Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dom na miarę

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kendra, gniazdka dołem, światło górą z paroma wyjątkami.

Kamila - ja mam i to, i to :) Mogę się fizycznie poudzielać na budowie, ale całe wyszukiwanie, negocjacje i zakupy też na mojej głowie. Jestem w tym lepsza po prostu od męża :) Ja rządzę kasą w domu. Raz zrobiłam eksperyment i dałam porządzić mężowi, to po tygodniu nie było pieniędzy przeznaczonych na cały miesiąc ;) Więc wolę nie ryzykować, budowa jest zbyt poważną sprawą, a budżet zbyt cienki na takie szaleństwa.

Asy w ogóle są śmiesznie tanie, ja z takich tanich jeszcze wytypowałam Simon basic moduł, ale 2 zł na sztuce jednak robi różnicę na całości. Impresja droższa.

Aaa! Ale asy są tylko białe lub ecru, żadnych innych kolorów. Mnie to tam wsio ryba, bo i tak biorę białe wszędzie, ale nie każdemu to pasuje.

Edit 2: a napiszę, co jeszcze brałam pod uwagę z tanich prostych, może się komuś przyda :)

Ospel Sonata, Simon Basic moduł, Simon Classic moduł, Kos Vena, Elektro-Plast Nasielsk Sentia. Najważniejsze kryterium oprócz ceny i wyglądu - żeby w serii było podwójne gniazdko do 1 ramki.

Edytowane przez bury_kocur

aaa..ospel as...ja oglądałam jeszcze impresję, ale asy chyba tańsze?

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?201833-do%C5%9Bwiadczenia-z-taniegniazdka-pl

Wykrot-

Gniazdka Ospel-a serii Impresja, mają poważna wadę fabryczną. Otóż wkręt mocujący szyld gniazda przechodzi na wylot i często powoduje uszkodzenia przewodów znajdujących się w puszce. W dodatku dzieje się to już poza możliwością kontroli przez elektryka i wychodzi dopiero przy pomiarach końcowych. Miałem już dwa takie przypadki, kiedy instalacja wykonana, zmierzona, po "białym" montażu, działa znakomicie, pomiary wykazują rewelacyjne parametry, a tu nagle, po zamocowaniu szyldów, RCD nie da się załączyć. I okazuje się, ze to wkręt mocujący szyld (połączony z PE), swoim gwintem zerwał izolację z przewodu fazowego.

W czym tu problem? Skoro ktoś zauważył zgłosić producentowi, a ten niech kombinuje: wymienia na inne lub oddaje kasę. A elektryk skoro to raz zobaczył powinien o takich rzeczach pamiętać i choćby wymienić lub obciąć za długi wkręt, zamiast od razu twierdzić, że to "poważna wada fabryczna". Ale niestety tak jest, gdy się jest nastawionym na łatwą kasę za punkt.

Kamila - to też bardzo ważna rola i może kosztować więcej nerwów niż praca na budowie :)

no właśnie chyba zbyt wiele nerwów straciłam na to wszystko.. i nabawiłam się problemów z żołądkiem chyba prze to..

Kamila - ja mam i to, i to :) Mogę się fizycznie poudzielać na budowie, ale całe wyszukiwanie, negocjacje i zakupy też na mojej głowie. Jestem w tym lepsza po prostu od męża :) Ja rządzę kasą w domu. Raz zrobiłam eksperyment i dałam porządzić mężowi, to po tygodniu nie było pieniędzy przeznaczonych na cały miesiąc ;) Więc wolę nie ryzykować, budowa jest zbyt poważną sprawą, a budżet zbyt cienki na takie szaleństwa.

też nie wiem co by było gdyby mój mąż dysponował kasą.. on wierzy w jakieś cuda, że za x kasy można 10 rzeczy kupić a się okazuje, że tylko 5 można :) dlatego ja tu jestem od myślenia co i kiedy kupić.. całą budowę miałam grafik, kiedy i ile jakich pieniędzy będą miał i na co je przeznaczyć by nie stać w miejscu np mieć kuchnie a tynków niet :)

jeśli chodzi o impresje.. oj... kupiłam dwa gniazdka do łazienek.. ile usłyszałam brzydkich słów przy montażu jednego.. które się zresztą uszkodziło.. oj.. uszy mi zwiędły..

Oczywiście trudno jest trafić na rzecz,która by miała same pozytywne opinie.Siła netu :) czasami może lepiej nie czytać,bo w końcu człowiekowi jest trudno podjąć najprostszą decyzję.

Ale o tych gniazdkach to tyle się naczytałam,że musiałam od elektryka usłyszeć że wezmie odpowiedzialność za to co ja kupuję :lol2:

A mój karlik to podobno syrenka wśród mercedesów :lol2:

Edytowane przez marynata

Marynata powiem szczerze, że warto czytać.. wiadomo jeśli coś ma tylko jedną albo dwie opinie np negatywne to podchodzę do tego z dystansem, ale nie mówię "nie".. bo akurat może u kogoś to się nie sprawdziło.. ale jeśli coś ma praktycznie same dobre opinie to biorę w ciemno..

jeśli chodzi o gniazdka to ja mam Orno (seria boston).. ale nie wiem jak się je montowało.. mąż twierdził, że ujdą w tłoku jeśli chodzi o montaż.. głównym kryterium była cena i w zasadzie kolor.. teraz troszkę żałuję, że nie wzięliśmy srebrnych tylko szampan.. bo muszę część przemalować (kuchnia, hol góra i dół)

http://img02.allegroimg.pl/photos/400x300/30/39/84/15/3039841514

Dracula, jakbym leżała na forsie, to pewnie bym kupiła jakieś odjechane - bo akurat uważam, że pstryczki mogą być fajną ozdobą i nadać charakteru pomieszczeniu. Ale ponieważ nie leżę, nawet po kostki nie brodzę ;), to niech będą tanie i się wtapiają.

he he to ja też po kostki :D a pstryczki mnie jakoś nie rajcują, tylko mają się wtopić do wnętrza, wolę zaoszczędzoną kasę wydać na kafle :lol2:

ja jestem typem który wszystko sobie planuje, notuje i mam dokładną rozpiskę dot. wykończeniówki, no i jak zaoszczędzę na pstryczkach to budżet na kafle wzrośnie :lol2: