Jarecki79 30.11.2014 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 A tak swoją drogą, wie ktoś do czego dokładnie są te ustawienia poniżej (kod 3111 w aktualnym sofcie ze strony EM) [ATTACH=CONFIG]291762[/ATTACH] Wybór podajnika tłok / ślimak - rysunke do tłoka, więc jak nie masz kontraktona, to szybko wywali alarm. resztę Timon wyjaśnił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinjulio 30.11.2014 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Jarecki79, Jest jeszcze jakaś szansa na sterowanie Cobrą przez internet? Włodek zajmuję się jeszcze tworzeniem lub modyfikacją softów dla EM, Dawno go tutaj już na forum nie widziałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterman 30.11.2014 21:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Nie za ubogie masz te ustawienia podawania węgla?? To jest 1:18. Ja mam obecnie 1:8, w zeszłym roku miałem nawet 1:5. Jaki masz aktualnie soft w Cobrze? Hej, soft jest A33N ...najnowszy ze strony EM, nie wiem czy to są ubogie nastawy po prostu przy takich spala mi w miarę dobrze i trzyma ustawiona temperaturę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 30.11.2014 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Jarecki79, Jest jeszcze jakaś szansa na sterowanie Cobrą przez internet? Włodek zajmuję się jeszcze tworzeniem lub modyfikacją softów dla EM, Dawno go tutaj już na forum nie widziałem Tego nie wiedzą najstarsi Indianie. Możliwość techniczna jest-, pytanie kto to ma zrobić i w jakim czasie. Nie wiem też jakie zdanie ma na to E-M, ja aktualnie jak ktoś sobie życzy sterownik E-M polecam ze Skorpionem, jest tańszy a chodzi tak samo, ostatnie skorpiony też mają wyjścia rs.. ale nieoprogramowane.... niedługo ma być podobno nowsza wersja skorpiona po delikatnym liftingu. Moim zdaniem cobra jest za droga w stosunku do tego, co oferuje, bardzo liczyłem swego czasu na ten internet i się zawiodłem. Z kotłem ostatnia cobra jakoś wiosną jechała a tak co jakiś czas ze skorpionem cosik jedzie. Iryd się fajnie rozwinąłi oferuje sporo więcej (4pompy, mieszacz, strefy na każdą pompę, rozbudowa o czujnik spalin, pogodowy na c.o., podłogówkę, 2panele domowe, Włodek już trochę dat naobiecywał, ostatnimi czasy próbowałem dzwonić, to tel.wyłączony, na maile też mi nie odpisał, więc nie wiem o co chodzi. Z netem jak ktoś chce, to albo idzie na bruli albo na spp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinjulio 30.11.2014 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Tylko co z Cobrą zrobić??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinjulio 30.11.2014 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Piterman, no to nieźle, jak Ci to wystarczy. Wykres to masz fajny, u mnie też już lepiej (wcześniejszy soft) ale do Twojego daleko.Co byś doradził? P.S.Testowałeś może kiedyś soft w wersji S? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 30.11.2014 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Tylko co z Cobrą zrobić??? Sterownik jest ok, na stabilnej instalacji bez skoków i na dobrym palniku chodzi fajnie. Co do alligatora, to chwilami odnoszę wrażenie,że te softy względem siebie kiepsko się dogadują (alligator-cobra) Wiesz, producentem i gwarantem jest Elektro-Miz, więc pytania to raczej do nich trzeba kierować. Ja swoją prywatną cobrę sprzedałem i z tego co wiem chodzi na rynnie, chyba radzi sobie na niej najlepiej z trójki spp,bruli,cobra.. bruli jak dobrze kojarzę robi za podgląd a pracuje cobra a spp powędrowało na kocioł zakładowy u tego kolegi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinjulio 30.11.2014 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 "Co do alligatora, to chwilami odnoszę wrażenie,że te softy względem siebie kiepsko się dogadują (alligator-cobra)" Tutaj się z Tobą muszę zgodzić. Wg mnie one się wcale nie dogadują, każdy pilnuje swojego. Dlatego odłączyłem aligatorka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 01.12.2014 00:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 martinjulioja latem grzałem CWU na sofcie oficjalnym 33n ale potem jak rozkręciłem kalafiory to sie zaczęły problemy z koksowaniem i wrzuciłem S-kę. i jak ręką odjął. mam wersję z odblokowanymi ustawieniami więc mogę ją ustawić w dowolny sposób a nie jak wychodzły softy do testów na sztywno pod zestaw.myslę że mozesz zejść niżej z mocą maksymalną u siebie bo masz zbyt duży zapas jeszcze i zapewne nadal się odstawia.zgadzam się z Jarkiem odnośnie tego jak Cobra sobie radzi z instalacjami i uważam że nie tylko aligator na nia źle wpływa ale i zwykły zawór z siłownikiem powoduje że zaczyna fiksować mocniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterman 02.12.2014 19:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 Ponizej wykresy z dzisiaj: [ATTACH=CONFIG]292197[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]292198[/ATTACH] Ale co? polepszyło się?...bo wykresu coś nie widać wrzucam swoje zrobione przed chwilką : zrobiło się zimniej na dworze to i spalanie wzrasta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinjulio 02.12.2014 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 (edytowane) Jeszcze raz wklejam wykresy, ustawienia z wczoraj: Zmniejszyłem moc minimalną na 1%, zmieniłem podawanie ale wykres był dużo gorszy (większe fale), a poza tym pojawił się ogromny twardy spiek. w związku z tym powróciłem do wcześniejszych