Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dom na miarę

Recommended Posts

jak urządzić dom z 4 sypialniami i 2 łazienkami za 10 tys ;)

to przeciez bardzo proste :)... no chyba z mowisz o 10 tysiacach polskich zlotych, to juz ciut gorzej:)

nie wiem, co mi odbiło, że się tak wyżaliłam publicznie :oops:, bo to nie w moim stylu

wiemy wiemy, nie jestes typem blogerki... ;) a probowalas przeczytac to co tu od poczatku nawypisywalas, "nieblogergo" ty... ;)

Niemniej, fajnie że zawsze znajdzie się parę życzliwych dusz, które pogłaskają po głowie. Dziękuję :hug:

pare zyczliwych i jedna rogata :D nie rozumiem dlaczego o mnie zapominasz :)

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No, Tomasz, to jednak nie zapadłeś w zimowy sen :p A już myślałam, że ukołysałeś chociaż swoją złośliwość ;)

Powiem po kolei - z rzeczy ekstremalnych to wolę już bawić się w urządzanie domu za 10 tys, tak, polskich złotych :D, niż w te podchody z sąsiadami. Chyba nie sądzisz, że bym się zniżyła do tego poziomu . Swoją drogą, musiałeś mieć bujną młodość ;)

Nie próbowałam nigdy czytać tego, co nawypisywałam w dzienniku, bo chcę nadal dobrze o sobie myśleć. Więc tym bardziej w zdumienie wprawiają mnie ci, którzy to zrobili :)

A kot jest stworzeniem niezależnym, i jak chce się zagnieździć, to niech nikt mu nie śmie zabronić :p

DEZET, ja tak palnęłam z tymi 10 tys, ale niedługo będzie u nas ssz i nastąpi rzetelne podsumowanie kosztów - i wtedy się okaże, ile zostało na instalacje i wykończenie. Instalacje zrobić trzeba i nie ma z czego urwać, więc odbije się niewątpliwie na wykończeniu :) Ale ja jestem dość sprawna w kwestii robienia czegoś z niczego (życie za młodu mnie nauczyło :D), więc myślę, że jakoś to będzie. A poza tym ten budżet dobrze gra z założeniami estetycznymi ;)

Z nowości - okna, które powinny być już zaraz, obsuną się o jakieś 2 tyg, bo hrabina sobie zażyczyła ciemny rdzeń (a kto widział biały do antracytowych okien? No wiocha!) i to ponoć przedłuży wykonanie. Hm, hm...

A w standardzie nie jest srebrny środek? Ja też wzięłam w kolorze profili.Myślę, że do antracytu nawet ten srebrny mógłby się mocno rzucac w oczy - wiec dobry wybór hrabiny:)

Ja też łączę drogi gres Porcelanite z dechami po szalunkach - coś z niczego;) i jeszcze parę takich rozwiązań będzie, ale mnie się tak podoba, a że tanio, to skutek uboczny;););)

Ardea, u nas są 2 opcje w oknach - i to nie tylko w tych wybranych, ale chyba we wszystkich salonach w mieście - środek jest albo biały, albo brązowy. Biały do białych i nie wiedzieć dlaczego, do wszystkich jednolitych kolorów, brązowy do drewnopodobnych. W sumie nawet i ten brąz nie pasuje za bardzo, ale starałam się wybierać taki w odcieniu jak najbardziej kawowym, zamiast mlecznej czekolady ;) I to już wygląda o niebo lepiej niż biały - dla mnie przy obustronnym antracycie w ogóle nieakceptowalny. Więc niejako na krzyż zażyczyłam sobie zmiksowania rdzenia do okien drewnopodobnych i koloru z palety RAL - i pewnie dlatego przedłużyło to oczekiwanie :(

A co do tych rozwiązań oszczędnościowych, to mnie się też to podoba - więc nie chodzi o to, że "z biedy" tak zamierzamy zrobić ;) Chociaż prawdą jest, że nie będziemy pakować w dom jak w kaczy kuper i ogólnie ma dominować poor design ;) Mnie jakoś urzekają takie surowizny, typu palety, płyta osb, betony, cegły, stalowe elementy konstrukcyjne... Chociaż złośliwi twierdzą, że wraz ze wzrostem gotówki gust by mi się zmienił - ale nie sądzę, żeby o 180 stopni, nawet o 90 pewnie nie ;)

DEZET, nie chodzi o to aluminiowe - chodzi o tę część, którą widać po otwarciu okna czy drzwi balkonowych. To, gdzie się gromadzi syf ;)

Edit: chodziło mi o to: tu jest przykładowy profil (nie mój), który ma biały środek, a oklejone na drewno ramy. kolor2.jpg

Widać wyraźnie, co się ukaże po otwarciu np drzwi balkonowych. Jeśli okna są jednostronnie białe, to moim zdaniem bez różnicy, ale przy obustronnie ciemnych te białe środki to porażka :(

Edytowane przez bury_kocur

Kocurku, mnie też kręcą takie wnętrza i takie klimaty, a z kasą lub jej brakiem chyba nie ma to wiele wspólnego. Gdybym nie lubiła dech ubrudzonych zaprawą to bym nie kupiła Porcelanite, tylko dała wszędzie Tubądzin i dech by nie było;)

Nawet nie wiesz jak bardzo czekam na Twoje wnętrza i okna:)

Ale ja jestem dość sprawna w kwestii robienia czegoś z niczego (życie za młodu mnie nauczyło :D), więc myślę, że jakoś to będzie.

lezy u nas spora ilosc palet po bloczkach BK, nie sa zwrotne wiec albo trafia pociete do pieca albo mozna by z nich zrobic jakies lawki, stoly, czy co tam innego koty lubia w gniazdach swoich przetrzymywac...

:D

Mój drogi - Ty nawet nie wiesz, że już dobrzy ludzie zbierają dla mnie palety i to nie tylko euro, ale na dodatek wybierają ładne egzemplarze :) A kolega męża odbija deski z palet, wyciąga gwoździe i selekcjonuje co równiejsze, bo kiedyś dla hecy palnęłam, że blat stołu z tego zrobię ;) Nie mam serca przyznać się do żartu, więc pewnie naprawdę użyję ich w tym celu :)

Mnie jakoś urzekają takie surowizny, typu palety, płyta osb, betony, cegły, stalowe elementy konstrukcyjne...

Nooooo, zaczyna robić się coraz ciekawiej :popcorn::popcorn::popcorn::popcorn:

Edit: chodziło mi o to: tu jest przykładowy profil (nie mój), który ma biały środek, a oklejone na drewno ramy. [ATTACH=CONFIG]144858[/ATTACH]

Widać wyraźnie, co się ukaże po otwarciu np drzwi balkonowych. Jeśli okna są jednostronnie białe, to moim zdaniem bez różnicy, ale przy obustronnie ciemnych te białe środki to porażka :(

Chodzi o okna barwione w masie :)

hello kitty.

chwilę do Ciebie nie zaglądałam i tyle mnie ominęło. i awanturujący się sąsiad i Tomasz z "życzliwymi" poradami i jeszcze wygrane miliony w totka.:p

a tak na poważnie, to dach już skończyliście? i kiedy ostatecznie będą okna? znalazłaś już kogoś do betonów?

super się prezentuje elewacja z dużymi oknami od salonu.

pozdrawiam i obiecuję więcej nie zapuszczać się w lekturze.:bye:

Hej ludziki! Odpowiadam hurtem, bo jutro skoro świt wyjeżdżam i pewnie będę odcięta od netu przez parę dni (oby nie ;)).

Goshia7, okna barwione w masie to chyba nie w tym mieście i nie w tym budżecie ;) Zresztą nawet w salonach, gdzie sprzedają naprawdę drogie okna (takie też zwizytowałam, a co!) nikt mi nie zaproponował tej opcji. Więc standard - wybór między białym a brązowym.

max-maniacy - betonman znaleziony i zaklepany, tylko nie wiadomo, czy zdąży przez zimą - właśnie mi okna odjechały w czasie, dziś się dowiedziałam, że optymistycznym terminem byłby 17 listopada - a jeszcze hydraulika, podłogówka i dopiero beton, więc pewnie przed mrozami nie zdążymy :( Dach już skończony - byłam nawet na budowie i aparat też był, ale dziś sądny dzień i oczywiście zapomniałam pstryknąć... Zostają tylko do zamontowania rury spustowe, ale to na wiosnę, po elewacji.

marynata - fajne te meble :) i nawet tanie, ale ja w sumie meble mam już... Stołu tylko brakuje, ale mam już wizję: zrobię go osobiście - blat drewniany, na kozłach. Taki mi się marzy od dawna :)

Goshia7, okna barwione w masie to chyba nie w tym mieście i nie w tym budżecie ;) Zresztą nawet w salonach, gdzie sprzedają naprawdę drogie okna (takie też zwizytowałam, a co!) nikt mi nie zaproponował tej opcji. Więc standard - wybór między białym a brązowym.

Toś mnie zaskoczyła :) bo ja jak robiłam wyceny to prawie w każdym salonie pytali mnie czy chcę okna barwione w masie ale nikt mi nawet nie powiedział, że są jakieś kolory standardowe. Te nasze okna też są barwione w masie, wiem że dopłacaliśmy za to ale to była jakaś niewielka kwota

Pozdrawiam :)

. i awanturujący się sąsiad i Tomasz z "życzliwymi" poradami

ja sie absolutnie nie awanturuje, jestem jak klient w krawacie, mniej awanturujacy sie :)

po prostu wprowadzam tu odrobine niezbednego zamieszania i dbam o nalezycie wysoki poziom adrenaliny kocich inwestorow (jakkolwiek kuriozalnie brzmialo by to sformulowanie :D )