Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dom na miarę

Recommended Posts

Wzbraniałam się przed prowadzeniem dziennika, bo nie jestem typem blogerki, ale chyba jednak spróbuję - jeśli nam się uda zbudować dom według założeń, zwłaszcza finansowych, tak ekstremalny wyczyn wart będzie upamiętnienia Natomiast jeśli nie - czytający mogą sobie, w zależności od usposobienia, westchnąć "jaka piękna katastrofa" albo "co za idioci"

Założenia były takie: ponieważ jest nas piątka, uznaliśmy, że rozsądnym wyjściem będzie zapewnienie każdemu dziecku oraz nam - rodzicom po jednej sypialni (wszystkie 4 mają dokładnie tę samą wielkość - 10mkw - uważamy, że tyle wystarczy), 2 łazienki o podstawowym standardzie (głównie chodziło o drugi kibelek, co tu ściemniać ), w miarę wygodną kuchnię - niekoniecznie dużą, ale dobrze zaplanowaną, miejsce z dużym stołem i salon. Wszystkie te 3 rzeczy zostały połączone dość umownie w otwartą strefę dzienną. Dodatkowo potrzebna była pralnio-suszarnio-kotłownio-spiżarnia i jakaś kanciapa na graty, szumnie zwana garderobą - bo dom niepodpiwniczony, a strychu brak - powierzchnia pod dachem wykorzystana do cna

Tyle w sprawie rozsądnego planowania. Natomiast marzenia, które trzeba było włączyć do programu funkcjonalnego, były takie:

- brak stropu w części dziennej - salon i jadalnia otwarte na dwie kondygnacje (zawsze o tym marzyłam, więc skoro dom mocno kompromisowy, to jedno musiało zostać)

- antresola jako dodatek do powyższego i zarazem miejsce pracy (przyjemne z pożytecznym - a i gości będzie gdzie zadekować)

- duże przeszklenia - okna balkonowe są w całym domu, innych brak (w łazienkach luksfery, bo ślepa ściana) - za to ponad połowa z nich to fixy. Pakiet trzyszybowy wszędzie - okazało się, że dopłata niewielka, a potencjalne zyski - odczuwalne.

- podcienia na elewacji frontowej właściwie nie liczę jako fanaberię - parę metrów dachu więcej, parę metrów ytonga - a i tak trzeba byłoby jakiś daszek wykombinować nad wejściem... A tu proste konstrukcyjnie i wykonawczo rozwiązanie, materiału ciut więcej - i z głowy

A2.jpg

A3.jpg

A14.jpg

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przekleiłam dwa pierwsze wpisy - teraz już będę lecieć na bieżąco :)

Wyjaśnię jeszcze, dlaczego dom na miarę - po pierwsze, ponieważ jest to projekt w szczegółach dopracowany pod nasze zwyczaje, upodobania i co do centymetra zaplanowany pod kątem niezbędnego minimum powierzchni każdego pomieszczenia, a po drugie - bo jest skrojony na miarę naszych możliwości, i finansowych, i wielkości działki (malutkiej i bardzo wąskiej).

Cześć kocurku!

W końcu mogę zobaczyć Wasz projekt :) Jest bardzo fajny. Dobrze wykorzystana przestrzeń. Fajnie podeszliście do tematu sypialń, aby było sprawiedliwie :p Nawet wszystkie są z tej samej strony świata i mają w tym samym miejscu okna.

Gdzieś tam czytałam, że chcesz zrobić beton polerowany w domu. Znajoma szukała wykonawcy, ale jej się nie udało. Nikt nie chciał się tego podjąć w domku jednorodzinnym, bo niby co innego na hali, a co innego w domu, gdzie do każdego defektu ktoś może się przyczepić. Masz już ochotniczą firmę która się podjęła?

No koniecznie muszę wybrać się tam i zobaczyć jak Wam mury rosną.

P.S.

Mam nadzieję, że się nie obrazisz za wpis. Najwyżej go przenieś jak założysz wątek z komentarzami ;)

Cześć Andzia, jak miło że wpadłaś :)

Ja właśnie zajrzałam z zamiarem odnotowania, że zanim skończyliśmy stan 0, zaczynamy piąć się w górę - a mianowicie, nie mamy jeszcze posadzki na gruncie, a już ytongi murują ;) A już się napawałam, że wkleję zdjęcie pięknego "lodowiska" :) Mnie to tam rybka, skoro sobie potem chłopaki poradzą...

Wstępnie mam ugadanego wykonawcę na te betony, uprzedziłam lojalnie, że domek, a nie jakieś hektary - i nie odmówił, ale zobaczymy jak to się rozwinie. Główną przeszkodą może być cena (odpukać!). Niemniej, będziemy kombinować, bo postanowiliśmy już, że na całości podłogówka, również na piętrze - więc nie mam lepszego pomysłu na niskobudżetowe i industrialne podłogi :)

Wpadaj częściej! I w realu też zapraszam :)

Witam!!!

