Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mój nowy kocioł KMB-RP PLUS 19kW + COBRA PID + aligator

piterman

Recommended Posts

• Odpowiedzi 116
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Iryd PID:

Nie wiem czy masz ekoenergię, możesz nie mieć, tylko tańszy zamiennik z kwadratowym paleniskiem (zobacz czy na palniku jest jakaś tabliczka znamionowa), jego lepiej prowadzić w dwustanie (ten kwadratowy zamiennik).

Da się z PID-em jak będziesz miał "miękkie" groszki, czyli zwykły Jaret, Retopal, max. Jaret Plus albo Anmag

Ograniczeniem mocy robisz tyle, że to co masz wpisane dla 100%mocy jest ściągane,,, np. dla 100%mocy masz. 30sekund pauzy i nadmuch 21bieg, to strzelając z sufitu ustawienie ograniczenia mocy na 50% oznacza,że sterownik nie dobierze więcej jak np. bieg 12 i zrobi pauzę 60sekund, masz to napisane na dole ekranu jak wprowadzasz to ograniczenie.

Ograniczenie mocy daj na 100%

Dla 100%mocy wpisz sobie pauza 0minut,30sekund, nadmuch dla dmuchawy WPa06 ok. 17bieg

dla 1% mocy wpisz sobie pauza 2minuty,30sekund, nadmuch 3bieg

Podtrzymanie możesz dac co 15minut, przedmuch na 10sekund, krotność 2

Czas pracy podajnika wprowadź 5sekund

W menu kodowym 10 dla palnika żeliwnego zmień:

- przedłużenie pracy PID 1st.C (jak swojego węgla nie da się spalić na pid, to później zrobisz tutaj pid-wyłączony)

W menu kodowym 99 zmień pod palnik żeliwny:

- obniżenie mocy dmuchawy 2biegi

- podbicie obrotów dmuchawy 3biegi

- czas podbicia obrotów 10sekund

Palnik to ekoenergia napis przetłoczony jest na żeliwnej obudowie ślimaka. Parametry od pana Jareckiego wbite w sterownik. Jak wcześniej próbowałem obniżać czas podawania to wywaliło mi zabezpieczenie termiczne i wypluwał eko groszek przez 5 min. Może wtedy kopiec z żarem obniżył się za nisko albo czujka jest w złym miejscu usytuowana. Przymocowałem ją na przylge na żeliwnej obudowie ślimaka między kotłem a zasobnikiem obok wejścia wentylatora. Jutro napiszę o efektach nowych nastawów.

Pozdrawiam

Witam.

Spalanie polepszyło się bez porównania. Nastawy wedle zaleceń P. Jareckiego. Oto efekty. 2014-11-17_17-41-02_405.jpg2014-11-17_17-41-53_442.jpg. Trochę jeszcze szlakuje ale ta szlaka jest bardziej rozpadająca się. Czy mogę jeszcze coś polepszyć czy to już max z tego mojego ekogroszku ?

Podziękowania dla P. Jareckiego.

Polecam się w tematach branży stoczniowej.

• 2 weeks później...

Witam,

mam dokładnie taki sam zestaw jak w temacie postu, grzeje już 3 sezon i dalej jednego nie potrafię ustawić: ABY PIEC TRZYMAŁ STAŁĄ TEMPERATURĘ.

Na piecu mam ustawione 60 C, a kocioł grzeje w zakresie 45 C - 70 C, Na wykresach cały czas raz górka, raz dołek - i to nie ważne czy na 2 stanie, PID, ADC, czy na sofcie S.

Dom mam 160m2 - nieocieplony, zasobnik CWU 160l, w domu ciepło 22 C, za zaworem 3D ustawione 55 C - steruje nim Alligator.

Groch Retopal, spala się dobrze, spieków nie ma.

Macie dla mnie jakieś rady, już sam nie wiem co robię źle.

Piterman jak tam u Ciebie zestaw się sprawuje?

Witam,

mam dokładnie taki sam zestaw jak w temacie postu, grzeje już 3 sezon i dalej jednego nie potrafię ustawić: ABY PIEC TRZYMAŁ STAŁĄ TEMPERATURĘ.

Na piecu mam ustawione 60 C, a kocioł grzeje w zakresie 45 C - 70 C, Na wykresach cały czas raz górka, raz dołek - i to nie ważne czy na 2 stanie, PID, ADC, czy na sofcie S.

Dom mam 160m2 - nieocieplony, zasobnik CWU 160l, w domu ciepło 22 C, za zaworem 3D ustawione 55 C - steruje nim Alligator.

Timon120777, Jarecki79, Karoka65 potraficie coś doradzić??

Hej,

jak na razie wszystko działa u mnie bardzo dobrze i jestem jak najbardziej zadowolony :)

co do Twojego problemu to zauważyłem że jeżeli jest duża różnica w temp. na piecu i za zaworem 3D to wtedy wykres mocno faluje ,

spróbuj takiego ustawienia ....na piecu ustaw 56 a za zaworem 55,

wiem że wtedy traci sens stosowanie krokodyla ale przy tak małej różnicy temp wykres miałem zbliżony do lini prostej.

Jakie masz obecnie ustawienia na cobrze? i ile Ci spala na dobe ?

