Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dom na miarę

Recommended Posts

Brzmi to jak dla mnie realnie i na pewno Ci się uda. Jeżeli masz taki rozkład i założenia to moim zdaniem jest to do zrobienia za planowaną kwotę.

Tak z ciekawości - czy masz już ofertę na beton polerowany? robisz go na całości powierzchni czy tylko w wybranych pomieszczeniach?

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dziękuję wszystkim serdecznie :) Dla własnego dobra mam nadzieję, Ardea, że naprawdę jesteś wizjonerką ;)

Okna obdarte, ale u nas od dwóch dni non stop leje i psa by na budowę nie wygonił, a co dopiero kocura ;) Poczekam na to ostatnie - powinno być lada dzień i pokażę już wszystkie.

Jeśli chodzi o system pracy, to mąż ma jeszcze niewykorzystany urlop z tego roku, ja mam wolny zawód, więc jakoś damy radę. Weekendy też poświęcimy. W ciągu tygodnia marnie to widzę, bo mamy troje dzieci, więc nie da rady pójść na żywioł - dlatego też do budowy była ekipa, bo inaczej stawialibyśmy dom ze 3 lata ;) Ocieplenie i tynki zewnętrzne zamierzamy robić już mieszkając - to też jakaś oszczędność czasu i szybsza przeprowadzka :D

Naprawdę dziękuję Wam jeszcze raz za ciepłe słowa - czuję się podniesiona na duchu i nastrojona do walki z materią (hydrauliczną) w sobotę :)

Edytowane przez bury_kocur

Kocurze to dokładnie tak jak my, system urlopowo-weekendowy, i to pod warunkiem że w weekendy ktoś nam z dziećmi pomoże. A przeprowadzić się musimy najdalej w wakacje a najlepiej w czerwcu. Wykończyć musimy dół, piętro już sukcesywnie jak będziemy mieszkać i dozbieramy kasę. Nie wiem jak to się uda :eek:

Kocurku,

tylko, że nie odbiorą Wam budynku, jeśli nie będziecie mieć ocieplenia zewnętrznego - czyli nie dostaniecie zgody na zamieszkanie.

Można oczywiście "na dziko", bez tej zgody administracyjnej się wprowadzić, ale gdyby "życzliwi" sąsiedzi donieśli, kara finansowa jest ponoć sakramencka:(

Sharlotka, dopytam jeszcze o to - w końcu masa ludzi mieszka bez odbiorów latami, ba, całe życie... Mnie ten odbiór tak naprawdę nie jest potrzebny na cito, a musiałabym zrobić jeszcze parę drobiazgów oprócz ocieplenia, żeby go dostać - a są to rzeczy typu drabinka na dach, która jest mi potrzebna jak dziura w moście, ale bez niej odbioru nie będzie itd.

Z tego, co wiem, już mogłabym się zameldować - ale nie robię tego, bo będzie problem z korespondencją. Więc skoro teoretycznie mogę mieszkać na budowie, to i z użytkowaniem nie powinno być tak strasznie. Mam wrażenie w ogóle, że u mnie w mieście urzędy są dość liberalne, a w każdym razie na tyle, na ile przepisy dadzą się nagiąć, idą inwestorom na rękę ;)

Uwaga !

Do zawiadomienia o zakończeniu budowy lub wniosku o udzielenie pozwolenia na użytkowanie domu powinniśmy dołączyć kopię świadectwa charakterystyki energetycznej budynku (art. 57 ust. 1 pkt 7 Prawa budowlanego). Nie ma znaczenia, czy budowę rozpoczęliśmy przed 2009 r., czy później. Bez świadectwa zgłoszenie zakończenia budowy nie zostanie przyjęte i nie będziemy mogli legalnie zamieszkać w gotowym domu. Pamiętajmy, że za przystąpienie do użytkowania budynku bez wymaganych formalności grozi kara 10 tys. zł.

Dostarczyciel złych nowin.

PS. ... ale kto stwierdzi, że tam mieszkacie ? Przecież nikt Wam nie zabroni nocować na budowie !

Edytowane przez krzysztof5426

Jestem ciekawa jak to się ma do wyroku Sądu Administracyjnego z 2008 roku,w którym sąd orzekł,że ludzi należy meldować tam gdzie faktycznie,chociażby nielegalnie mieszkają.W związku z tym urzędy są zmuszone meldować ludzi na działkach w ogrodach działkowych.

Oczywiście w budynkach,które nie są przeznaczone do mieszkania.

I ludzie tak legalnie/nielegalnie mieszkają i żadnej procedury wobec nich nikt nie wszczyna.

Urzędnicza paranoja.

Żeby otrzymać zgodę na użytkowanie budynku, konieczne jest świadectwo energetyczne, a można je zrobić, gdy dom jest już odpowiednio zaizolowany (ocieplony) - chyba, że się bardzo grubo mylę, to niech mnie ktoś poprawi - ale niestety raczej tak jest.

nie mylisz się - formalnie są takie wymogi - właśnie teraz jestem na etapie gromadzenia tych wszystkich papiórków ...nawet kurde badanie wody musiałam zrobić. ale kto na to patrzy????

ja mam już świadectwo mój domek potrzebuje 27 kwh/m2rok nie wiem co to znaczy nie wiem czy to dużo czy mało, ale papierek mam :o

Kocurze, ja Ci życzę, żeby budowanie wyszło Ci jak najtaniej - dla mnie osiągnęłaś piekny wynik jesli chodzi o ssz

ogrom pracy przed Wami, ale dzielna dziewczynka jesteś, a dzielne dziewczynki biorą za mężów dzielnych chłopców(domniemanie;) więc dacie radę:yes::yes::yes: trzymam kciuki :wave:

ja po prostu wiem, że Ty sobie poradzisz z tym wszystkim. twarda babka jesteś i tyle:wiggle: