Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dom na miarę

Recommended Posts

Dzięki za słowa wsparcia :) od razu bardziej mi się chce :)

Blekowca, witam i dziękuję:)

Dezet, faktycznie - teraz spojrzałam, że sfotografowałam akurat jakiegoś nieszczęśnika, który ma strasznie blisko wkręt. Czyli pewnie był poprawiany i stąd to się wzięło. Dla spokoju nadmieniam, że jest on wyjątkiem :) Każdy grzyb jest na 3 wkrętach, szeroko rozstawionych, nie tak jak na obrazku ;), więc myślę, że będzie ok, a poza tym to są długie grzyby, 27 cm - nawet jak ten pierwszy puści, dwa dalsze wytrzymają :)

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

mi te okna też dech zapierają. cudne.:yes:

ja chcę już swoje. :cry: Wam się kończą zimowe depresje, a ja chyba zaraz wpadnę. chciałabym, żeby już się coś działo. a mąż mówi, że spokojnie, bo najpierw prąd znowu trzeba "pożyczyć". Boże co za stagnacja.:bash:

dobra sorry za marudzenie. doprowadzam się do pionu.

a pstryczki też sobie zapisałam.:)

ściskam i życzę, abyście utrzymali tempo.

Sharlot, między krokwie 15 i na wieszakach 15. U nas tak pasuje, bo mamy niezbyt masywną więźbę (była od razu przygotowana pod blachę).

Ale dziś siedząc na balocie wełny (wygodna pufa :)) i dumając, doszłam do wniosku, że nadproże nad skośnym oknem jakoś nie wydaje się pomieścić dodatkowych 15 cm wełny, licząc od krokwi. Kazałam mężowi zmierzyć - i faktycznie, ma 11 cm. Tak więc, na 3/4 dachu będzie 15+15 wełny, a na 1/4, w części nad pustką salonową, będzie 15+10. Myślę, że na oko nikt się nie połapie :D A ja nie będę rozpaczać, bo ta część dachu ma orientację południe - południowy wschód, a pod nim nic nie ma aż do parteru, więc nie powinno być źle.

A, i wyszło na jaw, że do ceglanej ściany trzeba będzie domurować jeden wiersz cegieł po skosie - bo kończy się za nisko i nie ma do czego przykręcić profilu UD.

Więc jutro z wdziękiem będę grzebać w kupie gruzu, próbując wśród odpadów wyszukać kilkanaście cegieł ;)

Edytowane przez bury_kocur

W lokalnej hurtowni (dzięki Andzia_K za namiar!) zapłaciłam: 7,97 za gniazdo podwójne (do jednej ramki), 7,18 za łącznik (vel pstryczek) pojedynczy, 1,67 za ramkę pojedynczą, a 3,36 za podwójną - to tak pokrótce. Oczywiście kupowałam też inne rzeczy, ale całość wyszła bardzo, bardzo przyzwoicie.

A nie ma za co. Ja też jestem z ASów zadowolona :)

No i polecam się na przyszłość

Ogółem niestety idzie wolniej, niż planowałam, ale tak to z planami w życiu bywa - po systematycznym niewyrabianiu normy doszłam do wniosku, że trzeba robić, ile się da bez chęci podcięcia sobie flexem żył lub innych objawów depresji, i cieszyć się postępami, nie określając, co do końca dnia lub tygodnia musi być zrobione.

To chyba jedyne rozsądne podejście podczas budowy własnego domu.

Na zbyt wiele rzeczy, pomimo najlepszych chęci nie mamy wpływu.

Okna zrobiły na mnie duże wrażenie :)

Planujesz jakiś rodzaj ochrony termoizolacyjnej w kontekście tak wielkich przeszkleń?

wierzch, chodzi Ci pewnie o osłonę przed przegrzaniem? W planach są zaciemniające rolety wewnętrzne, może nie tyle te podgumowane gładkie, co po prostu ciemne dzień-noc, ale to pieśń przyszłości - nie łudzę się, że dam radę je kupić w tym roku, zwłaszcza że chciałabym od razu na cały parter jednakowe. Zewnętrznych nigdy nie planowaliśmy, pewnie praktyczne, ale z uwagi na skośne okno, którego nie da się zasłonić w ten sposób, odpadły od razu. Przeżyjemy pierwsze lato, sprawdzimy empirycznie, co się sprawdzi :)

hesperius, dobry* tydzień już trwa, Tobie i wszystkim też tego życzę :)

* dobry w moim rozumieniu, to znaczy, że nie nastąpił żaden kataklizm i wszystko toczy się zwykłym trybem. Mało wymagająca jestem ;)

Tak sobie myślę, że najchętniej zrobiłabym białe albo antracytowe - w kolorze okien. Chodzi o to, że nie chcę dodawać (akurat tu) żadnego obcego koloru, mam też na uwadze dobry wygląd domu z zewnątrz. Skłaniam się jednakowoż ku antracytowym, bo spełnią rolę zaciemnienia, a białe nie.

Coś w tym typie:

roleta-wewnetrzna-akant-dzien-noc.jpg - tyle, że kolor nieco inny ;)

Póki co, kupiłam duuuużo tkaniny zasłonowej i to będzie musiało na razie wystarczyć.