Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dom na miarę

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam się w Twoim dzienniczku.

super projekt. jestem pełna podziwu za każdym razem, gdy widzę że ktoś sam projektuje swój dom. trzeba mieć sporo odwagi i bardzo sprecyzowane oczekiwania. sama chyba nigdy bym się tego nie podjęła, także szacuneczek. :yes:

dom niesamowity. zawsze podobały mi się tylko takie, jak nasz, prosty z dwuspadowym dachem. ale po przeglądnięciu kilku dzienników domów z płaskim dachem, prostych brył z dużymi przeszkleniami, podobają mi się takie coraz bardziej.

powodzenia i będę zaglądać.

Witam max-maniaków :)

Ja też do Was zaglądam, bo ładny ten Berlin. Ja z kolei na odwrót, zawsze lubiłam płaskie dachy i proste bryły, a zmuszona okolicznościami coraz bardziej lubię proste dwuspadowe :) I w sumie forum ma w tym swój udział, bo buduje się tu kilka całkiem niebrzydkich stodółek i to mnie jakoś przekonuje, że i skośne może być fajne :)

DEZET, witam i zapraszam :) Pokoikom w moim odczuciu niczego nie brakuje (no, może chwilowo części ścian, sufitu, okien, podłogi - ale to drobiazgi :D) My jako rodzina żyjemy stadnie, więc wolałam postawić na fajną, otwartą i przestronną (jak na ten metraż) część dzienną.

Jakoś znajomo mi Twoja miejscowość zabrzmiała - i już wiem, gdzie to. Studiowałam w Koszalinie, to niedaleko :) Pozdrawiam dawnego sąsiada ;)

DEZET, witam i zapraszam :) Pokoikom w moim odczuciu niczego nie brakuje (no, może chwilowo części ścian, sufitu, okien, podłogi - ale to drobiazgi :D) My jako rodzina żyjemy stadnie, więc wolałam postawić na fajną, otwartą i przestronną (jak na ten metraż) część dzienną.

Jakoś znajomo mi Twoja miejscowość zabrzmiała - i już wiem, gdzie to. Studiowałam w Koszalinie, to niedaleko :) Pozdrawiam dawnego sąsiada ;)

He he jaki ten świat mały:)

Mówisz - masz :)

Zdjęcia z dzisiaj. Już tłumaczę, co jest co: dwa bliźniacze okna to pokoje dzieci

DSC01387.jpg

Wielka dziura w narożniku to salonowe okna, sterczące pręty to słupek do wylania, a od niego, jak łatwo zgadnąć, w obie strony nadproża - i już mam 5,5 mb okien :)

DSC01386.jpg

Widok przez okno kuchenne (w wersji wścibski sąsiad, czyli z zewnątrz)

DSC01384.jpg

a w środku, proszę wycieczki, rośnie moja wymarzona ściana z cegły rozbiórkowej, która jednakowoż zostanie docelowo pomalowana na biało

DSC01389.jpg a tu ściana frontowa - ta duża jopa po prawej to drzwi wejściowe i miejsce na okno przy nich (słupka dzielącego brak).

Czyli prawie, prawie parter jest :)

Odpozdrawiam Sąsiadkę ;)

Cieszę się, że cegła się podoba - ja właśnie chciałam jedną ścianę inną, ale nie w kolorze (bo i tak wszystkie będą białe), tylko w strukturze. A jaki jest sens kłaść drogie płytki cegłopodobne na ścianę, a później je zamalowywać? :D Więc tym sposobem mam ceglaną ścianę od razu w 3 pomieszczeniach (w salonie, w naszej sypialni i w pokoju pierworodnej).

Z tym zamieszkaniem, to właściwie nie planuję - jak wyjdzie, tak wyjdzie, mamy dach nad głową, więc nie muszę się spinać. Pewnie wyjdzie tak, że na wiosnę, bo dużo prac wykończeniowych będziemy musieli zrobić własnoręcznie - mam sprecyzowany plan kredytowy i postanowiłam nie wziąć ani grosza ponad ustaloną kwotę, a to pewnie będzie mało... Więc będziemy kończyć sami i po trochę. Zastanawiam się nad oknami, może ktoś doradzi - najpierw chciałam wstawiać już zaraz, jak tylko będzie można - a teraz myślę, czy zimą nie byłoby taniej? Jeśli to są znaczące różnice, jestem skłonna poczekać.

Natomiast jeśli okna byłyby jeszcze latem czy wczesną jesienią - to kto wie, może i termin przeprowadzki by się przesunął :)