Widzę,ze jednak ktoś z Piły buduje na forum:) My z mężem mieszkamy za ulicą Daleką i często chodząc na spacery mijaliśmy Waszą działeczkę,a teraz już budowę.Projekt dobrze zaprojektowany, przestrzeń dobrze wykorzystana.Trzymam kciuki by wszystko poszło dobrze. I bedę zaglądać.

No kocurku właśnie Ci chciałam powiedzieć, że jeśli Twój domek buduje się na tej działce z kempingiem, a murarze mają czerwone auto (nie pamiętam marki - kobieta jestem i zwracam uwagę na kolor :p) to dzisiaj się tam pofatygowałam i widziałam, widziałam.

Faktycznie wąska ta Wasza działka. Nawet już ogrodzona jest. I sąsiadów macie takich już mieszkających...

Szkoda, że Ciebie tam nie zastałam, ale myślę, że jeszcze będzie okazja ;)

Edytowane przez Andzia K

Też, też - ale teraz zelżało. Na murowanie dzień zmarnowany, ale za to koparka pracuje od rana, wykopuje piasek z części ogrodowej i przerzuca do chałupy :) Dziura taka, że cały autobus teściowych można by było wrzucić i zakopać ;) A dziurę się zasypie czarnoziemem, który sobie leżał w pryzmie "na potem" - i zamiast 5 wywrotek pospółki wystarczą 2. A co do podwyższenia terenu dookoła - jak Scarlett o'Hara - pomyślę o tym jutro ;)

no to dobrze ze cos sie dzieje. moze porob jakies zdjecia w wolnej chwili?

u nas, jak wspomnialem, pada, chos niby sie troche przejasnia od godziny czy poltorej, ale ja niestety chyba bede musial w tym tygodniu odpuscic murowanie... oby tylko w tym :/ dopadla i mnie zaraza jakas :/ ehh

Wrzucam zdjęcia z aktualnego stanu budowy.

DSC01336.jpg

DSC01337.jpg

Obie piaskownice ;) są już zasypane wybranym z ogródka piaskiem i 2 wywrotkami dodatkowo. Jest też folia kubełkowa, a od dziś idą ytongi. Nie nadążam dokumentować ;)

Dużo zdrowia, Tomaszu :)

Edytowane przez bury_kocur

No cóż - pozostaje mi się nie zgodzić z powyższym, mieliśmy już pokój 9,5 m o tej funkcji, obecnie w wynajmowanym mieszkaniu zupełnie przypadkowo mamy równe 10m i w niemal identycznych proporcjach - i jest nam zupełnie wygodnie :) Sypialnia jest u nas tylko do spania, nawet szafy czy toaletki w niej nie chcę mieć - pewne rozwiązania już wypraktykowaliśmy, wiemy jak nam dobrze i dlatego mówię, że to "dom na miarę" - bo każda decyzja została szczegółowo przemyślana. Ale oczywiście - co kto lubi :)

Bury kocurku - fajnie, że dziennik założyłaś :yes:. Pozwolę sobie tu czasem zajrzeć. Będę kibicować w budowie :D

Mam podobnej wielkości sypialnie- 3* po 11 m i jedna mniejsza. Myślałam, jak Ty o podłogówce w całym domku, ale ostatnio hydraulik mi odradził. Powiedział, że po ustawieniu w pokojach dzieci mebelków: łóżek, szaf, biurek, niewiele miejsca na rurki zostanie, a pod meblami nie powinno się podłogówki kłaść. Mniej kabelków= mniej ciepełka. Załamał mnie - a Was co przekonało do ogrzewania podłogowego w sypialniach?

My ogólnie jesteśmy minimalistami - więc i mebli mamy mało ;) W związku z tym uznaliśmy, że podłogówka da radę. Nie planujemy u dzieci szaf i ogólnie dużych gabarytowo mebli, raczej półki, biurka są w formie stołów (więc cała powierzchnia pod spodem wolna) itd. U siebie w sypialni chcemy tylko łóżko i jakąś symboliczną szafkę nocną (a może nawet coś wiszącego), więc bez przesady - meble zawalające powierzchnię podłogi będą stanowiły jakieś 20-25%. A reszta grzejącej podłogi wystarczy, w mojej ocenie nawet 50% - mieliśmy już podłogówkę i na wydajnym podłożu (a takie będzie) to w zupełności wystarczało do ogrzania pomieszczeń. Dywanów nie planujemy - chyba że latem :)

Kibicuję wzajemnie. Podoba mi się Wasz dom, dusiaka.

cześć

ja też miałam juz wykonawcę na beton na podogach, otwory okienne przygotowane wszystko inne też ( zakładaliśmy, ze damy 15 cm betonu) ale "spękaliśmy":( możliwośc pęknięcia betonu w przypadku "siadania" budynku i poźniej brak możliwości naprawy takich pęknięć odstraszył nas niestety... życzę powodzenia i 3mam kciuki za waszą podłogę:)