Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dom na miarę

Recommended Posts

Wrzucę swoje ...metry sypialniane: dla córci -10m2, dla nas 15m2. Teraz jak już ścianki postawione, to mniejsza mogłaby być o 2m2 większa.

Myślę, że optymalna wielkość to właśnie 12m2- zwłaszcza, że tam zgromadzi swoje "skarby" a miejsca potrzebują.

A dwuspadowy dach też mam-czyli biednie- tu się można licytować jeszcze powierzchnią 230m2 dom i garaż ok. 50m2 ;)

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kiedyś trafiłem na amerykańską książkę o projektowaniu. Jako średni rozmiar sypialni (w sensie najmniejszy racjonalny) podawali ~11 m2. Jeżeli w sypialni ma stać cokolwiek poza łóżkiem,, to rzeczywiście tyle być powinno. Ja wolę więcej z trochę niewymiernego powodu - w pomieszczeniach o większej kubaturze lepiej się śpi.

Wiem, dr_au, czytałam w Twoim dzienniku :) Ale jeszcze a propos indywidualnego odbierania przestrzeni - zauważyłam (i stosuję w praktyce), że "parterowe" meblowanie - czyli niskie graty, poniżej linii wzroku, a lepiej jeszcze niższe - dają poczucie większej powierzchni, bo wzrok obejmuje pomieszczenie od ściany do ściany, a nie środek pomiędzy meblami. Tym sposobem w dotychczasowych mieszkaniach optycznie powiększałam sobie przestrzeń - a teraz, kiedy mogłam zdecydować o wielkości pokoi i nie muszę oszukiwać oka, po prostu zrobię tak dla uzyskania niezagraconych, oszczędnych w wyrazie pomieszczeń.

pozwalają wierzyć, że nie jestem jednak szalona :)

że rozpełzamy się do swoich nor dopiero na noc

i tak się wszyscy złażą do salonu czy kuchni w dzień i siedzą na kupie

hmmm... faktycznie "szalona" to chyba nie do konca wlasciwe slowo... ;)

Dostawienia łóżeczka też już nie planujemy

:D

Kiedyś trafiłem na amerykańską książkę o projektowaniu. Jako średni rozmiar sypialni (w sensie najmniejszy racjonalny) podawali ~11 m2. Jeżeli w sypialni ma stać cokolwiek poza łóżkiem,, to rzeczywiście tyle być powinno. Ja wolę więcej z trochę niewymiernego powodu - w pomieszczeniach o większej kubaturze lepiej się śpi.

Też tak myślę , mam sypialnie ponad około 17 m2 i ten rozmiar według mnie jest ok

Toteż właśnie - każdemu według potrzeb :) Myślę, Xerses, że gdyby dla mnie duża sypialnia była ważna - to taka by była, bo w końcu projekt indywidualny i miałam pełną swobodę decydowania o rozmiarach pomieszczeń. Nawet cena metra by nie wzrosła prawie wcale - bo wystarczyłoby zmniejszyć pustkę nad parterem i gotowe.

A na marginesie - czy ktoś z oświeconych (lub elyty forum :)) może mi powiedzieć, co znaczą te gwiazdki, co mi się pojawiły przy dzienniku?

fuck... tos mnie chlopie zmartwil... naprawde ludzie tak mysla? ;)

bura, od kilku stron mam wrazenie ze wszyscy odwiedzajacy i wpisujacy to poznaniacy z krwi i kosci, licza, oszczedzaja, skompia... okropne ;)

(ps. ja jestem zupelnie "niepoznanski" moze dlatego ze nie jestem tutejszy... a tylko naplywowy... ale dobrze mi z tym:))

Tomeczku :wiggle: ja warszawianka z krwi i kości w 3 pokoleniu :rotfl:

Nie było mnie kilka dni, to teraz hurtowo napiszę :)

Mój dach niestety kilkuspadowy. Takie były warunki zabudowy, moda i pradnienie kiedyś (dość niedawno). Teraz zrobiłabym wyłącznie dwuspadowy – stodolany.

Sypialnię „państwa” mamy 13m2, do tego garderoba 5,5 i łazienka 12,5. Jest wystarczająca, zważywszy, że większość czasu spędzamy w pokoju komputerowym, ogrodzie, kuchni i salonie, w tej właśnie kolejności. Za to salon ma 70m2 – to był nasz priorytet. Półotwarta kuchnia ma 12,5m2, teraz uważam, że ze 3-4m2 za mało.

Gwiazdek nie widzę :cool:

Edytowane przez pestka56

A na marginesie - czy ktoś z oświeconych (lub elyty forum :)) może mi powiedzieć, co znaczą te gwiazdki, co mi się pojawiły przy dzienniku?

to odznacza, że komuś się Twój dziennik podoba lub też nie.. wchodząc do każdego dziennika na górze strony jest taka opcja "oceń dziennik"

odnośnie dachu i tych innych.. dach mamy dwuspadowy (plus lukarna) czyli bidnie.. szprosów w oknach ni ma i w dodatku jeszcze białe.. bida aż piszczy:) tylko kurcze szprosy mi się nie podobają.. za to białe okna bardzo:cool: a i tak jak ktoś napisał ja także wolę nie mieć 1500 zakamarków, bo dach skomplikowany, że hej..

Edytowane przez Kamila i Marcin

Kamila i Marcin, dzięki za wyjaśnienie - to ja ślepa jakaś jestem w takim razie, muszę ocenić parę dzienników, co sercu bliskie ;)

Co do okien, to szprosy ogólnie są be - ale z wyjątkami. Mieszkałam poprzednio w zabytkowej kamienicy - i tam naprawdę dodawały stylu, zresztą zgodnie z pierwotnym stanem, który pieczołowicie odtworzyliśmy. Wbrew temu, co buduję - lubię i cenię zabytki :)

A biały kolor okien - ładny i klasyczny, ale nie dla leniwej pani domu, niestety. Przekonałam się o tym empirycznie i mój wewnętrzny leniwiec zadecydował, że ciemne ramy mają być i basta :) A że wolę szarości niż brązy, dalej już było łatwo.

słuchaj....bo to dobra informacja :)

mam znajomych którzy robią świetne "betony" http://antowski.eu/pl/umywalki-beton...blaty-betonowe są z Wielkopolski :) a to ważne bo możesz ich sobie zamówić, przyjadą i pogadacie bez stresu,

wchodzą na rynek....ceny można negocjować :)

ja właśnie czekam na wycenę schodów...

widziałam, macałam i to jest świetne :)

może to głupio,że tak ekspansywnie,ale jestem zauroczona......no można mieć super jakość w dobrej cenie

u nas robimy schody na konstrukcji stalowej:

stopnice: beton szlifowany (tak aby można było zachować w czystości)

podstopnice: tu pozwolimy sobie na zachowanie struktury bardziej chropowatej, przymocowane będą śrubami z kwasówki :)

Honya, ja znalazłam linka w Twoim dzienniku, bo zaglądam :) Bardzo ładna strona, nawiasem mówiąc - i nawet zamierzałam zapytać, czy i podłogi by nie zrobili (bo nie piszą o tym) - a zwłaszcza za ile, bo kandydat jest, tylko pozostaje cena do dyskusji. Jednak na razie wygląda to tak, że chyba szlifowanie poczeka do wiosny, a teraz tylko wylejemy. Nie zdążę się uporać z pracami przed zimą, więc sprawy kosmetyczne typu ostateczne warstwy wszystkiego zostawiam sobie na deser :)

Ale bardzo dziękuję za pamięć, siostro w betonie ;)

Edytowane przez bury_kocur

Tomeczku :wiggle: ja warszawianka z krwi i kości w 3 pokoleniu :rotfl:

Nie było mnie kilka dni, to teraz hurtowo napiszę :)

Mój dach niestety kilkuspadowy. Takie były warunki zabudowy, moda i pradnienie kiedyś (dość niedawno). Teraz zrobiłabym wyłącznie dwuspadowy – stodolany.

Sypialnię „państwa” mamy 13m2, do tego garderoba 5,5 i łazienka 12,5. Jest wystarczająca, zważywszy, że większość czasu spędzamy w pokoju komputerowym, ogrodzie, kuchni i salonie, w tej właśnie kolejności. Za to salon ma 70m2 – to był nasz priorytet. Półotwarta kuchnia ma 12,5m2, teraz uważam, że ze 3-4m2 za mało.

Gwiazdek nie widzę :cool:

70 m2 - robi wrażenie :)