended Posts

• Odpowiedzi 116
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam!!!

Mój wykres wygląda zupełnie inaczej :/ dzwoniłem do Witkowskiego, polecił mi zwiększyć dawkę opału. Niestety to nic nie dało. Sam juz nie wiem co zrobic. Moje aktualne ustawienia to:

przerwa podawania: 30

podawanie: 15

dmuchawa: max 90 min 10

[ATTACH=CONFIG]153760[/ATTACH]

Nie jestem jakimś znawcą w temacie ,sam pale pierwszy sezon w nowym kotle ale patrząc na Twoj wykrest to :

1 albo masz bardzo duży odbiór ciepła przez układ i piec ciągle musi podgrzewać wode,

2 za mała temperatura żądana

3 albo groch mało energetyczny

podaj troche danych:

jaka powierzchnie ogrzewasz?czy dom jest ocieplony?

jaka temperatura ustawiona na kotle? jaka w pomieszczeniach?

ile grochu Ci teraz spala przy takim ustawieniu?

wklep kod 1207 i wrzuc fote bo jestem ciekaw ile pracuje u Ciebie podajnik

odpowiedz na te pytania a moze jakiś fachman z forum podpowie co zrobić żeby było dobrze,

a moze u mnie za bardzo buja z temperaturą:confused:

Edytowane przez piterman

Nie jestem jakimś znawcą w temacie ,sam pale pierwszy sezon w nowym kotle ale patrząc na Twoj wykrest to :

1 albo masz bardzo duży odbiór ciepła przez układ i piec ciągle musi podgrzewać wode,

2 za mała temperatura rządana

3 albo groch mało energetyczny

podaj troche danych:

jaka powierzchnie ogrzewasz?czy dom jest ocieplony?

jaka temperatura ustawiona na kotle? jaka w pomieszczeniach?

ile grochu Ci teraz spala przy takim ustawieniu?

wklep kod 1207 i wrzuc fote bo jestem ciekaw ile pracuje u Ciebie podajnik

odpowiedz na te pytania a moze jakiś fachman z forum podpowie co zrobić żeby było dobrze,

a moze u mnie za bardzo buja z temperaturą:confused:

Dom mam duży ok 200 mb, nieocieplony budowany w latach 70. od piątku popołudniu kocioł spalił ok 170 kg grochu. Panowie doskonale zdaje sobie sprawę ze mam duże straty ciepła, ale myślę ze 25 kw powinno sobie z nim radzić. Ok, nie bde WAm juz zawracał głowy. Zobaczę jak zmienię opał. Myślałem ze groch 920 zł za tonę będzie ok. Widocznie się myliłem :D Obecna temp. to 50 stopni a w pomieszczeniach 22 stopnie. Jeszcze raz dziękuje za pomoc.

wykres 2.jpg

Hej Piterman!!!

Mam do Ciebie pytanie. Czy aby na pewno masz włączony tryb Pid? Bo po moich obserwacjach doszedłem do wniosku ze przy trybie pid kocioł nie podbije temperatury o 10 stopni względem zadanej. U mnie wygląda to tak że nie zależnie czy ustawie 50 czy 60 stopni, kocioł zawsze utrzymuje temp. równą z tą zadaną. Nawet teraz przy plusowej temp. zewnętrznej. Zastanawiam się czy masz może tak ustawioną temperaturę na wykresie dobowym. Co godzinę. Sam podniesioną o 10 stopni, a następnie obniżoną. Sam już nie wiem, opał zmieniłem, u kolegi pali się pięknie i jest wysoko energetyczny. Może inni użytkownicy mają podobnie jak ja? :D

Pozdrawiam

Cześć

u mnie wykres może być inny ze wzgledu ma zawór 4D którym steruje ALIGATOR,wygląda to tak:

po obniżeniu temperatury na kotle do 46C strownik zaczyna sie rozpędzać -zawór 4D jest wtedy otwartu prawie na ful żeby utrzymać żądaną temp za zaworem 45C

w momencie gdy temp, na kotle rośnie aligator przymyka zawór 4D żeby nadal utrzymać żądaną temp 45C

czym wyższa temp na kotle ...tym bardziej zawór 4D jest przymykany

dlatego kocioł bardzo szybko dochodzi do ządanej temp. a nawet ją przewyższa bo ma coraz mniej wody do ogrzania.... po czym przechodzi w podtrzymanie

dlatego wykres jest tak pofalowany

temp na kotle obecnie mam ustawioną na stałe 56C

srerownik w rozpędzie podgrzewa do 63C

temp za zaworem która idzie na grzejniki też stała 45C

PID włączony

pewnie gdybym wyłączył aligatora i w układ na grzejniki szło całe wytworzone ciepło ....kocioł tez chodziłby wtedy nonstop,

najwieksze dobowe zużycie jakie zanotowałem to 4800s pracy podajnika czyli jakieś niecałe 30Kg grochu na dobe

z tym ze temp w domu w granicach 21 C

• 3 weeks później...
Cześć

u mnie wykres może być inny ze wzgledu ma zawór 4D którym steruje ALIGATOR,wygląda to tak:

po obniżeniu temperatury na kotle do 46C strownik zaczyna sie rozpędzać -zawór 4D jest wtedy otwartu prawie na ful żeby utrzymać żądaną temp za zaworem 45C

w momencie gdy temp, na kotle rośnie aligator przymyka zawór 4D żeby nadal utrzymać żądaną temp 45C

czym wyższa temp na kotle ...tym bardziej zawór 4D jest przymykany

dlatego kocioł bardzo szybko dochodzi do ządanej temp. a nawet ją przewyższa bo ma coraz mniej wody do ogrzania.... po czym przechodzi w podtrzymanie

dlatego wykres jest tak pofalowany

temp na kotle obecnie mam ustawioną na stałe 56C

srerownik w rozpędzie podgrzewa do 63C

temp za zaworem która idzie na grzejniki też stała 45C

PID włączony

pewnie gdybym wyłączył aligatora i w układ na grzejniki szło całe wytworzone ciepło ....kocioł tez chodziłby wtedy nonstop,

najwieksze dobowe zużycie jakie zanotowałem to 4800s pracy podajnika czyli jakieś niecałe 30Kg grochu na dobe

z tym ze temp w domu w granicach 21 C

Witam, mam dokładnie taki sam zestaw jak w temacie tego postu i podobnie się zachowuję jak u Ciebie.

Na piecu ustawione 60'C do 65'C a zawór 4D na 55'C i piec przegrzewa do max 72'C po czym temperatura spada do około nawet 50'C i znowu rośnie.

W domu wszędzie termostaty, podejrzewam że przy stałym odbiorze sterownik trzymał by temperaturę w zakresie +/-5 'C. A przez zawór 4D i termostaty wahania są większe.

Miałeś może kiedyś sytuację żeby kociołek Ci się nagrzał do 90'C i włączył się alarm??

Hej

witam następnego użytkownika kotła Witkowskiego:)

miałem raz akcje że mi kocioł zagotował wode ale to raczej z mojej winy,

paliłem na ruszcie awaryjnym i przed spaniem nawaliłem węgla ,

obudził mnie alarm i odgłosy bulgotania,

bardzo szybko wzrasta temperatura na tym dodatkowym ruszcie.

Na podajniku nigdy mi sie nie zdarzyło.

I jak Ci sie sprawuje kociołek?

Hej, Kociołek sprawuje się dobrze, w tej chwili spalam jakieś 25-30 kg/dobę, wydaje się dużo ale dom mam nieocieplony póki co więc moim zdaniem nie jest źle.

Odnośnie rusztu awaryjnego to przez jakiś tydzień wrzucałem na niego drewno i paliłem razem z ekogroszkiem, ale odradzam, szkoda pieca.

Jak dmuchawa podawała powietrze to było o.k., drewno się paliło i temp szybko wzrastała ale jak po nagrzaniu piec przechodził w stan podtrzymania z powodu braku tlenu z drewna robił się dosłownie węgiel drzewny, na ściankach kotła osadzała się smoła, a po zmieszaniu się z nią pyłu robiła się twarda skorupa na ściankach kotła. Szkoda kotła na takie coś. Mam dostęp do dużej ilości suchego sezonowanego drewna ale niestety palenie nim w kotle razem z podajnikiem nie sprawdza się.

Odnośnie cobry to działa super, chociaż mam takie coś że niekiedy pomimo ustawionej temp na CWU 45'C dogrzewa mi nawet do 60 'C.Nie wiem czym to może być spowodowane, Krokodylek też śmiga że hej.

Też masz tak, że czujnik za zaworem 4D pokazuje Ci temperaturę wyższą o 2-3 'C niż na kotle? U mnie tak jest niestety.

A tak poza tym to niż zamontowałem kociołek to już miałem zaliczona jedną wizytę serwisu Witkowskiego, zapomnieli przepalić otwór w płaszczu pod króciec zasilający :jawdrop:

Piterman, a jakie masz obecnie ustawienia w kotle? Robią Ci się spieki? Ile spalasz obecnie?

