Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mój nowy kocioł KMB-RP PLUS 19kW + COBRA PID + aligator

piterman

Recommended Posts

• Odpowiedzi 116
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cześć

Tak na szybko.

Termostat powinien być podłączony do Alligatora, jak ma sterować obiegiem za nim

Musisz uaktywnić jego pracę

Dalej nastąpiła po dyskusjach z Wlodkiem zmiana i masz 2wersje (na tym stanęło, jak pamiętam):

1. Albo obniżasz o np. 10st.c za zaworem nastawę na czas utrzyamnia temp. powietrza i pompa idzie non stop

2. Albo schodzisz na maxa, aby zamknąć zawór i wyłączyć pompę za zaworem na czas utrzymania temp. powietrza

Cześć Jarecki79:)

termostat jest prawidłowo skonfigurowany bo na wyświetlaczu zmienia mi sie ikonka gdy jest włączony / wyłączony

ustawiłem tem. za zaworem max w dół ...dało sie na 25C i pompa CO zaczeła reagować na sygnały z termostatu to znaczy włącza ją i wyłącza...ale jest to bez sensu bo zawór wtedy jest zamkniety i pompa miesza tylko zimną wodą:(

zaraz wypróbuje drugi sposób tylko musze poczekać na spadek temp. w obiegu

Obniżyłem nastawy temperatury za zaworem o 10C od żądanej 45C , obecnie pompa CO chodzi nadal nonstop ale zawór 4D reaguje na polecenia terostatu :)otwierając dopływ gorącej wody gdy temp spadnie ponizej ządanej ....lub zamykajac obieg CO w przypadku wystarczającej temp w pomieszczeniach ,

myśle ze da to jakieś oszczędniości w ilosci spalaonego paliwa :)

• 3 weeks później...

mineło troche czasu w którym mój piec testowany był pod wzgledem palenia na ruszcie dodatkowym(awaryjnym?)

moge powiedzieć ze testy wypadły pomyślnie ,węgiel spalał sie bardzo dobrze a sterownik utrzymywał żądaną temperature ,raz tylko przesadziłem z dołozeniem węgla na noc i włączył sie alarm,

niestety węgiel jest jakiś bardzo smolisty i osadził mi na sciankach warstwe czarnego osadu.

Od tygodnia pale już ekogroszkiem i widze że osad powoli czyści sie ze scianek kotła

obecne ustawienia mam:

CO 55C w strefie czasowej w nocy obniżone O 5C

CWO 45C w strefie czasowej grzanie tylko przez 2 godziny

temperatura za zaworem 44C(-11),załanczanie pompy 42C

podawanie 6,przerwa 30

dmuchawa 85/5

PID i ADC włączone

termostat pokojowy 22C włancza CO w godzinach od 16 -24 i od 8-11 i to przy obecnych temp.wystarcza

na tych ustawieniach wsypując 1 worek eko ,zwarzone 29kg suchego grochu, wystarcza to na ponad 2 dni palenia,w tym czasie podajnik wychulał 5341s co po przeliczeniu wychodz 185s pracy podajnika = 1kg grochu,

dziś zasypałem ponownie 29kg i jesli wynik sie powtórzy przyjme to za pewne dane.

Jak do tej pory jestem bardzo zadowolony z pieca i sterowników ,jedyny mankament to głosna praca podajnika w nocy do którego jak czytałem trzeba sie przyzwyczaić,moze jak zasypie cały kosz grochem chrupanie podajnika będzie mniej słyszalne.

Edytowane przez piterman

• 1 month później...

Michał_a napisał:

"Nie chcę zaśmiecać forum i zakładać nowego tematu. Zauważyłem że w tym temacie poruszacie także kwestie Cobry Pid. Jestem posiadaczem Kotła Witkowski KMB-RP Plus ze sterownikiem Cobra, palnikiem ślimakowym Eko- energia. Niestety jestem laikiem w kwestii sterowania pracą piecy CO. Moim problemem jest ciągle niedopalony ekogroszek w popielniku. Praktycznie nie dokonywałem żadnych zmian w ustawianiach sterownika. Z tego co widzę Cobra jest zaktualizowana do najnowszej wersji softu. Może napisze jaki mam aktualne ustawienia.

