Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dom na miarę

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ja też byłam na jej punkcie zafixowana:) od początku wiedziałam ze chce tylko taką podłogę dlatego bardzo trudno przyszło mi się pogodzić, że jej nie będę miec. natomiast co 9 cm- nie wiem nie znam się do końca ale nam mówili że 10 to min. 12 już lepiej a 15 to super bo tyle betonu musi miec odpowiednią grubość (mam też do czyniena z posadzkami na halach wiec wiem jak wyglądają) martwił mnie też jeszcze jeden problem a mianowicie nasiąkliwośc szczególnie w kuchni a nikt nie potrafił dac mi satysfakcjonującej odpowiedzi ( wykonawca mówił że beton polerowany wygląda troche sztucznie jak latryko hahah:)) ale co tam rób, jak bedziesz zdowolona to za x lat robie generalny remont i też dam beton:)

Hm, zapytam przyszłego wykonawcy jeszcze - ale dom był projektowany od podstaw właśnie z tym założeniem, więc powinno być dobrze :confused: A co do kuchni, zresztą co do całości - my to zamierzamy zaimpregnować, więc problem nasiąkliwości jakoby odpada...

Sztuczny wygląd to pewnie zasługa połysku :) - ale inaczej to nawet tego nie widzę, prawdę mówiąc. Niech se będzie taki sztuczny ;)

Dzięki, dr_au. Najlepsze pomysły biorą się z ograniczeń ;) - działka wąziutka, pow. zabudowy 95m max, dach określony w mpzp - a jednak można wykroić coś fajnego (przynajmniej mam taką nadzieję...) Ale, swoją drogą, daleko odbiegłam od domu marzeń - byłaby to płaska parterówka. I nazywalibyśmy wtedy dom baraczkiem zamiast stodółką :D

Witam, też się wtrącę: niech ten czarny samochód jest jak najczęściej na budowie. Teraz np. bardzo ważne jest patrzenie IM na ręce przy ubijaniu ziemi żeby posadzka nie pękała - co 30-40 cm ubijarka (zagęszczarka) musi być w użyciu. Koniecznie trzeba przypilnować, tym bardziej, że są to Koszyce, które dawno temu były terenem podmokłym, wręcz grzęzawiskiem i za starych, ale złych władz, nie były brane pod uwagę jako tereny budowlane, a teraz dobre władze sprzedają co się da...

A podłogówka to w jaki sensie: elektryczne maty grzejne, kable czy wodne?

Wypada przedstawić się: od 2 lat jestem "byłą inwestorką", choć do końca budowy to jeszcze trochę zejdzie, ale mieszkamy i to się liczy. Po okresie budowy pozostało mi nadal podglądanie budujących się, a teraz to już jestem taaaaka mądra, że mogę firmę "doradczą" otworzyć. Oczywiście żartuję. Życzę wytrwałości w budowie, pogody ducha, bo to się naprawdę przyda, pozdrawiam

Cześć, rubinowa :) Dzięki za rady - na pewno dopilnuję interesu, ale budujemy na tych dalszych Koszycach, a właściwie i jeszcze Zielona Dolina, a tam grunt jest idealny (sprawdzaliśmy chyba do 3 m w głąb - zwięzły piasek, zero problemu). Ale z Koszycami bliższymi - święta prawda, oglądaliśmy działkę na ulicy Suchej (sic!), która nawet w okresie bez opadów była podejrzanie grząska na oko.

A podłogówka wodna.

.....- my to zamierzamy zaimpregnować, więc problem nasiąkliwości jakoby odpada...

no właśnie nie dokońca- to jest pytanie które zdawałam wielu osobom co z impregnacja bo my również mieliśmy zamiar to zrobić. nikt nie potrafił mi na to odpowiedzieć jednoznacznie (łącznie z wykonawcą), pytałam forumowiczów którzy mają beton i tylko malgos2 mi odpowiedziala że trzeba co jakis czas impregnować bo sie wyciera impregnat. Myślę ze to również zależy od tego jak bardzo jestes tolerancyjna na plamy:) ja nie jestem zbytnio tolerancyjna a do pedantów się nie zaliczam:) najbardziej martwiły mnie własnie plamy z wina, czerwonych soków itp. Ale myślę że jesli sie jeszcze wypoleruje to problem może być znacznie mniejszy. a jaki kolor planujesz?taki jasny naturalny szary czy może cos ciemniejszego?(widzialam kiedys ciemny antracytowy beton-wygladał super ale jak sie domyslasz kurz na nim juz nie tak pięknie:))

Nowe, nowe idzie! :)

Zdjęcia z dzisiaj:

Elewacja frontowa :)

DSC01362.jpg

Elewacja ogrodowa:

DSC01360.jpg

inwestor w środku, pewnie w okolicy lodówki się kręci ;)

Śmiesznie to wygląda - same dziury i kawałki ścian, ale wszystkie okna są do podłogi, więc na razie tak głupio wyszło.

Koktajl - chyba taki naturalny jasny beton, ale jeszcze nie na 100%. Ciemny odpada - to ma być dom samoczyszczący się ;), a w każdym razie ukrywający pewne niedociągnięcia leniwej gospodyni :D

Dzięki,Kwitko. Założenia optymistyczne, bo i optymistyczną mam naturę :) Zawsze nastawiam się na to, że uda się, wyjdzie, będzie dobrze - a jak nie, to co się będę martwić na zapas ;)

Załączam dwa zdjęcia z archiwum muratora z betonowymi podłogami.

loft_wnetrza_600x0_rozmiar-niestandardowy.jpg

wnetrza_aranzacje_600x0_rozmiar-niestandardowy.jpg

Jest kilka forumek z taką realizacją-każda końcowo nieudana.

Do domu chyba nie da się wjechać taką prawdziwą maszyną do polerowania betonu i podojeżdżać kąty.

A czy możesz podać kto to taki? (wiem że e-mól narzekała) bo próbowałam się czegoś dowiedzieć, ale własciwie nie było żadnego odzewu.

Jeśli ma się duże okno to maszyna wjedzie bez problemu, przy kątach faktycznie nie dojezdza-wtedy polerują ręcznie- jest różnica ale jeśli się postaraja to wygląda to dobrze, zresztą taki urok tej podłogi, że nie jest ona idealna jak np żywica czy inne masy imitujące beton ( nie dość, że sztuczne w wyglądzie to w dodatku łatwo rysujące się i drogie po zbóju)

Koktajl, napisałam na priva.

Marynata, myślę, że damy radę - firma została uprzedzona, że maszyna nie zdąży się rozpędzić, a tu już ściana i tak w kółko :D Ale nie odmówili. A co do jakości wykonania, nam nie zależy, żeby to była taka idealna tafla bez skazy - to w założeniu ma być posadzka przemysłowa, więc nie będę łazić z lupą i narzekać. Ma być równo, gładko i praktycznie - pod względem estetycznym uważam tak jak koktajl, urok tej podłogi polega na pewnej losowości wykończenia. To się zresztą zgrywa z moją wizją domu - ma być raczej surowo, bez nadmiernego wygładzania i dopieszczania :) Taki oszukany loft ;)

Naszło mnie przy niedzieli na podsumowania. Ponieważ mury już się pną do góry (a w tym tygodniu pewnie i strop położą), podliczyłam stan 0.

Wydatki są tu bardzo ważną sprawą, bo budowa idzie ściśle według planu budżetowego i nie ma miejsca na odchyłki większe niż 10% :)

A więc - stan 0, licząc ze wszystkimi drobiazgami typu ogrodzenie, kołki dla geodety, transporty, koparki, no i oczywiście wykonane do tej pory przyłącza - wynosi 16.883,50. Jest to cena bez robocizny naszych wykonawców (cały dom sso - 20.000) i bez chudziaka, który będzie kosztował niecałe 2000.

A wszystkie papiery, czyli projekty, uzgodnienia, wypisy, operat, geodeta itd - 4.131,50

Oczywiście w arkuszu już lecą następne pozycje i codziennie dopisuję nowe - ale to co jest zrobione i wydane do tej pory, nastraja mnie optymistycznie - może się jednak uda zbudować dom w cenie sprzedanego mieszkania (minus końcówka poprzedniego kredytu ;)). Głupi ma szczęście, tego się będę trzymać :lol2:

patrzcie panstwo jak sie kocurowy dziennik rozrasta :)

dom samoczyszczacy... fajne :)

przypomnial mi sie pewnien dialog, flaszka dla tego kto pierwszy zgadnie z czego to: "Because soap is soap. It's self-cleaning" :)

start. nagrode wysylam poczta lub zapraszam do nas na taras na wspolne picie (po wybudowaniu :D)

EDIT: zastanawiam sie czy jesli sam zgadne to bede mogl sobie bez wyzutow sumienia nalac ?:cool:

Edytowane przez Tomasz Antkowiak