Hej

przed nadejściem mrozów miałem spalanie około 21kg,

obliczyłem sobie że około 185s to 1kg grochu,wychodziło mi wówczas 3800s

teraz podbiłem temperature na kotle do 55 stopni a za zaworem 4D 45stopni

dzisiejsze moje ustawienia :

podawanie 5

pauza 40

dmuchawa 80/5

minimalna moc 2

właczony PID

przy takich ustawieniach poprzednio brał mi w granicach 27kg na dobe

spieki sie robią jak mocniej dmucha na dworze ,

w moim przypadku CWU grzeje do ustawionej 45c i wyłancza pompe,

za zaworem kokodyl precyzyjnie utrzumuje tem z dokładnoscią do 0,5C

2013-01-14 20.00.45.jpg

2013-01-14 20.02.26.jpg

2013-01-14 20.02.11.jpg

• 6 months później...

Jakie powinno być ciśnienie w naczyniu przeponowym podłączonym do bojlera?:confused:

hydrofor pompuje mi ciśnienie do 3,5 bar,

mija rok użytkowania tego ustrojstwa i przydałby sie mały przegląd .

PS.kociołek sprawuje sie dobrze, obecnie pracuje w trybie letnim ,spala niecałe 3 kg na dobe :)

opał na przyszły sezon grzewczy już kupiony, ponoć mniej spiekalny od Chwałowic ale i cena wyższa bo 980 za tone z przywózką ,workowany po 30kg.

Jakie powinno być ciśnienie w naczyniu przeponowym podłączonym do bojlera?:confused:

hydrofor pompuje mi ciśnienie do 3,5 bar,

mija rok użytkowania tego ustrojstwa i przydałby sie mały przegląd .

PS.kociołek sprawuje sie dobrze, obecnie pracuje w trybie letnim ,spala niecałe 3 kg na dobe :)

opał na przyszły sezon grzewczy już kupiony, ponoć mniej spiekalny od Chwałowic ale i cena wyższa bo 980 za tone z przywózką ,workowany po 30kg.

A co chcesz kombinować po roku ? :)

Za 920 mogłem ci bobrka podrzucić + koszt paliwa

A co chcesz kombinować po roku ? :)

Za 920 mogłem ci bobrka podrzucić + koszt paliwa

Był taki pomysł zeby kupić u Ciebie eko ale z tego co pamiętam na stronie masz cene 1020zł, do tego dojdzie koszt dowozu ....

wybrałem więc bobrka z lokalnego składu który był wysuszony po tygodniu upałów i wtedy dopiero kazałem sobie naworkować :)

Z tego co mi wiadomo naczynie podłączone do bojlera ma za zadanie chronić go przed różnicą ciśnień ,żeby emalia nie pekała,ma on taki wentyl jak do pompowania kół no i chyba trzeba tam utrzymywać odpowiednie ciśnienie ....jakie??

ide szukać jakiś manometr i zmierze jakie jest obecnie ciś w tej bańce.

• 10 months później...

Witam po dłuższej przerwie!

Piszę do Was z prośbą abyście podzielili się swoimi doświadczeniami w ogrzewaniu jedynie CWU w sezonie letnim. Czy macie jakieś najbardziej adekwatne ustawienia dla naszej Cobry. Mi przy niewielkim (120l) zbiorniku, oraz przy zasypie całego zasobnika (ok 130kg) wystarcza na ok 4 tyg. A jak jest u Was? Pozdrawiam

• 4 months później...

Witam!

Jestem użytkownikiem kotła Kmb-rp plus 19 KW. Pracuje on w układzie otwartym na wymienniku ciepła. Grzeję domek parterowy z poddaszem użytkowym w konstrukcji szkieletowej 120 m2 + CWU 140 litrów. Udział w grzaniu biorą : na parterze 4 obwody podłogówki ( łącznie jakieś 30 m 2) + salon 37 m2 ( dwa grzejniki 120x60 C22), na górze 3 pokoje, które mają po15 m2 a w nich grzejnik 100x66 C22 + łazienka 10 m2 ( grzejnik rurkowy). Obecnie góra jest odłączona bo jeszcze ją wykańczam. Mam problem ze szlakowaniem, spiekaniem, niedopalaniem ekogroszku 27 MJ ( kopalnia Wesoła z Mysłowic). Piec ustawiony na 50 stopni, Moc 50 %, krotność 8 . Oto kilka zdjęć przedstawiających całą sytuację. Bez tytułu.jpg2014-11-12_17-52-53_655.jpg2014-11-12_17-52-59_817.jpg2014-11-12_17-53-06_689.jpg2014-11-12_17-53-13_517.jpg Z góry dziękuję za pomoc.