Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dom na miarę

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Chciałam na cześć Tomasza zmienić sobie avatar na kota w berecie, ale nie znalazłam :)

U nas nareszcie drgnęło w temacie okien - jutro będą montować! Cytując klasyka: Jezu, jak się cieszę... :D

Oczywiście żeby nie było za słodko, to na jedno okno (to skośne) jeszcze poczekamy, ale i tak jestem cała happy. Chyba rzucę się w wir zakupów instalacyjnych, bo w końcu będzie można coś podłubać w środku. Styropian na podłogi w ilości horrendalnej już zakupiłam - czeka w magazynie, bo i gdzie miałabym te hałdy trzymać? Ale jak będzie zamknięta chałupa, to niech leży w środku i czeka na swoją kolej.

Jutro sesja foto z oknami w roli głównej :)

Jutro sesja foto z oknami w roli głównej

Przejeżdżałem ok 11, cicho i głucho. Jutro będę ok. 10.00...Mam nadzieję, że się nie rozczaruję? ;)

Chciałam na cześć Tomasza zmienić sobie avatar na kota w berecie, ale nie znalazłam

Jak Ty wszystkiego tak szukasz to gratuluję :p

905727.jpg

Cześć Gosia, witamy wśród żywych :) Okna są :D Co prawda tego najbardziej spektakularnego brakuje, bo jeszcze się robi, a dwa do poprawki (panowie zamiast zadzwonić zrobili "po uważaniu" i teraz będą musieli osadzać jeszcze raz - to te małe, wyrównane do góry, a miały być do dołu), ale - SĄ! Mam zdjęcia i nawet pokażę, choć efekt z folią jest dość rozczarowujący. Byłam dziś i obdarłam parę, żeby zobaczyć mój pikny antracyt - i muszę powiedzieć, że naprawdę fajnie wygląda, choć oczywiście już dziś aparatu nie wzięłam :(

Na razie więc porcja oklejonych. Aha, są też drzwi oczywiście - i podobają mi się bardzo, choć obszarpana folia dopełnia obrazu nędzy i rozpaczy, jaki przedstawia zresztą cała budowa. Ale postanowiłam sobie, że w tym tygodniu posprzątam w obejściu ;) - tyle że folii z drzwi nie zamierzam obdzierać, wręcz zamierzam je ofoliować szczelniej. Więc na razie proszę uruchomić wyobraźnię:

DSC01810.jpgDSC01804.jpgDSC01806.jpgDSC01808.jpg

Cześć Gosia, witamy wśród żywych :) Okna są :D Co prawda tego najbardziej spektakularnego brakuje, bo jeszcze się robi, a dwa do poprawki (panowie zamiast zadzwonić zrobili "po uważaniu" i teraz będą musieli osadzać jeszcze raz - to te małe, wyrównane do góry, a miały być do dołu), ale - SĄ! Mam zdjęcia i nawet pokażę, choć efekt z folią jest dość rozczarowujący. Byłam dziś i obdarłam parę, żeby zobaczyć mój pikny antracyt - i muszę powiedzieć, że naprawdę fajnie wygląda, choć oczywiście już dziś aparatu nie wzięłam :(

Na razie więc porcja oklejonych. Aha, są też drzwi oczywiście - i podobają mi się bardzo, choć obszarpana folia dopełnia obrazu nędzy i rozpaczy, jaki przedstawia zresztą cała budowa. Ale postanowiłam sobie, że w tym tygodniu posprzątam w obejściu ;) - tyle że folii z drzwi nie zamierzam obdzierać, wręcz zamierzam je ofoliować szczelniej. Więc na razie proszę uruchomić wyobraźnię:

[ATTACH=CONFIG]149441[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]149442[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]149443[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]149444[/ATTACH]

pięknie kocurku pięknie:wave:

pkp;)

gratuluje!!!

a drzwi to jakie?

Cześć amglad :) Pięknie to właśnie na razie nie wygląda, ale dziś obskubałam trochę okien z taśmy i no! Zupełnie inne wrażenie. A drzwi KMT Plus, bardzo nam zależało na prostych bez przeszkleń i z pochwytem. A takie w antracycie (i poniżej 4,5 tys, bo tyle kosztowały trzecie w kolejności) znalazłam tylko 2 do wyboru.

Oj, marynata, to chyba do wiosny poczekasz, bo uznaliśmy, że nie będziemy po trupach teraz robić tych podłóg, tylko spokojnie bez ryzyka zmiany pogody. Nie mamy wszak jeszcze dużego okna, więc jakby mróz ścisnął, to wszystko weźmie w łeb. Zresztą w łazienkach też luksfery same się nie wymurują (wszyscy odmówili udziału w tej imprezie, więc czyje pracowite rączki będą murowały? ;)) W międzyczasie, przez zimę, zdążymy za to zrobić instalacje i - mam nadzieję - uszarpać trochę kasy na działania wiosenne :rolleyes:

Co prawda czekam cały czas na gaz i podłóg nie mogę jeszcze robić,ale sen mi to spędza z powiek.

