Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dom na miarę

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cześć Kocurku,

Wpadam z rewizytą, ja też planuję budować na wąskiej działce 15,6m. Ciekawy projekt Ci wyszedł, my też decydujemy się na projekt indywidualny. Moim zdaniem to sensowne rozwiązanie na wąskie działki bo mimo małej przestrzeni można mieć po swojemu a przy okazji jeżeli trafi się na sensownego architekta to można zaprojektować budynek tańszy w wykonaniu.

Nie zdążyłem jeszcze przeczytać całego dziennika bo kiepsko u mnie z czasem ale będę nadrabiał to systematycznie :) Widzę że masz siebie okna trój szybowe i blache na rąbek. Czy mogłabyś mi przesłać na PW ile taka przyjemność kosztuje i jakich firm materiałów użyłaś? Może robiłaś jakieś porównania cen i parametrów? Też rozważam takie rozwiązania także chętnie się dowiem coś więcej.

Pozdrawiam serdecznie i powodzenia życzę

Dziękuję wszystkim za życzenia noworoczne :) Mam nadzieję, że to będzie dobry rok, pracowity, interesujący i szczęśliwy - dla nas i dla Was :)

Trochę mnie nie było, bo od świąt niedomagałam, leczyłam się po domowemu, ale w końcu poległam i oficjalnie już choruję ;) Ponieważ mimo dobrej pogody rwący kaszel i gorączka nie sprzyjają działaniom budowlanym, za to bardzo dobrze się komponują z siedzeniem na necie, poszalałam i kupiłam:

bateria.jpg

Pójdzie do dolnej łazienki - kuchenną baterię mam z poprzedniego mieszkania, a do umywalki wolę trochę wyższe, więc powinna być akurat. Opętała mnie i już, co zrobić - 2 dni próbowałam być rozsądna i się opierać (budżet przekroczony, wystarczyłoby na 2 tanie, znikąd nie urwę różnicy na pokrycie dziury), ale do licha! potem za każdym wejściem do łazienki bym żałowała, że nie ta... Obiecuję sobie solennie i obłudnie, że kupię jakąś taniochę do górnej łazienki, nie bacząc na dizajn. No ciekawe, czy dotrzymam postanowienia :p

Drugi zakup wiąże się ze schodami. Przypominam - do zakrętu wylane, od zakrętu ażurowe stalowe. Miały być z kraty pomostowej, ale za nic nie mogłam wymyślić, czym wykończyć te betonowe, żeby pasowało do kraty. Zostawić beton - ale schody nieogrzewane, a jak znam życie, wszyscy będą na nich przysiadać i dostaną wilka :p ;) Blacha ryflowana - jw. No i wróciłam do drewna, a ściślej do parkietu przemysłowego. Na betonową część nakleję bezpośrednio, stopnie ażurowe okleję obustronnie. I pasuje? Pasuje. Na dodatek planuję to zrobić osobiście, raz dla oszczędności, dwa - nikt nie chce się tego podjąć, ogólnie odnoszę wrażenie, że ankietowani wykonawcy zakreślają w głowie kwadracik "głupia baba" ;) i próbują mnie z całej siły od tego odwieść.

Po przejrzeniu wielu, wybrałam:

jesion kostka.jpg jesion kostka z Komfortu, za jedyne 37 zł/m2 :)

Trzeba tylko rozciąć, żeby był w jednym kierunku, przyciąć do właściwej długości, nakleić na schody, zeszlifować, sfazować brzegi, polakierować lub zaolejować... phi, co to dla mnie ;)

A jako bonus - blat stołu z tegoż, techniką wyżej opisaną :) Już się cieszę na ten stół.

Fajna bateria, zdaje się że Efilo taką ma w czarnej łazience, jeśli kosztowała tyle co 2 tanie to wyrzuty sumienia są niepotrzebne :)

Parkiet przemysłowy z jesionu też bardzo lubię tylko jestem ciekawa czy to się nie będzie rozłazić na schodach a podstopnice z czego?

i na czym będziesz kleić te deszczułki na stół?

Kocurko, zdrówka życzę. Wyrzuty sumienia nie są potrzebne, bo bateria warta ceny;) Pamiętasz moje betoniaki obłożona dywanowo przemysłowym dębem?

Też kilku stolarzy wymiękło, ale dało się. Tylko oni to robią inaczej niż Ty planujesz, deszczułki naklejają na płytę i dopiero płyty spasowują, ale nie mówię, że Twoją metodą się nie da, bo ja się nie znam, wiem tylko jak robili u mnie. (może u mnie miało wpływ to, że chciałam pogrubione do 4cm ...)

Ardea, ja właśnie planuję okleić dwustronnie płytę i to będzie stanowiło stopień. Po wszystkim oczywiście trzeba będzie wyrównać i przeszlifować przed zamontowaniem i wyobrażam sobie, że dam radę zrobić to sama, a ktoś tylko mi te stopnie poprzykręca do konstrukcji stalowej :)

Na beton trzeba będzie kleić bezpośrednio, bo schody są wylane z centymetrowym zapasem na wykończenie tylko.

cronin, schody bez podstopnic - te na konstrukcji stalowej mają być ażurowe, a te betonowe oklejone tylko z góry.

Stół tą samą metodą - na płycie ponaklejam klepki, potem wyszlifuję, wykończę i chyba będzie dobrze :) Tylko muszę poszukać jakiejś prasy, żeby to porządnie ścisnąć :confused:

Czy ktoś się orientuje - jeśli okleję klepką obustronnie grubą (np 2,5 cm) płytę wiórową, to będzie miało wystarczającą wytrzymałość jako stopień, czy musi być lite drewno?

Cześć Kocurku, :welcome:

duzo zdrowia, radości, szczęścia i marzeń spełnienia w nowym roku!!!

widze, że 'szalejesz' z zakupami...super!!

bateria kosmiczna!!! w minimalistycznym wnętrzu będzie jak perełka! miodzio:wiggle:

co do parkietu - ja nie lubię takich drobnych deseczek, wolę duże rozmiary hhihi jakkolwiek to brzmi ;):p

mnie oczy od tego bolą - za duzo małych kawałków w jednym miejscu, jeśli wiesz o co mi chodzi... ale mysle że na schodach będzie wygladało ok

dużo zdrówka, pozdrawiam:bye:

Kocurkowo...

bateria rzeczywiście oryginalna, mnie natomiast zastanawia utrzymanie czystości na takim wymyślnym kształcie...Czy na wlocie i wylocie-w miejscach, z których wychodzą i schodzą się te "wężyki" nie będzie z czasem problemu z kurzem czy zaciekami od wody, kamienia...oczywiście wszystko można doczyścić, ale pewnie będzie to trochę trudniejsze niż w 'normalnych' bateriach;)

parkiet-super!:)moi rodzice taki mają od ponad 25 lat i nic się z nim nie dzieje, ja go w dalszym ciągu bardzo lubię:wiggle: schody-pewnie będą fajnie wyglądały, a stół-jak dla mnie super pomysł,ale...czy to nie u Ciebie miały na niego pójść palety?;)

Hej Gosia :) Z baterią nie powinno być tak źle, bo do perfekcyjnych pań domu nie należę, a baterie jakoś dotąd udawało mi się utrzymać w przyzwoitym stanie bez wysiłku, czyli pewnie u nas nie ma aż takich skłonności do kamienia. Co prawda, teraz będziemy po przeciwnej stronie miasta, więc może i inna woda będzie, ale co będę się na zapas martwić. Z kurzem już też rozpracowałam temat - jasne kurzy się mniej :) W ogóle zawsze mnie zdumiewało, skąd w łazience może brać się kurz, taki widoczny oczywiście. Teraz mam ciemną - i faktycznie, pierwszy raz w życiu widzę zakurzoną łazienkę :rolleyes:

A z palet będzie na pewno nasze łóżko. Na stół miały być tylko paletowe deski, ale nie miałam od początku do tego za bardzo przekonania, wolę parkiet :) Deski sobie zużyję do czegoś innego, może zbiję jakieś skrzynie na kwiaty? Bo trochę tego będzie - lubię zieleninę :)