Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dom na miarę

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

u nas salon + kuchnia + to co otwarte i z salonem polaczone to prawie 67 m2 :)

tak mysle i mysle, ze ja bym sie ganiala ze swoimi na takiej przestrzeni :)

u nas co prawda w ostatecznosci salon jest bardzo malo uzytkowany - stanowi jakies 25-26 m2 :) wystarczajaco - sprawdzil sie na chrzecinach, komunii i wszelkich imprezach dla 30-40 osob

kuchnia to bodajze 12-12,5 m, moglaby byc ciut wieksza - u nas cale zycie toczy sie w kuchni

jest spizarka, korytarz otwarty na salon, wiec powierzchnia dochodzi

ale samej zabudowy domu mamy niecale 115 m, wiec te 70 by stanowilo sporo w naszym domu :)

My mamy cały parter 90m2.. salonu w sumie jest 34m2 wejdzie wypoczynek 3+2+1 wraz ze stolikiem kawowym i wstawimy jeszcze chyba zwykły stół jadalny (raczej rezygnuje ze stołu bilargowego/jadalnego) i w zasadzie będzie jeszcze trochę miejsca do chodzenia ale nie za dużo.. wszystko zresztą pokaże życie:)

Hmmm... Dobierając wielkość pomieszczeń starałem się ją dobrać tak, żeby było wygodnie. W efekcie salon ma mieć około 32 m2, jadalnia połączona z salonem - 8,5 m2. Kuchnia jest "połotwarta" i wielkości około 11 m2. Z symulacji wychodzi, że przy tej wielkości zmieści się wystarczająco dużo kanap. Dla dwóch (w porywach trech) osób jest to - w mojej ocenie - wielkość wygodna. Większe mogło by sprawiać wrażenie pustej hali.

Natomiast ponieważ "zaliczyłem" kilka projektów, mam jeden wniosek natury ogólnej - przy strefie dziennej od wielkości dużo ważniejsza jest jej ustawność. Relatywnie duże pomieszczenie może wydawać się ciasne, jeżeli tak a nie inaczej mamy powytyczane szlaki komunikacyjne, albo przestrzeń w naturalny sposób dzieli się tak, że np. z 50 m2 na fotele i stolik kawowy zostaje kilkanaście m2. Taką przypadłość miał projekt Domo 13C, do którego link jest w moim dzienniku.

Kocurku to ja Cię pobiję :D

Nie bić kocura! ;) To po pierwsze. A po drugie, w nazwiązaniu do tego, o czym pisał dr_au - mam wrażenie, że właśnie jest u mnie to dobrze rozplanowane pod względem funkcjonalnym - czyli kuchnia jest nieco schowana, stół na granicy salonu i kuchni (nie lubię, jak jest w tej samej strefie co część wypoczynkowa - z talerzami trzeba latać i przy jedzeniu kusi, żeby tv włączyć, co mnie denerwuje okrutnie) - ale jak to będzie funkcjonowało w rzeczywistości, czas pokaże. Mam nadzieję, że zgodnie z zamierzeniem :)

Edit: a tak w ogóle, to nie wytrzymałam i kupiłam dziś pierwszą rzecz do domu - pierwszą z takich, które cieszą kobietę, ma się rozumieć ;) Do pustaków i stali jakoś nie wyrobiłam sobie stosunku emocjonalnego.

Tadammm:

margo.jpg

Ach, jak można się cieszyć z kibla... :D

Edytowane przez bury_kocur

Nie bić kocura! ;) To po pierwsze. A po drugie, w nazwiązaniu do tego, o czym pisał dr_au - mam wrażenie, że właśnie jest u mnie to dobrze rozplanowane pod względem funkcjonalnym - czyli kuchnia jest nieco schowana, stół na granicy salonu i kuchni (nie lubię, jak jest w tej samej strefie co część wypoczynkowa - z talerzami trzeba latać i przy jedzeniu kusi, żeby tv włączyć, co mnie denerwuje okrutnie) - ale jak to będzie funkcjonowało w rzeczywistości, czas pokaże. Mam nadzieję, że zgodnie z zamierzeniem :)

no i to najważniejsze, żeby nam pasował układ. Mnie też mój pasuje :)

my trochę pozmienialiśmy okna w salone, bo balkonowe było ustawione do dupy :sick:

Dr_Au no popatrz :D dobrze, że mnie uświadomiłeś i aż musiałam zajrzeć do rzutów, bo byłam święcie przekonana, że moja kuchnia ma 8,6 metra :lol2: nie wiem co mi się ubzdurało :o

u nas co prawda w ostatecznosci salon jest bardzo malo uzytkowany - stanowi jakies 25-26 m2 :) wystarczajaco - sprawdzil sie na chrzecinach, komunii i wszelkich imprezach dla 30-40 osob

kuchnia to bodajze 12-12,5 m, moglaby byc ciut wieksza - u nas cale zycie toczy sie w kuchni

jest spizarka, korytarz otwarty na salon, wiec powierzchnia dochodzi

w bloku nasz duzy pokój ma 20 m i wydawało nam się że jak salon otwarty na kuchnie i korytarz będzie miał 25 + kuchnia że będzie OK - jak ekipa weszła i zaczęła murować wyleciał 1 pokój z projektu po to by salon był większy

to była dobra decyzja

Nie bić kocura! ;)

Edit: a tak w ogóle, to nie wytrzymałam i kupiłam dziś pierwszą rzecz do domu - pierwszą z takich, które cieszą kobietę, ma się rozumieć ;)

dobrze wiedziec ze kibel cieszy kobiete, zbliza nam sie rocznica slubu wielkimi krokami, wiec zamiast bukietu kwiatow moze nalezalo by kupic np stylowa klape? hmmm... ale bedzie niespodzianka :D

Edytowane przez Tomasz Antkowiak

a tak poza tym to miałaś raportować co z betonem:) dogadałaś się juz z kimś ostatecznie?

Ano, ostało się na placu boju 2 kandydatów - ten, który bliżej i podał lepszą cenę, coś mnie olewa. Podejmę jeszcze próbę dogadania na 100%, a jak się nie uda - jest kandydat nr 2 w odwodzie. Z kolei bardzo rzeczowy i na każde skinienie, ale on się tylko tym zajmuje - a nr 1 robi te betony jako jedną z kilku rzeczy. Oj, czuję, że próbuję go usprawiedliwiać ;) No nic - dostanie chłop jeszcze jedną szansę, a jak zmarnuje, to po prostu zapłacę więcej za pewniaka.

Krzysztof5426 - witam i zapraszam, fajnie że się ujawniłeś :) Pozdrawiam innych anonimowych czytaczy ;)

Magda 34 - dziękuję za życzenia :)

Edytowane przez bury_kocur