Już wcześniej myślałam o betonie,ale wobec samych nieudanych realizacji na forum,zarzuciłam ten pomysł.

Teraz się tak błąkam-co z ta podłoga na parterze,która ma być w założeniu dla mnie,a nie ja dla niej.

To drewno wiadomo odpada,a naprawdę ładne kafle w klimacie są potwornie drogie :bash:

Jeszcze wypatrzyłam takie panele,ale w necie-nie mam pojęcia jak wyglądają na żywca-pietra pasentina,można układać bez przekładki

ok 50 pln i to już jedyny koszt,bo układanie jest banalne

http://www.wickes.co.uk/content/ebiz/wickes/invt/225304/Pietra-Piasentina-Tile-Effect-Laminate_large.jpg

I czekam na ten Twój beton,bo nie mam co na podłogę :cry:

nooo Kocurki....piknie, piknie się robi u Was:) coraz bardziej domowo;) ale w którą stronę macie otwierane drzwi wejściowe?jakoś tak chyba nie teges?;)tzn. jakoś tak przyzwyczajona chyba jestem do otwierania z lewej na prawą, tzn. w przeciwną do Waszych;)tzn. lewą ręką? kolor wydaje się bardzo ładny, podejrzewam, że w rzeczywistości i bez folii będzie ciut jaśniejszy?ja chciałabym drzwi z przeszkleniami (konkretnie jednym doświetlem z lewej strony), ale u nas nie ma takich fajowych okien z lewej i prawej strony drzwi, więc jakieś przeszklenie się przyda. naprawdę fajnie wyglądają też te duże okna na dole.przepraszam, jeśli nie doczytałam, ale oba mają okna przesuwne (2fixy +przesuwne i 1f+przesuwne?) czy otwierane normalnie?

Cześć amglad :) Pięknie to właśnie na razie nie wygląda, ale dziś obskubałam trochę okien z taśmy i no! Zupełnie inne wrażenie. A drzwi KMT Plus, bardzo nam zależało na prostych bez przeszkleń i z pochwytem. A takie w antracycie (i poniżej 4,5 tys, bo tyle kosztowały trzecie w kolejności) znalazłam tylko 2 do wyboru.

eh kocur, nie przesadzaj, fałszywa skromność z Ciebie wyłazi.. a jak ma byc na budowie - czysto i idealnie???? nie. pięknie to wszystko zaczyna wyglądac, kurcze, przypomniałam sobie, jak u mnie okna montowali, troche byłam w szoku bo w szybach jest filtr i jest troche bardziej niebiesko niz w rzeczywistości, ale wtedy poczułam , że ta budowa zaczyna robic się Naszym Domkiem

drzwi bardzo ładne. z pochwytem;) ciekawe, czy będziesz go przeklinała.....;)

a jak dojdzie jeszcze to duże okno to zobaczysz, że juz 'odgrodziłaś ' sie troche od świata - dom bedzie miał wnetrze

sciskam Kocurai gratuluje

trza opic, coby sie ramy nie rozeschły...;);););)

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=149445&d=1353344538

Hej! :)

marynata - fajne te panele, cena jeszcze fajniejsza. Ja oglądałam już nawet płytki podłogowe a la beton, w razie gdyby coś nie wypaliło - ale to rzeczywiście drogi interes, nie dość że same płytki kosztują zdrowo (oczywiście te, które wyłuskałam jako najładniejsze, okazały się najdroższe), ale jeszcze położenie, specjalny klej itd... Do kitu.

amglad - piję z Tobą, bo nikt inny mi nie zaproponował toastu za okna ;) - rozeschnąć się nie ma co, bo pcv, ale kto wie? Lepiej jednak opić :D

Koty co prawda nie w moim klimacie, ale ogólnie koci temat to wdzięczna dla oka rzecz - tyle, że boję się kupować cokolwiek z tym motywem, bo jak ludzie podłapią, to mnie zarzucą milionem kocich pierdółek, a ja nie lubię ani kurzołapów, ani kolekcji tematycznych. Więc lepiej nie kusić losu i rodziny ;)