Podawanie pauza 25

Podawanie praca 8.0

Dmuchawa- zakres 10-90

Włączony tryb ADC

Proszę o jakieś wskazówki co do ostawień. Niestety z racji wykonywanej pracy nie jestem wstanie obserwować procesu spalania. Z góry dziekuję za pomoc."

Moja sugestia zmiany nastawień, aby wsio grało:

Spróbuj jak u kolegi Piterman, bo nastawy fabryczne sa bardzo bogate i raczej dla kotła 50kW.....

czyli 6sek podawanie / 30sek pauza

dmuchawa max.90%, dmuchawa min 5-7%

Włącz samo PID

U mojego kolegi fajnie pracuje na min. nastawie nadmuchu 10% i na ustawionej mocy minimalnej 1,5%

Michał_a napisał:

"Nie chcę zaśmiecać forum i zakładać nowego tematu. Zauważyłem że w tym temacie poruszacie także kwestie Cobry Pid. Jestem posiadaczem Kotła Witkowski KMB-RP Plus ze sterownikiem Cobra, palnikiem ślimakowym Eko- energia. Niestety jestem laikiem w kwestii sterowania pracą piecy CO. Moim problemem jest ciągle niedopalony ekogroszek w popielniku. Praktycznie nie dokonywałem żadnych zmian w ustawianiach sterownika. Z tego co widzę Cobra jest zaktualizowana do najnowszej wersji softu. Może napisze jaki mam aktualne ustawienia.

Podawanie pauza 25

Podawanie praca 8.0

Dmuchawa- zakres 10-90

Włączony tryb ADC

Proszę o jakieś wskazówki co do ostawień. Niestety z racji wykonywanej pracy nie jestem wstanie obserwować procesu spalania. Z góry dziekuję za pomoc."

Moja sugestia zmiany nastawień, aby wsio grało:

Spróbuj jak u kolegi Piterman, bo nastawy fabryczne sa bardzo bogate i raczej dla kotła 50kW.....

czyli 6sek podawanie / 30sek pauza

dmuchawa max.90%, dmuchawa min 5-7%

Włącz samo PID

U mojego kolegi fajnie pracuje na min. nastawie nadmuchu 10% i na ustawionej mocy minimalnej 1,5%

Wielkie dzięki za pomoc. Zmienię ustawienia i zobaczymy czy będzie ok.

Pozdrawiam

Witaj Michał_a

Fajnie ,że jest ktoś na forum z takim samym kociołkiem:)

zachęcam innych użytkowników kotła Witkowski KMB-RP Plus do opisywania swoich ,ustawień ,problemów czy innych uwag w tym temacie ,

moje obecne ustawienia :

55 CO

5 sek podawanie/40 pauza

dmuchawa 80/5

min moc kotła 1

PID włączony

dmuchawa ustawiona max 80 bo przy moim grochu z Chwałowic większy nadmuch powoduje tworzenie sie "kalafiorów" ze spieczonej szlaki,

pozatym nie wydmuchuje mi żaru z palnika ,

Jarecki79 ....próbowałem wyłączyć samo ADC ale nie widze takiej opcji ,PID można wyłączyć a ADC nie.

soft A.31b

Witam,

zmień soft na A32, ADC wyłączysz jeśli zmienisz na PID lub PID wył.

Pozdrawiam

Dzieki za podpowiedz

nowy sofcik wgrany:)

czyli to ADC jest poprostu wyłączone przy wlączonym lub wyłączonym PID?

mi ADC w tej chwili wogóle nie jest potrzebne bo mam jednolity opał kupiony na cały sezon grzewczy

Dzieki za podpowiedz

nowy sofcik wgrany:)

czyli to ADC jest poprostu wyłączone przy wlączonym lub wyłączonym PID?

mi ADC w tej chwili wogóle nie jest potrzebne bo mam jednolity opał kupiony na cały sezon grzewczy

ADC- dla stałego odbioru ciepła, czyli jak masz termostat, albo mocno poszatkowaną dobę strefami czasowymi- to przełączasz na pid

Ja akurat mocno jestem przyzwyczajony do trybu PID.

PID wyłączone jest na wyjątkowo paskudne paliwo, z którym automat sobie nie poradzi.

Witam!!!

Panowie mam kolejny problem :-) Teraz pięknie dopala mi się opał, podajnik nie przesypuje. Zgodnie z poradą Jareckiego wprowadziłem sugerowane ustawienia. Rozpalam ręcznie piec do zadanej temperatury (55 stopni) i przechodze na automat. Waracam do kotłowni za kilka minut i temperatura spada. Piec nie może dojść do temperatury zadanej. Macie jakieś wskazówki

Pozdrawiam Michał_a

Edytowane przez Michał_a

Witam!!!

Panowie mam kolejny problem :-) Teraz pięknie dopala mi się opał, podajnik nie przesypuje. Zgodnie z poradą Jareckiego wprowadziłem sugerowane ustawienia. Rozpalam ręcznie piec do zadanej temperatury (55 stopni) i przechodze na automat. Waracam do kotłowni za kilka minut i temperatura spada. Piec nie może dojść do temperatury zadanej. Macie jakieś wskazówki

Pozdrawiam Michał_a

Jakim grochem palisz?

u mnie kocioł bez problemu osiąga zadaną temp 58C a nawet nieco wyższą bo dochodzi do 61C i dopiero zmniejsza moc,na grzejniki mam ustawioną tem 48C

pale grochem z Chwałowic, obecne zużycie to 21kg i rośnie bo i temperatura na dworze coraz niższa,

może spróbuj ustawić wyższą temp żądaną i zobacz czy piec będzie podawał groch i dmuchał .;

Teoretycznie dostawca twierdzi ze ekogroszek jest z kopalni Julian. Nawet pokazywał mi kwity, ale pewności 100% nie mam. Regulowałem prace dmuchawy, wszystko ładnie pięknie recznie udaje mi się rozpalić ale kiedy przechodzę na automat to temp. spada. A mam do Ciebie pytanie Piterman, czy masz wprowadzone własne ustawienia i wlączony Pid czy całkowicie wyłaczony? :)

Dzieki wieki za pomoc Piterman! Jestem naprawde wdzięczny. Mam jeszcze pytanie czy kocioł pracuje u Ciebie cały czas czy przechodzi na podtrzymywanie. Jesli tak to przy jakiej temperaturze przechodzi w stan podtrzymywania? U mnie nareszcie dobil do temp. zadanej ale nie przechodzi w stan podtrzymania

Pozdrawiam

U mnie wygląda to tak:

kocioł rozpędza sie stopniowo aż osiąga 100% mocy,

dobija do temp 61-62C i przechodzi w podtrzymanie gdzie spada do 2%

po spadku do temp 48C zaczyna znowu sie rozpędzać aż osiągnie 62C

i tak cyklicznie mniejwiecej co godzine

jak masz mozliwość to wejdz w kod 1203 i zrób zdjęcie wykresu pracy kotła i go tu wzruć,

ja wieczorem zrobie zrzut wykresu u siebie i też go tu wrzuce

A czy można obejrzeć wykres temperatury za zaworem mieszającym?

Cobra to niestety nie bruli i nie ma tak wielu wykresów do podglądniecia...nie wspomne o braku internetu:(

ale akurat za zaworem mieszającym nic sie ciekawego nie dzieje ....u mnie była by to prosta linia na poziomie 45C z odchyłką +/- 1 C

Edytowane przez piterman

wykresy pracy mojego kociołka przy ninimalnej i maxymalnej temperaturze

Witam!!!

Mój wykres wygląda zupełnie inaczej :/ dzwoniłem do Witkowskiego, polecił mi zwiększyć dawkę opału. Niestety to nic nie dało. Sam juz nie wiem co zrobic. Moje aktualne ustawienia to:

przerwa podawania: 30

podawanie: 15

dmuchawa: max 90 min 10

Wykres.jpg