Edytowane przez piterman
błąd

Witam,

jak przeciąga to mu obniż moc maksymalną wtedy będzie bardziej płynnie. teraz jak ma dużo mocy i się bujnie to potem przeciągnie zanim zdąży zwolnić

ja mam moc maksymalną 1:8 i spokojnie się wyrabia bez przeciągania. zmniejsz też moc minimalną do 1-2%

Wyłączyłem Krokodyla, ustawiłem na piecu 55C i jest troszkę lepiej, ale to daleko od tego co widziałem u innych. Poniżej zdjęcia i aktualne ustawienia:

DSC_0979[1].jpgDSC_0981[1].jpgDSC_0980[1].jpg

Piterman, jak u Ciebie aktualnie wygląda wykres, jakie masz ustawienia, spalanie itp.??

A tak swoją drogą, wie ktoś do czego dokładnie są te ustawienia poniżej (kod 3111 w aktualnym sofcie ze strony EM):confused:

DSC_0970[1].jpg

jak przeciąga to mu obniż moc maksymalną wtedy będzie bardziej płynnie. teraz jak ma dużo mocy i się bujnie to potem przeciągnie zanim zdąży zwolnić

ja mam moc maksymalną 1:8 i spokojnie się wyrabia bez przeciągania. zmniejsz też moc minimalną do 1-2%

generalnie to miałem cały czas ustawioną moc minimalną na 3% ale strasznie szybko się groch wypalał i jak piec startował z podgrzaniem to długo trwało aż się zagrzał.

Dzisiaj było trochę zimniej, poza tym wyłączyłem alligatora i było dużo płynniej ale to jeszcze nie to co bym chciał.

Podpowiedzcie jak najlepiej ustawić min/max obroty dmuchawy oraz przesłonę:confused:

jeśli przy niskiej minimalnej wypalało szybko to może wina nadmiernego ciągu?

klapka na wiatraku jakaś jest odcinająca powietrze? może trzeba w RCK zainwestować?

dodatkowo wahania może powodowac praca instalacji, może aligatorek szaleje telepiąc zaworem i zmienia sie ilość zimnej wody idącej na kociołek. zanim zareaguje modul znów coś przestawi i odbiór maleje a kocioł nie zdąży wyhamować?

musisz poobserwować czy nie ma zależności

na szybko sobie nie przypomnę co dokładnie jest w menu 3111 ale na pewno modulacja dmuchawy i wyłączenie przedmuchów.

jak węgiel dobrze wypalony to nie ruszaj nic przy wiatraku, przesłona moim zdaniem powinna być otwarta całkowicie przy automacie

Na wiatraku nie ma nic, tylko przesłona ale ona jest obecnie otwarta na max-a. RCK czyli jakaś klapka , która się otwiera jak dmucha i zamyka jak nie dmucha?

Tak jak pisałem, w tej chwili aligatorek jest odstawiony a zawór 4D otwarty na full i jest dużo lepiej. Na razie obserwuję, później wrzucę fotkę z wykresem.

Przedtem miałem ustawione na piecu 60 C, a na zaworze, 55 C. Skoki temperatury były w zakresie nawet 40 C - 70 C - zależnie od odbioru ciepła.

Aligatorek nadzorował temp. i raz otwierał a raz zamykał zawór, starając się utrzymać zadane 55 C. Wtedy jak przegrzał to piecyk się odstawiał, a jak znowu startował to nie mógł ruszyć.

Dziwne było tylko to, że przy zadanej 55 C Cobra zaczynała grzać dopiero jak było 53-52 C, a 100% osiągała jak już temperatura spadała do 49-47 C. Wg mnie powinna zaczynać grzać jak temperatura zbliżała się do zadanej czyli już przy załóżmy 56 C. Mało tego jak już Cobra dogrzała do 55C to dalej dmuchała na 100% dopiero przy około 57 C obniżała nadmuch.

Nie wiem jak działa ten algorytm ale czy nie powinien on analizować jak szybko spada (bądź wzrasta) temperatura na piecu i na podstawie tego ustalać z jaką mocą ma grzać???

Teraz po odstawieniu krokodyla piecyk pracuje póki co cały czas w zakresie mocy pomiędzy 35 - 70%.

Jak rozumieć to 40% modulacji? I co oznacza ta wartość 5? Jak byłem w tym menu to podajnik zaczynał pracować a po chwili włączał się alarm i pisało że jest blokada podajnika.

martinjulio

algorytm działa z opóźnieniem i niestety czasem ten start do mocniejszego grzania jest opóźniony. w sofcie serii S działa to inaczej ale niestety nie wszedł do oferty producenta.

co do modulacji

powoduje ona zmianę mocy pracy dmuchawy w cyklu pomiędzy podaniami. im wyżej nastawiona modulacja tym wieksza różnica w pracy wiatraka. wraz z upływającym czasem pomiędzy cyklami wentylator zwalnia o określoną w oprogramowaniu wartość zależną od poziomu modulacji. jak ustawisz na 0 to będzie pracował z tą samą mocą. co do parametru 5 to nie pmiętam niestety. sugeruję jednak nie kręcić bo czasem można zepsuć nieświadomie.

Hej,

nie mogłem wcześniej wrzucić zdjęć bo rozmiar był za duży :)

teraz powinno być OK

wklejam zdjęcia z moimi ustawieniami:

[ATTACH=CONFIG]291910[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]291911[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]291912[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]291913[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]291914[/ATTACH]

zaznaczam że nie jesteśmy aż nadto ciepłolubni i tem. 21 stopni jet wystarczająca

a na noc i tak zakręcam grzejnik bo się lepiej wtedy śpi.

Nie za ubogie masz te ustawienia podawania węgla?? To jest 1:18.

Ja mam obecnie 1:8, w zeszłym roku miałem nawet 1:5.

Jaki masz aktualnie soft w Cobrze?