Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dom na miarę

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ano właśnie - temat ścianki wrócił jak bumerang. Ugadaliśmy z mężem, że jednak wymurujemy, a potem pojechałam na budowę, stanęłam w salonie, spojrzałam do góry - i mówię, kurka, chłop mnie zabije chyba, a co najmniej porzuci, ale ja nie chcę tej ściany...

Nie to, żeby nie wyglądała dobrze, bo w sumie też niezła wizualnie - ale żal mi się zrobiło tej przestrzeni, która jest teraz. Na antresoli ma być głównie biblioteka (no i moje biurko :)), a ja lubię patrzeć na książki (czytać jeszcze bardziej :D).

A że u moich stóp leżały porzucone nadprogramowe krokwie, pomysł ulągł się w 2 sekundy - potnę je na pół wzdłuż, przeszlifuję i będą gotowe kantówki, z których zrobię coś w rodzaju ramek do linkowej balustrady :) Znaczy oprócz słupków, będzie poziomy element na dole (i już mi się przy zamiataniu nie będzie sypało na dół) i poziomy u góry - czyli pochwyt vel poręcz. A pomiędzy się naciągnie odpowiednio gęsto stalowe linki.

Przedstawiłam pomysł panu mężowi z miną "rzekłam, howgh!" i cóż miał biedak zrobić... nadal uważa, że murowana ścianka lepsza, ale dorzucił do mojego pomysłu swoje trzy grosze, że może zamiast linek damy w te ramy siatkę ogrodzeniową. Mnie to już świtało dawno temu, ale uznałam, że porządne naciągnięcie będzie za trudne, zwłaszcza po skosie wzdłuż schodów - ale w sumie podoba mi się też, kupię kawałek siatki i niech ćwiczy :lol2: Jak wyjdzie estetycznie, rozważę na serio. Chyba jednak nie grozi mi porzucenie :D

gaga33, szkło oczywiście się wręcz narzuca - ale po pierwsze i najważniejsze, za drogi interes, a po drugie - chyba bym białej gorączki od tych paluchów dostała... I witam w dzienniku, gdzie moje maniery :rolleyes:

Firma montuje - u nas ta sama co okna, bo w jednym salonie sprzedaży zakupione. W związku z tym, wymęczyłam (a tak nieprzyzwoicie się jeszcze w czasie tej budowy nie targowałam ;)) cenę 1900 za całość - drzwi + montaż. Wg cen katalogowych bez montażu wychodzi koło 2200, więc myślę, że nieźle ;)

U nas ewentualnie zamontowałaby ekipa budowlana - wąż w kieszeni zrobił wcześniej wywiad, kto za ile jest skłonny to zrobić ;) - ale wolimy, żeby montowała ekipa z salonu, raz że za jednym zamachem z oknami, dwa - że wcale nie drożej ostatecznie :)

U mnie montaż drzwi zewnętrznych robiła ta sama ekipa od okien mimo, iż drzwi nabyte gdzie indziej. Montaż 200zł :D Z początku nie byli zachwyceni marudzili, że montaż to razem z zakupem u nich drzwi. A sam montażim się nie opłaca itd. Ale negocjacje w końcu dały pozytywny efekt. Przyjechali zamontowali jest ok. Co do montażu to lepiej żeby to robiła ekipa która robi takie rzeczy na codzień niż murarze którzy mogą coś spartolić lub uszkodzić.

Hehe - pewnie, że jestem fajna :D Żartuję - to znaczy mam taką nadzieję :)

Ta biblioteka to było marzenie mojego życia, no, jedno z kilku - bo w poprzednich mieszkaniach nigdy nie miałam dość miejsca, żeby sobie takową zrobić, zawsze kilka kartonów książek leżało w piwnicy i czekało na lepsze czasy. Teraz nareszcie będzie miejsce - a kartony będą czekały tylko na zakup dodatkowych regałów ;)

Hej hop:) próbowałam coś napisać, jadąc pkp, ale co chwilę mnie rozłączało,więc teraz w skrócie napiszę to, co chciałam wcześniej. Bure_kocurki: czy decydując się na antresolę myśleliście o ogrzaniu takiego pomieszczenia? Zakładam, że oczywiście tak, ale pytam o to, bo od razu kojarzą mi się temperatury iście tropikalne w domu moich rodziców:lol2: Też mają antresolę, która na górze co prawda stanowi korytarz, z którego wchodzi się do kolejnych pomieszczeń (oczywiście po jednej części domu). Wygląda to bardzo fajnie, robi wrażenie (szczególnie pewnie te 20-30 lat temu), ale trudno w miesiącach zimowych utrzymać stałą temperaturę na dole i górze...Jak na dole jest 23, to na górze prawie 30 (tam, gdzie są sypialnie i powinno być zdecydowanie chłodniej). Być może to tylko kwestia pieca-u rodziców nie ma gazowego, który utrzyma żądaną temperaturę...

Cześć Ardea, miło mi bardzo :) Filozofia budowania, hę? Brzmi bardzo dostojnie i światowo, aż mi na duszy lepiej :) Chociaż odnośnie filozofii w budowaniu, to ja na razie czuję się jak Diogenes :lol2:

Czy Twój dziennik jest dostępny? Bo znalazłam tylko komentarze.

Gosia, u nas antresola będzie ogrzewana tak samo jak cała chałupa, czyli podłogówką. Nie przewiduję więc znacznych różnic temperatur - sama przyznasz, że grzejniki byłyby bez sensu w tak wysokim pomieszczeniu. Mam nadzieję, że tak będzie dobrze i sprawdzi się w praktyce :)

.......Ta biblioteka to było marzenie mojego życia, no, jedno z kilku - bo w poprzednich mieszkaniach nigdy nie miałam dość miejsca, żeby sobie takową zrobić, zawsze kilka kartonów książek leżało w piwnicy i czekało na lepsze czasy. Teraz nareszcie będzie miejsce - a kartony będą czekały tylko na zakup dodatkowych regałów ;)

Znam ten ból ja też jest maniakalnym czytaczem i posiadaczem książek, chociaż ostatnio moje zakupowe zapędy ogranicza moja żona mówiąc "Kochanie a gdzie położysz tę książkę, następna znowu wyląduje w kartonie w piwnicy" :D Kartony z książkami stoją w naszej piwnicy, a także w piwnicy u mojej mamy. Tam jest ich dużo a moja małżonka nawet nie jest świadoma tej ilości :p

Dlatego jeden pokój w domu będzie pełnił rolę gabinetu z regałami książek wreszcie będę mógł je gdzieś dać mam nadzieję że się zmieszczą :p

Ha! Też mnie rozumiesz, rewo :) U mnie właśnie takim gabinetem będzie antresola - bo ja mówię biblioteka, ale i biurko do robotania tam wstawię :yes: I to będzie moja prywatna przestrzeń (bo sypialnia jakby nie było, jednak wspólna) - z widokiem na poczynania domowników na dole ;)

Hehe - pewnie, że jestem fajna :D

i skromniutka taka :D

ps. kurde no, sorry :) gryzlem sie z jezyk ale moja pyskata i zlosliwa natura jednak wziela gore, no musialem :D

pps. o grzanie sie nie przejmuj, tu "u nas" sytuacja jest zupelnie inna i to wg mnie nie antresola ma wplyw na absurdalny rozklad temperatur w "warstwach" domu