Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dom na miarę

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja też głosuję na drugą umywalkę.

Zakupy cud miód, kibelek pierwsza klasa.

Swoją drogą, my też tak mamy, że im dalej w las, w sensie stażu, tym prezenty coraz bardziej praktyczne sobie darujemy :D

U nas jak zwykle najbidniej, bo salon z kuchnią i jadalnią (wszystko umownie połączone) to 35 m2 ;) Ale za to 6,5m w górę w najwyższym punkcie :lol2:

Oj, to u nas jeszcze mniej: kuchnia z jadalnią i saloonem mają razem (po powiększeniu kuchni kosztem spiżarki o 1 metr) 34m.Wysokość 2,9m. I naszym zdaniem wystarczy. Obecnie w bloku nasz "duży" pokój, pełniący wiele funkcji - nasza sypialnia, pokój gościnny, jadalnia i pokoik dziecka ma.... 15m :yes:

Dziękuję wszystkim głosującym - umywalka nr 2 zostanie zakupiona w poniedziałek :) Też do mnie bardziej przemawiała, ale musiałam poddać pod publiczny osąd, bo bałam się, że to wąż w kieszeni na nią głosuje, a nie ja ;)

Swoją drogą, my też tak mamy, że im dalej w las, w sensie stażu, tym prezenty coraz bardziej praktyczne sobie darujemy :D

Dusiaka, wcale nie - my jesteśmy parą do 19 lat i nadal dostaję nierozsądne, rozkosznie burżujskie prezenty od męża, kwiaty bez okazji, itd. To tylko ja jestem taka pozbawiona romantyzmu i praktyczna do szpiku kości... Ale ktoś w domu musi taki być, nie? :D

A co do umywalek - kto jeszcze nie ma, polecam z całego serca model Bol firmy Roca - miałam w poprzednim mieszkaniu, najwygodniejsza umywalka na świecie - szeroka, głęboka, łatwa w utrzymaniu, śliczna. Tyle że nablatowa.

Wiadomości najnowsze:

- mamy pomierzone i zadatkowane okna :)

- więźba dachowa i membrana na miejscu

- zadatkowana blacha na rąbek oraz 1500 dupereli do tejże (w tym orynnowanie)

- jutro ostateczna decyzja w sprawie drzwi wejściowych.

Oczywiście nie wyglądało to wszystko tak prosto, jak powyższe streszczenie mogłoby sugerować ;) - ale ważne są efekty, droga dojścia nieco ciernista, więc w większości niewarta wzmianki. Wspomnę tylko, że nie obeszło się bez ścięcia z cieślą (hm, fajnie mi się napisało - w wypadku ścięcia rozumianego dosłownie argumenty narzędziowe byłyby po jego stronie ;)), ale przewalczyłam swoje, oczywiście musiała być jakaś akcja w stylu "potrzebne na za 5 min" - zabrakło łat (pan z tartaku miał dołożyć już po przeliczeniu zamówienia, nie dołożył, kupiliśmy blisko, za to po zbójeckiej cenie), no i na koniec oprotestowałam zawyżone materiałowo zamówienie na blachę na obróbki dachowe - przeliczyłam sama, i bagatela, prawie 1000 zł mniej wyszło :mad:

Z oknami było wiadomo od początku, jakie mają być - i takie są, obustronny antracyt, 3 szyby i trochę przekroczony budżet ;) - na dodatek z prememedytacją, jak mawia król Julian. Dopłaciliśmy do szerszych profili - bo przy takiej powierzchni szklenia to nie przelewki, dzieciom i oknom należą się solidne podstawy :D

A blacha taka jaka miała być - kolor antracyt (na oko, bo na symbol to 23), obróbki i rynny też, a wszystko Ruukki. Uznałam, że oszczędzanie po kilkanaście zł na rynnie i po kilka na duperelkach innej firmy w obecnym stanie ducha (i nawału pracy) mnie przerasta i zamiast latać po necie, sklepach, kombinować i dobierać kolory, zamówiłam wszystko do kompletu :)

Teraz część artystyczna:

DSC01614.jpg

dom od strony południowej

DSC01631.jpg

i to samo od wewnątrz (to akwarium to salon :))

DSC01623.jpg

tu moja antresola

DSC01624.jpg

a tu jeszcze bez ścian działowych, łazienka (między kominami) oraz centralnie - spocznik schodów

DSC01629.jpg

a tu widok z salonu w stronę wejścia (cały korytarz + wiatrołap)

A w ogóle, to od kiedy jest "dach", nareszcie poczułam się jak w domu :D

DSC01629.jpg

to jakieś natręctwo z tą ścianą, nie? :D Właśnie że tyknę :p

zlosnica zlosliwa:) nie tykaj nie! bo ci za kare opatrznosc rece powykreca (a wiesz ze takie dlugie rece nie latwo bedzie porozplatywac:) )

i idz juz spac a nie sie czaisz zeby mnie zaraz cieta riposta zgasic ;) w pln wlkp gasimy swiatla i dobrej nocy zyczymy :) ciao !

Nie tykaj, nie tykaj:D - zgadzam się!!!

Kocur,

dom piękny, przestrzeń powala!!!!!

Antracyt - będzie bosko.........

Ja stchórzyłam i nie wzięłam szarości, trudno, może w kolejnym domu:lol2:

Ale, ale - Ty jeszcze okien nie masz, a umywalki kupujesz????

OMG, to ja jestem daleko za Tobą, a mam już tynki, i lada dzień będę miała wylewki.

Chyba muszę się poważnie zabrać za myślenie o wykończeniówce.

Łomatko! Dziękuję wszystkim za słowa uznania, aż mi się ciepło na sercu robi (uczuciowa strona kocura wylazła na wierzch ;)).

Sharlotka, ja sobie kupuję po małej rzeczy na potem, bo już nie mogę żyć samymi cementami, klejami i takim przyziemnym zaopatrzeniem.

A poza tym, uszczknę teraz z bieżących pieniędzy (nie naruszając puli budowlanej), to potem nie odczuję tak boleśnie wykończeniówki ;)

Kwitko, wiesz co... ja jeszcze dokładnie nie wiem, ile zapłacę za te blachy i spółkę. Wg cen katalogowych wychodzi wszystko razem 7,5 tys - w tym rąbek niecałe 5, rynny i obróbki nieco ponad 2,5. Po rabacie i z vatem wyjdzie niewiele więcej, max 8 tys, tak sobie wyliczyłam wczoraj, ale zaszły małe zmiany w zamówieniu, więc musiałabym policzyć jeszcze raz. Moim zdaniem to jest bardzo przyzwoicie, ale fakt, że dach jest mały, prosty, a przy rynnach nie ma tych najdroższych elementów, czyli żadnych narożników, kolan itp. No ale taki był plan w końcu... :)

Tematu ściany na razie nie będę podejmować :p

Łomatko! Dziękuję wszystkim za słowa uznania, aż mi się ciepło na sercu robi (uczuciowa strona kocura wylazła na wierzch ;)).

lepiej nie bo sie beda w pracy dziwili jak zaczniej mruczec :)

Tematu ściany na razie nie będę podejmować :p

:D moje na wierzchu znaczy sie ?:)

Kocurku -co zrobisz, to zrobisz, ale wiedz, że ściana jest bomba.

Macie czym pooddychać, co za przestrzeń. Rewelacja!

Dołączę się do pozytywnych komentów- fajna stodoła Wam wyszła !!

Troszkę się ściemni jak położycie blachę- membrana prześwituje i stąd ten ogrom światła.

Ja mam czarną to od razu było "ciemno".

Spokojnie, potem zrobią tynki i znów swiatłość nastanie :p