GosiaA - drzwi są lewe i otwierają się na zewnątrz, jedyna sensowna strona jak dla mnie, bo nie chciałam, żeby otwierały się na okno (to prawe jest od wiatrołapu, to lewe oddalone już od pokoju średniaka). Poza tym tak są wylane schody - wyrównane do prawej ściany, a z lewej za drzwiami niewiele, i nie mogło być inaczej, bo po lewej aż do ściany domu jest miejsce postojowe, które ledwo się zmieściło. Nie dałoby rady przeciągnąć schodów na całą szerokość frontu, co by mi bardzo odpowiadało :( Ale u nas wszystko na styk, tfu, na miarę ;)

Kolor drzwi jest w rzeczywistości ciemniejszy - folia powoduje, że wydaje się ton-dwa jaśniejszy. Pasuje idealnie do okien, bo obdarłam, żeby sprawdzić :) Pochwyt to było moje marzenie nie podlegające negocjacjom i cięciom budżetowym, jak na razie stwierdzam, że cholernie zimny w dotyku, ale i tak otwiera się z klucza, więc może jakoś przeżyję i się przyzwyczaję.

Hej! :)

marynata - fajne te panele, cena jeszcze fajniejsza. Ja oglądałam już nawet płytki podłogowe a la beton, w razie gdyby coś nie wypaliło - ale to rzeczywiście drogi interes, nie dość że same płytki kosztują zdrowo (oczywiście te, które wyłuskałam jako najładniejsze, okazały się najdroższe), ale jeszcze położenie, specjalny klej itd... Do kitu.

amglad - piję z Tobą, bo nikt inny mi nie zaproponował toastu za okna ;) - rozeschnąć się nie ma co, bo pcv, ale kto wie? Lepiej jednak opić :D

Koty co prawda nie w moim klimacie, ale ogólnie koci temat to wdzięczna dla oka rzecz - tyle, że boję się kupować cokolwiek z tym motywem, bo jak ludzie podłapią, to mnie zarzucą milionem kocich pierdółek, a ja nie lubię ani kurzołapów, ani kolekcji tematycznych. Więc lepiej nie kusić losu i rodziny ;)

GosiaA - drzwi są lewe i otwierają się na zewnątrz, jedyna sensowna strona jak dla mnie, bo nie chciałam, żeby otwierały się na okno (to prawe jest od wiatrołapu, to lewe oddalone już od pokoju średniaka). Poza tym tak są wylane schody - wyrównane do prawej ściany, a z lewej za drzwiami niewiele, i nie mogło być inaczej, bo po lewej aż do ściany domu jest miejsce postojowe, które ledwo się zmieściło. Nie dałoby rady przeciągnąć schodów na całą szerokość frontu, co by mi bardzo odpowiadało :( Ale u nas wszystko na styk, tfu, na miarę ;)

Kolor drzwi jest w rzeczywistości ciemniejszy - folia powoduje, że wydaje się ton-dwa jaśniejszy. Pasuje idealnie do okien, bo obdarłam, żeby sprawdzić :) Pochwyt to było moje marzenie nie podlegające negocjacjom i cięciom budżetowym, jak na razie stwierdzam, że cholernie zimny w dotyku, ale i tak otwiera się z klucza, więc może jakoś przeżyję i się przyzwyczaję.

wiem, że nie w Twoim klimacie, ale i tak sobie pozwoliłam na koci wypad;)

wiem, tez że okienka pcv, ale tak sie u nas mówi - np jak ktos kupi auto, to żeby mu sie opony nie rozeschły itp itd - grunt to powód do opicia:popcorn:

tez kurzochwytek nie lubię ...

a i jesli chodzi o drzwi, też mam lewe zewnątrz. nie widzę niewygód ani przeszkód - więcej mam miejsca w wiatrołapie dzięki temu że otwieraja sie na zewnatrz.

pochwyt (matko, jakie to dziwne słowo....;) - cóz, gdzies w moim dzienniku pisałam do Ciebie moją historie z pochwytem i torbami zakupów, nie chce mi sie powtarzać. marzenia sa od tego, żeby je spełniać. albo modyfikować;)

pozdr

Ja oglądałam już nawet płytki podłogowe a la beton, w razie gdyby coś nie wypaliło
a jednak :p

Ja też oglądałam,ale biorąc pod uwagę sam fakt że płytki to dosyć stałe i trudno zmienne wyposażenie,trzeba je dobrać naprawdę dobrze.

Akceptowalne dla mnie i mojej świadomości że będę je miała przynajmniej przez najbliższe 15 lat,zaczynają się od ok 150 pln,a gdzie ułożenie,kleje etc? :bash:

Panele zbierasz i kładziesz w ciągu jednego dnia nowe.

Wybiorę się na jaki rekonesans,to porobię real foto co by tu jeszcze oprócz betonu można żeby zaspokoić nasze dziwne gusta....

Póki co nie tracę nadziei że jednak coś się u Ciebie uda :p