ustawień i dziś było tak: Rano jak pobór ciepła był mniejszy to były fale, po południu natomiast było lepiej. Ale to dalej nie to co u kolegi Piterman Macie jakieś rady co by tu zmienić? Poza tym spalanie wydaje mi się, że jest też bardzo wysokie, jak na obecną pogodę. Palę Retopalem w domu 21-22 C. Tyle mi spalało w zeszłym roku jak na zewnątrz było -15 C. Temp. spalin pomiędzy 110 C a 140 C. Jak myślicie nie za niska? Dodam, że na kominie już w zeszłym roku pojawiły się wykwity i mokre plamy, na szczęście tylko na zewnątrz bo komin jest tylko dobudowany do domu (zwykła cegła bez ocieplenia) - Nie przejmuję się tym gdyż w przyszłym roku rozpoczynam przebudowę i będę stawiał nowy komin ceramiczny - mam tylko nadzieję, że wtedy wykwity i plamy mi nie grożą. Jak myślicie??? Edytowane 2 Grudnia 2014 przez martinjulio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinjulio 02.12.2014 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 Ale co? polepszyło się?...bo wykresu coś nie widać wrzucam swoje zrobione przed chwilką : [ATTACH=CONFIG]292323[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]292324[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]292325[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]292326[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]292327[/ATTACH] zrobiło się zimniej na dworze to i spalanie wzrasta Piterman, próbowałem też Twoich ustawień, ale dla mnie zbyt ubogie, piec nie mógł się zagrzać Może gdybym ustawił tak jak ty 50 C to wykres też byłby taki płaski jak Twój. Niestety dla mnie to za nisko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinjulio 02.12.2014 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 martinjulio ja latem grzałem CWU na sofcie oficjalnym 33n ale potem jak rozkręciłem kalafiory to sie zaczęły problemy z koksowaniem i wrzuciłem S-kę. i jak ręką odjął. mam wersję z odblokowanymi ustawieniami więc mogę ją ustawić w dowolny sposób a nie jak wychodzły softy do testów na sztywno pod zestaw. myslę że mozesz zejść niżej z mocą maksymalną u siebie bo masz zbyt duży zapas jeszcze i zapewne nadal się odstawia. zgadzam się z Jarkiem odnośnie tego jak Cobra sobie radzi z instalacjami i uważam że nie tylko aligator na nia źle wpływa ale i zwykły zawór z siłownikiem powoduje że zaczyna fiksować mocniej. timon120777, a mógłbyś użyczyć Twojej wersji Cobry do przetestowania? Może u mnie też się lepiej sprawdzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinjulio 02.12.2014 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 Jest może na forum ktoś jeszcze kto ma Witkowskiego z Cobrą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trammel 02.12.2014 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 mam tylko nadzieję, że wtedy wykwity i plamy mi nie grożą. Jak myślicie??? Myślę, że nie. U mnie można na rurze rękę położyć - i komin suchy jest. Sprawdzałem wyczystkę - żadnych skroplin i trochę sadzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 03.12.2014 01:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 martinjuliona jednym ze zdjęć zauważyłem że masz załaczone ADcweź to wyłącz w pierony i zobacz jak na samym PID-zie będzie chodziło. ADc jest dobre do stałego odbioru ciepła a u Ciebie chyba tak nie jest i kocioł wariujejak chcesz mój soft to pisz na priva to Ci wyślę na maila. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinjulio 03.12.2014 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 Wykresy z dzisiaj, niestety się pogorszyło, jechałem cały dzień na samym PIDzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinjulio 04.12.2014 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 Timon, dzięki za soft, ja już kiedyś S-kę testowałem - dostałem od Jareckiego, ale wtedy pracowałem z aligatorem i strasznie pofalowany wykres miałem. Mam nadzieję, że teraz bez alligatorka uda mi się tak ustawić kocioł aby pracował bez odstawiania się. Na obecnym sofcie mam ustawiania:podawanie: 4sprzerwa: 36snadmuch: 75-5% Po wgraniu S-ki mam zostawić takie jakie są w tym sofcie i regulować % mocy czy może mam w 3111 zmienić na te ustawienia jakie obecnie mam? Jak dokładnie działa ta korekcja mocy, np. jeżeli ustawię sobie -20% to kociół zwiększa przerwę w podawaniu i siłę nadmuchu? Czy może jest inaczej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinjulio 04.12.2014 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 Tak to wyglądało dzisiaj: Wieczorem wgrałem soft od Timona (S-ka) zobaczymy jak pójdzie. P.S. pomału wydaje mi się, że mojego kotła nie da się ustawić tak aby pracował ciągłe, bez odstawiania się Ale zobaczymy na S-ce. A tak swoją drogą to dla ciągłego palenia lepsza jest sytuacja: a) temp. na kotle 60C, na zaworzę 4D ręcznym 55C b) temp. na piecu 55C, zawór otwarty na maxa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 05.12.2014 00:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 nastawy na S-ce są pod mój kociołprzestaw na swoje i od tego zacznij.korekta na minus obniża moc nadmuchu i wydluża przerwę podawania dla mocy maksymalnej i od tego przelicza całą resztę. myślę że powinieneś ustawić wyżej zadaną np na 65st i przyciąć na zaworze ewentualnie wypróbować pogodówkę i obnizyć temperaturę zasilania otwierając zawór na maksa i potem ocenić który sposób na Twoją instalację jest lepszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts