Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dom na miarę

Recommended Posts

Magda 34, Kamila i Marcin - witam w moich skromnych (dosłownie :)) progach!

R&K - widzę, że dyskusja z mojego ulubionego wątku o domu za 200 tys przenosi się do dziennika ;) Oczywiście nie mam nic przeciwko. A co do kosztorysowych 2000 za 1m2 domu pod klucz metoda gostpodarczą w "normalnym standardzie" - to ja wcale nie twierdzę, że aspiruję do normalnego standardu :) Raczej do całkiem nienormalnego :lol2: Mam nadzję tylko, że jak już zamieszczę zdjęcia po wykończeniówce, uda mi się obronić tezę, że tanio nie znaczy byle jak i bez polotu :)

A dr_au oczywiście mnie rozumie, jako jeden z nielicznych w moim otoczeniu (nie tylko wirtualnym) - to znaczy rozumie ideę budowania tanio nie tylko z powodów finansowych. Tanio i prosto, jeśli mogę dodać :)

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

bury_kocur - a bo dom jest często traktowany jaki symbol statusu (myślenie w rodzaju np. "nie zrobię sobie dwupspadowego dachu, bo jest biedacki").

Wrzuciłem do dziennika wyliczenie dwóch różnych wykończeniówek. Standard jest w obu przypadkach porównywalny, tzn. osoba nie mająca w głowie cenników materiałów wykończeniowych nie będzie w stanie bez uważnej analizy stwierdzić, czy coś zostało zrobione taniej czy drożej. Różnica w cenie jest spora ;).

bury_kocur - a bo dom jest często traktowany jaki symbol statusu (myślenie w rodzaju np. "nie zrobię sobie dwupspadowego dachu, bo jest biedacki").

fuck... tos mnie chlopie zmartwil... naprawde ludzie tak mysla? ;)

bura, od kilku stron mam wrazenie ze wszyscy odwiedzajacy i wpisujacy to poznaniacy z krwi i kosci, licza, oszczedzaja, skompia... okropne ;)

(ps. ja jestem zupelnie "niepoznanski" moze dlatego ze nie jestem tutejszy... a tylko naplywowy... ale dobrze mi z tym:))

Tomasz Antkowiak - przecież z czegoś się narodowa miłość do dachów cztero- i więcej-spadowych bierze. Takie dachy to ani praktyczne, ani tanie. A spotykane nadspodziewanie często.

PS. Przepraszam, ale ja z innych regionów Polski. Choć podobno jego mieszkańcy wykazują cechy podobne do poznańskich ;).

Niestety popieram R&K, jeśli nie macie jakiegoś asa w rękawie (np. kopalni która zwróci połowę kosztów domu), te 1500 za m2 jest nieosiągalne dla domu murowanego. Robiłem dość szczegółowy reaserch i w żadnych obliczeniach nie udało mi się osiągnąć takiej sumy, a posuwałem się do rzeczy naprawdę radykalnych - podłogi w postaci gołego betonu, nie tynkowane, niepomalowane ściany z kablami na wierzchu - a i tak nie wyrobiłem 1,5 tys za m2. Czym u was jest ten minimalizm, co on oznacza? Wybudować dom o 30% taniej, niż budują ludzie, którzy w swoich skromnych domach, ogrom prac wykonują sami, gdzie można jeszcze zaoszczędzić?

ja sie nie zgodze, my na pewno nie wydalismy 1,5 tys. za m2

znacznie mniej :)

witam w dzienniku, pozwole sobie obserwowac wasze poczynania :)

pozdrawiam

odnosnie sypialni - wiecej nie doczytalam jeszcze - mnie sie wydaje, ze wystarcza typowo 9-10 m2

mam takie 2 pokoje - gabinet na dole i ukryty pokoj na gorze, na typowo sypialnie super, jeszcze biurko sie zmiesci, szafeczka :), a nawet lozeczko :)

ja teraz tak patrzac pewnie zrobilabym inaczej - przykladowo, na gorze mam 3 sypialnie kazde z garderoba, garderobe, ukryty pokoik, lazienka, no i antresola w jednym z pokoi, w dwoch kolejnych sa strychy

teraz bym zrobila sypialnie po 12 m, a dolozyla kolejny pokoj bawialnie :)

chociaz pewnie bez sensu, bo dzieciaki z zabawkami, nauka i tak sa ciagle na dole :)

ale pewnie gdy najmlodszy wyrosnie z dziennych drzemek - ten gabinet na dole moglby sie zamienic w bawialnie :)

Zgadzam się z anetiną w sprawie sypialni. 9-10 m2 to trochę mało.:rolleyes: No chyba, że ma w niej stać tylko łóżko. 12m2 to idealna sypialnia. Mam taką, oczywiście w mieszkaniu.;) Zmieści się jeszcze szafa albo komoda i nie jest zagracona . :)

wystarcza - ale ja mam obecnie jedna dla mlodszego 17 m

dla nas 27 m, w tym jakies prawie 3 m garderoby

i dla Inwestorka - 25 m - u niego dochodzi jeszcze do tego dodatkowo garderoba - niecale 2 m i antresola jakies 11-12 m

i tak naprawde gora jest malo uzytkowana :) wszyscy w ciagu dnia siedza na dole :)

ale tak patrzac - jesli to ma byc tylko sypialnia, po co wiekszy tam metraz?

inaczej sprawa ma sie, gdy w tym pokoju bedzie miejsce np. do pracy, dla malucha itp.

mnie jest szkoda powierzchni, dlatego np. korytarze obstawialam jak najmnioejsze

nie pomyslalam jednak, ze sypialnie wielkie nie beda uzytkowane :)

O, jak się sypialniany temat rozwinął :) Myślę, że wszystko jest warunkowane trybem życia rodziny - temu należy podporządkowywać decyzje przestrzenne w domu. U nas to działa tak, że rozpełzamy się do swoich nor dopiero na noc, więc sypialnie nie muszą być duże. Poza tym, w żadnej nie będzie szafy, więc to też daje trochę oddechu. Dostawienia łóżeczka też już nie planujemy ;) Kosztem ograniczenia powierzchni sypialni mam za to możliwość powiększenia strefy dziennej - a akurat u nas to jest priorytet, bo i tak się wszyscy złażą do salonu czy kuchni w dzień i siedzą na kupie :D

Kwitko, zdjęcia wkrótce - na razie prawie nie bywam na budowie, system edukacyjny mnie wciąga i pożera nie gorzej niż moje potomstwo :) W poniedziałek ma więźba przyjechać, to nie omieszkam się pochwalić.