Kendra 29.11.2012 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 Brzmi to jak dla mnie realnie i na pewno Ci się uda. Jeżeli masz taki rozkład i założenia to moim zdaniem jest to do zrobienia za planowaną kwotę. Tak z ciekawości - czy masz już ofertę na beton polerowany? robisz go na całości powierzchni czy tylko w wybranych pomieszczeniach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 29.11.2012 10:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 Tak, mam ofertę, mieliśmy nawet robić już, ale wstrzymamy się do wiosny - boję się załamania pogody, a ogrzewania brak. Beton dokładnie w całym domu, bez żadnych wyjątków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kendra 29.11.2012 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 Strasznie jestem ciekawa jak będzie się prezentował no ale wytrzymam do wiosny. Temat już podrzuciłam mojemu mężowi - trawi spokojnie, bez większych komentarzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sharlotka 29.11.2012 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 no, twarda sztuka jesteś i odważna - piękne plany betonowej podłogi w całym domu! Trzymam mocno kciuki za Was i za szybkie wykończenie domu, nie się, w zamierzonym budżecie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 29.11.2012 11:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 Tak, tak, trzymajcie kciuki wszyscy życzliwi czytacze Świadomość, że ktoś mi dobrze życzy, wzmacnia moją siłę ducha i wolę walki , czyli przekłada się na realne efekty. Dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 29.11.2012 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 No i poza kasiorką zarezerwujcie sobie mnóstwo czasu. Będziecie robić systemem weekendowym czy zwalniacie się z pracy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 29.11.2012 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 Założenia pewnie do wykonania - czego życzę Mnóstwo pracy Was czeka, ale wysiłek zostanie wynagrodzony tym leżakiem na tarasie z kawa w ręku;) Obdarte te okna już czy jeszcze nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof5426 29.11.2012 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 Tak, tak, trzymajcie kciuki wszyscy życzliwi czytacze Świadomość, że ktoś mi dobrze życzy, wzmacnia moją siłę ducha i wolę walki , czyli przekłada się na realne efekty. Dziękuję! Od tej chwili jeszcze mocniej będę ściskał kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sharlotka 29.11.2012 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 Ja też w Was wierzę i trzymam kciuki - no, narobicie Wy się faktycznie, narobicie, ale dużo zaoszczędzicie na kosztach robocizny.Jeśli tylko macie czas, możliwości, i umiejętności, by się podjąć samodzielnego wykonawstwa, to do przodu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 29.11.2012 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 Wizjonerką nie jestem, ale mam wizję, że nie tylko uda się zmieścić w budżecie, ale jeszcze efekty wizualne przejdą najśmielsze oczekiwania:cool: Tak naprawdę to dobra droga przez oszczędności, będzie prowadziła do fantastycznych rozwiązań Oczywiście trzymam kciuki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 29.11.2012 16:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 (edytowane) Dziękuję wszystkim serdecznie Dla własnego dobra mam nadzieję, Ardea, że naprawdę jesteś wizjonerką Okna obdarte, ale u nas od dwóch dni non stop leje i psa by na budowę nie wygonił, a co dopiero kocura Poczekam na to ostatnie - powinno być lada dzień i pokażę już wszystkie. Jeśli chodzi o system pracy, to mąż ma jeszcze niewykorzystany urlop z tego roku, ja mam wolny zawód, więc jakoś damy radę. Weekendy też poświęcimy. W ciągu tygodnia marnie to widzę, bo mamy troje dzieci, więc nie da rady pójść na żywioł - dlatego też do budowy była ekipa, bo inaczej stawialibyśmy dom ze 3 lata Ocieplenie i tynki zewnętrzne zamierzamy robić już mieszkając - to też jakaś oszczędność czasu i szybsza przeprowadzka Naprawdę dziękuję Wam jeszcze raz za ciepłe słowa - czuję się podniesiona na duchu i nastrojona do walki z materią (hydrauliczną) w sobotę Edytowane 29 Listopada 2012 przez bury_kocur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 29.11.2012 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 Kocurze to dokładnie tak jak my, system urlopowo-weekendowy, i to pod warunkiem że w weekendy ktoś nam z dziećmi pomoże. A przeprowadzić się musimy najdalej w wakacje a najlepiej w czerwcu. Wykończyć musimy dół, piętro już sukcesywnie jak będziemy mieszkać i dozbieramy kasę. Nie wiem jak to się uda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia_A 30.11.2012 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 kocurki i cronin: my również w tym gronie, tylko o 1//2 dzieci mniej no i przeprowadzka na pewno nie w przyszłym roku, ale 2014...liczę na wiosnę 2014, nie ma co się łudzić, że koniec 2013, zbyt dużo pracy zostało, a na budowanie ciągle brakuje czasu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sharlotka 30.11.2012 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 Kocurku,tylko, że nie odbiorą Wam budynku, jeśli nie będziecie mieć ocieplenia zewnętrznego - czyli nie dostaniecie zgody na zamieszkanie.Można oczywiście "na dziko", bez tej zgody administracyjnej się wprowadzić, ale gdyby "życzliwi" sąsiedzi donieśli, kara finansowa jest ponoć sakramencka:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 30.11.2012 10:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 Sharlotka, dopytam jeszcze o to - w końcu masa ludzi mieszka bez odbiorów latami, ba, całe życie... Mnie ten odbiór tak naprawdę nie jest potrzebny na cito, a musiałabym zrobić jeszcze parę drobiazgów oprócz ocieplenia, żeby go dostać - a są to rzeczy typu drabinka na dach, która jest mi potrzebna jak dziura w moście, ale bez niej odbioru nie będzie itd. Z tego, co wiem, już mogłabym się zameldować - ale nie robię tego, bo będzie problem z korespondencją. Więc skoro teoretycznie mogę mieszkać na budowie, to i z użytkowaniem nie powinno być tak strasznie. Mam wrażenie w ogóle, że u mnie w mieście urzędy są dość liberalne, a w każdym razie na tyle, na ile przepisy dadzą się nagiąć, idą inwestorom na rękę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kendra 30.11.2012 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 oj nie wiedziałam, że nie można zamieszkać jak nie ma ocieplenia.. a u nas też taki plan jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sharlotka 30.11.2012 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 Żeby otrzymać zgodę na użytkowanie budynku, konieczne jest świadectwo energetyczne, a można je zrobić, gdy dom jest już odpowiednio zaizolowany (ocieplony) - chyba, że się bardzo grubo mylę, to niech mnie ktoś poprawi - ale niestety raczej tak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof5426 30.11.2012 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 (edytowane) Uwaga ! Do zawiadomienia o zakończeniu budowy lub wniosku o udzielenie pozwolenia na użytkowanie domu powinniśmy dołączyć kopię świadectwa charakterystyki energetycznej budynku (art. 57 ust. 1 pkt 7 Prawa budowlanego). Nie ma znaczenia, czy budowę rozpoczęliśmy przed 2009 r., czy później. Bez świadectwa zgłoszenie zakończenia budowy nie zostanie przyjęte i nie będziemy mogli legalnie zamieszkać w gotowym domu. Pamiętajmy, że za przystąpienie do użytkowania budynku bez wymaganych formalności grozi kara 10 tys. zł. Dostarczyciel złych nowin. PS. ... ale kto stwierdzi, że tam mieszkacie ? Przecież nikt Wam nie zabroni nocować na budowie ! Edytowane 30 Listopada 2012 przez krzysztof5426 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 30.11.2012 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 Jestem ciekawa jak to się ma do wyroku Sądu Administracyjnego z 2008 roku,w którym sąd orzekł,że ludzi należy meldować tam gdzie faktycznie,chociażby nielegalnie mieszkają.W związku z tym urzędy są zmuszone meldować ludzi na działkach w ogrodach działkowych.Oczywiście w budynkach,które nie są przeznaczone do mieszkania.I ludzie tak legalnie/nielegalnie mieszkają i żadnej procedury wobec nich nikt nie wszczyna.Urzędnicza paranoja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amglad1 30.11.2012 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 Żeby otrzymać zgodę na użytkowanie budynku, konieczne jest świadectwo energetyczne, a można je zrobić, gdy dom jest już odpowiednio zaizolowany (ocieplony) - chyba, że się bardzo grubo mylę, to niech mnie ktoś poprawi - ale niestety raczej tak jest. nie mylisz się - formalnie są takie wymogi - właśnie teraz jestem na etapie gromadzenia tych wszystkich papiórków ...nawet kurde badanie wody musiałam zrobić. ale kto na to patrzy???? ja mam już świadectwo mój domek potrzebuje 27 kwh/m2rok nie wiem co to znaczy nie wiem czy to dużo czy mało, ale papierek mam Kocurze, ja Ci życzę, żeby budowanie wyszło Ci jak najtaniej - dla mnie osiągnęłaś piekny wynik jesli chodzi o ssz ogrom pracy przed Wami, ale dzielna dziewczynka jesteś, a dzielne dziewczynki biorą za mężów dzielnych chłopców(domniemanie;) więc dacie radę:yes: trzymam kciuki ja po prostu wiem, że Ty sobie poradzisz z tym wszystkim. twarda babka jesteś i tyle:wiggle: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts