Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dom na miarę

Recommended Posts

a szukałaś jeszcze firm, które sprzedają takie akcesoria? włąsnie jak linki, śrubki i wszystko inne do wykonania barierek? ( choć nie wiem czy to będzie dobry pomysł - czy przypadkiem nie potrzeba jakiś specjalnych maszyn później do ucinania czy szlifowania) ale zawsze możną zapytać.

Natomiast pytanie jest jakiego rodzaju barierkę potrzebujesz i dla kogo? Ja mam w planach barierkę prostą jak budowa cepa i nie ze względu na cenę a po prostu taka mi sie podoba- może znalazłabyś jakieś ślusarza-spawacza, który pospawałby Ci proste profile(mogłabyś je sama kupić) i pomalować je natryskowo?( np u jakiegoś blacharza samochodowego?) Ja mam na myśli barierkę, która składa się z profila górnego czyli poręczy oraz pojedynczego srodkowego znacznie cieńszego- pomalowane na antracyt półmat i będzie wyglądało super no ale dość duzy prześwit jest wtedy więc dzieciaki muszą uważać

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Z barierką to jest tak: musi być szczelna, wynegocjowałam z mężem w mękach, że linki/pręty/cokolwiek musi być minimum co 12 cm (on chciał co 10), więc pojedynczy pręt pośrodku odpada w przedbiegach. Co do wersji "po taniości" gotowe schody z allegro czy inny składak odpada, bo to nie jest typowy bieg od podłogi do stropu i pewnie przeróbki nie będą warte ostatecznej ceny. Zresztą muszą być porządnie zakotwione w bryle schodów betonowych i w stropie, a jak ja potem usunę ślady po demontażu tymczasowych na moich betonach? ;)

Niestety, jest duża rozbieżność między tym, co mi się podoba, co będzie praktyczne, a na co mnie do tego stać :( Muszę znaleźć złoty środek, ot co.

A tak w ogóle, to dziś zadatkowałam już te stalowe schody, więc otwarty pozostaje temat balustrady tylko. Będą robione przez ślusarzy, nie firmę schodową - różnica w cenie pewnie ogromna. Wstępnie malowane proszkowo na antracyt, ale jakby co, mam możliwość zmiany koloru jeszcze.

Linki, śruby i akcesoria zamierzam kupić na własną rękę, polecono mi jako tańsze sklepy żeglarskie - zobaczymy, czy tańsze ;)

W kwestii wrzuconych zdjęć. Uchwyt nie jest metalowy- góra to jakieś tworzywo przyjemne w dotyku (nie zimne) mocowane do płaskownika stalowego.

Linki wyginają dość gruby (ok.1cm) ostatni słupek, a nie są mocno naciągnięte, ot tak, żeby nie wisiały lecz łapały poziom. Śruba jest z otworem, w który włożona jest linka (ok.5mm średnicy) i zaciśnięta po obwodzie. Nie ma spawania. Linek jest 8, żeby uzyskać "szczelność", barierka ma wysokość ok. 1m.

bury_kocurze - oooooooooooooo jaaaaaaaaaaaaa cieeeeeeeeeeee

Zdrętwiał mi tyłek i zmarzły końcówki, ale przestudiowałam 48 stron Twojego dziennika.

A i jeszcze szyja mnie boli.

Ale wiesz co? Warto było!

Jest rewelacyjnie!

A plan niskobudżetowy doprowadził mnie do nerwicy.

I od pierwszej strony klnę (znów), że kupiłam mieszkanie (5000 zł/metr) zamiast stawiać domek własny 1500/metr.

AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

Ale ja nie o tym.

I projekt klasa i pomysły i schody i ściana i pustaki szklane :)

gratuluję i trzymam kciuki za ciąg dalszy!

Ja śpię, a tu goście goście :)

Cześć domanki :) Wpadaj częściej, zapraszam.

DEZET, dzięki za uzupełnienie.

Co do śrub rzymskich rurowych - ładniejsze bez dyskusji, ale kasa, kasa... One są za drogie dla mnie i tyle. Ogólnie posprawdzałam wczoraj ceny, przegadałam rzecz z mężem i ustaliliśmy, że zrobimy linki na zwykłych śrubach, a linkę weźmiemy ocynk, a nie nierdzewną na początek. Potem się wymieni, bo akurat ten element jest łatwy do zmiany, a stówy mi nie będzie żal (tyle mi wychodzi w wersji taniej, z linką fi 4). Na czymś muszę przyciąć, a rozsądnie byłoby na tym, co jest tanie i łatwe do zmiany, czyż nie?

Ale znów - mam czas na zmianę decyzji, bo betony najwcześniej w marcu :)

Kendra - elektryka za 2 tyg, ale nie poganiaj lepiej, bo my to sami będziemy robić, jak w pośpiechu coś pokićkamy, to... ;)

Edytowane przez bury_kocur

Kocur, a zdradzisz mi,kto Ci betony będzie robił i jak to cenowo wygląda ?

Planuję koło kwietnia temat zamknąć, ale "mój" wykonawca mnie z letka zabił ceną,więc coraz bardziej się waham i ....ciągnie mnie w połowę tańszą żywicę.

Tfu, zaliczka to była, masz rację, dr_au :) Też wiem, że się różni :)

Montaż marzec-kwiecień wstępnie, bo ustaliliśmy, że nie ma sensu tego robić przed betonem. Więc plan pracy jest taki: elektryka, betony, schody, tynki.

Masz na myśli beton dekoracyjny (szlifowany, utwardzany/barwiony, polerowany)? Jeśli tak to cieszę się że tu zbłądziłem.:bye:

Cześć twaro :) Dobrze, że zbłądziłeś w moje progi ;)

Marynata, flaszkę wyciągaj :p Wykonawca jest wybrany od jesieni, tyle że nic nie wpłacałam, jesteśmy umówieni na gębę, więc jednym okiem jeszcze podpatruję, kto, gdzie i za ile. Beton ma być taki "marketowy", czyli nie cienkowarstwowa wylewka dekoracyjna, tylko obrabiany ten bazowy, z gruchy. Malka - napiszę po południu na priva.

Kwitko - dzięki, nie przyszło mi to do głowy. Mam nadzieję, że będzie odpowiednio ciepło.

Musicie zwrócić uwagę na temperaturę w domku jak będziecie kłaść elektryke. Nasz elektryk nas bardzo przestrzegał żeby w bardzo duże mrozy nie kłaść kabli bo mogą się uszkodzić.

Bez przesady- trudniej się układa, dlatego, że są sztywne, a nikt w -20* nie będzie kładł kabli, bo po prostu za zimno, no i wtedy izolacja może pęknąć, ale to nie potwierdzone ;-)