peter182 18.06.2012 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2012 Witam, potrzebuję ogrzać pomieszczenie o wymiarach 30m x 36m i wysokości śr 11m (dach dwuspadowy). Kubatura pomieszczenia wynosi 11000m3. Docieplenie budynku wynosi 12cm styropian ściana + 24 gazobeton + 5 cm wełna od wew. Na dachu 20 cm. styropianu. 2 otwory okienne o wym. 2mx2m. Dwoje drzwi 2mx2m (ewakuacyjne), Jedna duża brama wjazdowa 4mx4m (nie używana będzie). Budynek będzie przeznaczony pod rozrywkę (ok. 2000 osób). Zastosować chcę centralę wentylacyjną z rekuperacją wym. obrotowy o wyd. 15000m3/h (pewnie przy mało ale od czegoś trzeba zacząć). Wszystko rozprowadzone będzie kanałami spiro bez izolacji. Centrala będzie w budynku. Moje pytanie teraz brzmi jakiej mocy zastosować nagrzewnicę gazową do centrali. Aby pozwoliła utrzymać w tygodniu temperaturę 10-15 stopni a w weekend nagrzać budynek do 20 stopni. Później już ludzie będą ogrzewać (większy problem będzie z odbiorem ciepła). Temp za wymiennikiem obrotowym po odzysku to 8 stopni. W tygodniu będzie obieg wewnętrzny tylko.I teraz mój problem. Mogę mieć w dobrej cenie nagrzewnicę 100kw montowaną na kanał (ale czy wystarczy takiej mocy?) Jak nie to zostaje mi opcja z wbudowanym palnikiem w centrali 120 kw lub 170 kw. Czekam na jakąś podpowiedź. Może dołożyć po prostu dodatkową nagrzewnicą gazową na zewnątrz taką wspomagającą. Aby szybko dogrzać budynek. Z góry dziękuję za fachową pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts